Arama motoru optimizasyonu (SEO) dediğimizde aklımıza ilk gelen unsurlardan birisi anahtar kelime yoğunluğudur. SEO için sürekli bahsedilen bu temel taş, gerçekte ne kadar önemli? Eskiden var olan algoritmalar için oldukça önemli olan bu etken, günümüzde hala gücünü koruyabiliyor mu? Bu yazımızda bunu ele alacağız.
Anahtar Kelime Yoğunluğu Nedir?
Anahtar kelime yoğunluğu, bir sayfa içerisinde bulunan toplam kelime adedi içerisinde konu ile alakalı olan anahtar kelimenin kaç kez tekrar ettiğini ifade eden terimdir. Örnek vermek gerekirse, 1000 kelime uzunluğunda bir yazı yazdığınızda ve belirlediğiniz anahtar kelime yazı içerisinde 10 kez geçerse, anahtar kelime yoğunluğu %1 sayılmaktadır.
Google’ın Değişen Yaklaşımı
Geçmiş yıllarda Google gibi büyük çaplı arama motorları, içerik içerisinde geçen anahtar kelime sayısına oldukça fazla ilgi gösteriyordu. Bir anahtar kelime, yazı içerisinde ne kadar çok geçerse, ön plana geçme oranı da o kadar fazla oluyordu. Fakat bu durum zamanla (keyword stuffing) dediğimiz “anahtar kelime doldurma” olarak hızlı ve orantısız trafik çekme amacıyla kullanılmaya başlandı.
Fakat bu durum, Google’ın Hummingbird ve Panda gibi algoritmalarını güncellemesi ile beraber bu düşünce anlayışı kırıldı. Günümüzün internet ortamında artık Google, içeriğin kalitesine, akışına ve kullanıcılara karşı niyetine çok daha fazla önem vermektedir.
Doğallık En Önemli Kriterdir
Günümüz SEO dünyasında artık, anahtar kelime yoğunluğundan çok, içeriğin okunabilirliği ve kullanıcıya sağladığı fayda ön plana çıkmaktadır. Metni hazırlayan kişinin anahtar kelimeleri doğal bir şekilde kullanarak içerik ile uyumlu bir hale getirmesi çok daha yararlı olacaktır.
Anahtar Kelimeler Ne Kadar Kullanılmalı?
Bu oran, aslında net olarak söylenmesi zor olsa da yazı içerisinde %1-2’yi geçmeyecek şekilde doğal bir şekilde metne dağıtılması en sağlıklı olanıdır. Yani 100 kelimelik bir yazı içerisinde 1-2 kez geçmesi demektir. Fakat bu kesin bir zorunluluk kabul edilmemektedir. Kullanılacak olan anahtar kelimeyi zorla metne yerleştirmeye çalışmamaya, metnin düzenini ve doğallığını bozmamaya özen göstermelisiniz. Okuyucunun anlayabileceği akıcı ve sade bir dille birlikte konuyla uyumlu şekilde yazmak yapabileceğiniz en iyi seçenek olacaktır.