Birçok kişi 30 yaşından sonra arkadaş edinmenin zorluklarından yakınmaktadır. Özellikle de 10’lu yaşlarının sonlarında ya da 20’li yaşlarının başlarında arkadaş edinemeyen ve edindiği arkadaşlarla yollarını ayıran bireyler bu konuda sitem edebilirler. Aslında gerçekten de 30 yaşından sonra arkadaş edinmenin zorlaşmasının bazı sebepleri bulunmaktadır. 30 yaşından sonra arkadaş edinmenin zor hale gelmesinin sebepleri başlıca şunlardır:
Sorumlulukların Artması
20’li yaşların sonları ve 30’lu yaşların başlarında birçok kişinin sorumlulukları artar. Örnek olarak bazı bireyler çocuk sahibi oldukları için ebeveyn olmanın zorlu ve sorumluluk gerektiren yanları ile karşılaşırlar. Buna ek olarak bazı bireylerin yaşlarının ve iş alanında ilerlemeleri ile birlikte iş konusunda daha fazla sorumluluk almaları da gerekebilir. Bu tür durumlar insanların 30’lu yaşlarında oldukça yoğun bir tempo ile çalışmalarına ve sorumluluklarını yerine getirirken arkadaş edinmek için yeterli zaman bulamamalarına sebep olur. 30 yaşından sonra arkadaş edinmenin zorlaşmasının temel sebeplerinden bir tanesi sorumlulukların artmasıdır.
Eski Bağlara Tutunma Eğilimi
İnsan, konfor alanı kavramına sahip olan ve konfor alanından çıkma konusunda zorlanan bir varlıktır. Bu durum hem bilimsel hem felsefi birçok kaynakta geçmektedir. İnsanların büyük bir çoğunluğunun konfor alanlarına olan bağlılıkları eski bağlara tutunma eğilimlerini doğurur. Eski bağlara tutunma eğilimi bireylerin halihazırda sahip oldukları arkadaşlıklara sıkı sıkıya tutunmalarına ve yeni arkadaşlıklara karşı açık olmamalarına sebep olur. Hatta birçok kişi eski arkadaşlıklarından keyif almasalar ve bu ilişkileri toksik bulsalar bile alışkanlık duygusundan dolayı eski arkadaşları yeni arkadaşlara tercih edebilirler. Bu yüzden 30 yaşından sonra arkadaş edinmek zor hale gelebiliyor.
Travmatik Deneyimlerin Artabilmesi
Travmatik deneyimler bazen yaş ile doğru orantılı bir şekilde artabilir. Bu durumun temel sebebi insanın yaşadığı müddetçe farklı insanlarla karşılaşabilmesi ve farklı durumlar sonucunda travmalar yaşayabilmesidir. 30’lu yaşlarına gelen birçok kişi başarısız dostluk ilişkileri gibi travmatik deneyimlerden mustarip hale gelir. Bu durum bireyin yeni arkadaşlıklara da şüpheyle yaklaşmasına ve yeni arkadaşlar edinmek için yeterli motivasyonu bulamamasına sebep olabilir.
Rutinlere Olan Bağlılık
İnsan, rutinlerine bağlı olan bir canlıdır. Hatta birçok kişi rutinleri aslında sağlıklı ve huzur verici olmasa bile bu rutinlere bağlı kalır. Yeni bir arkadaş edinmek demek rutinin dışına çıkmak anlamına gelir. Özellikle de güçlü ve sağlıklı bağların söz konusu olduğu bir arkadaşlık ilişkisini kurmak için buluşmalara gitmek gibi rutinin dışına çıkmaya sebep olabilecek birçok şey yapmak gerekir. Ancak insan özellikle de 30’lu yaşlarında rutinlerine daha fazla bağımlı hale gelebilir ve bu yüzden yeni arkadaş edinme konusunda çekingen davranabilir.
Arkadaş Edinmek İçin Fırsatların Azalması
Arkadaş edinmek için bazı fırsatlar yakalamak gerekir. Örnek olarak 20’li yaşlarının başındaki birçok birey üniversite ortamı gibi ortamlarda arkadaş edinmek için birçok fırsat yakalar. Ancak 30’lu yaşlarda genellikle böyle ortamlarda bulunmak söz konusu değildir ve arkadaş edinme konusunda fırsat yakalamak zordur. İş ortamı gibi ortamlarda rekabet duygusu ve yoğunluktan dolayı sosyalleşmek yani arkadaş edinmek oldukça zordur ve bu durum da 30’lu yaşlarında olan ve aktif bir şekilde çalışan birinin arkadaş edinme konusunda zorluk yaşamasına sebep olabilir.
Dijital Yalnızlık
Günümüzde dijital yalnızlık, oldukça yaygın hale gelmiştir ve bir insanın 30’lu yaşları da dahil olmak üzere hayatının herhangi bir döneminde arkadaş edinememesine sebep olabilir. Dijital yalnızlık, bireylerin sosyal medya platformları gibi dijital alanlarda geçirdikleri vakit yüzünden gerçekten sosyalleşmeye vakit ve istek bulamamalarıdır. Bu durum bireylerin sanal ve hatta zaman zaman sahte ilişkiler içerisinde tıkılıp kalmalarına sebep olabilir. Sahte ve sanal ilişkiler yüzünden gerçek hayatta arkadaş edinmek ve sağlam dostluk bağları kurmak oldukça zorlu bir hale gelebilir.
Sınırların ve İsteklerin Netleşmesi
İnsanlar genellikle 10’lu yaşlarının sonları ve 20’li yaşlarının başları gibi dönemlerde ne istediklerini ya da sınırlarını net bir şekilde bilemezler. Ancak 30’lu yaşlara gelindikçe bireyin arkadaşlık algısı, istekleri ve sınırları net bir şekilde belli olmaya başlar. Bu durum insanların gereğinden fazla seçici ve zaman zaman mükemmeliyetçi olmalarına sebep olabilir. Mükemmeliyetçilik, yeni arkadaşlık ilişkileri kurma konusunda olumsuz bir etkendir.