Arama Motoru Optimizasyonlu (AMO) makale yazarken dikkat edilmesi gereken bir takım temel konular vardır. AMO, sitenizde yayınladığınız içeriği arama motorlarında ilk sıralara yükselmek için yapılan çeşitli teknik ve içerik odaklı iyileştirmeleri içerir. AMO dostu makale yazmak istiyorsanız şayet aşağıdaki dikkat etmeniz gerekmektedir.

1. Anahtar Kelime Araştırması
- Makalenizin içeriğinde hedeflediğiniz konuyla alakalı uygun anahtar kelimeler seçmek çok önemlidir. Bu anahtar kelimeler, arama motorlarında kullanıcıların arama yaparken kullandıkları pekte uzun olmayan terimlerdir.
- Araçlar: Anahtar kelimenizi bulabilmek ve içeriğinizi üretmek için Google Anahtar Kelime Planlayıcı, Ahrefs, SEMrush, Ubersuggest gibi araçlar kullanarak anahtar kelime analizinizi yaopabilirsiniz.
- Anahtar Kelime Yerleşimi: Anahtar kelimenizi kullanırken kullanmanız gereken yerler AMO açısından önceliklerdirilir. Bunlar: başlık, Meta açıklama kısmı, alt başlıklarda (H1 H2 tagları) ve yazının belli başlı ölgeşlerinde akışıda çok bozmayacak (Ziyaretçi metni makaleyi okurken daldan dala atlarmış gibi olmasın) şekilde kullanmaya özen gösterin. Ancak, anahtar kelimenizi çok fazla kullanırsanız ki benim tavsiyem 3'ten fazla olmaması "keyword stuffing" (anahtar kelime doldurma) durumu yaratabilir ve bu da arama motorları tarafından cezalandırılabilir.

2. Başlık ve Meta Açıklamalar
- Başlık (Title Tag): Makalenizin başlığı Arama Motoru Optimizasyonu (AMO) için en önemli etmenlerden biridir. Belirlemiş olduğunuz Anahtar kelimenizi başlıkta kullanmanız oldukça önemlidir.
- Meta Açıklama (Meta Description): Meta açıklama, arama sonuçlarında başlığın altında görünen kısa açıklamadır. Bu açıklama, makalenizin içeriğini özetlemekle birlikte kullanıcıyı siteye çekecek olan ilk kıvılcımdır. O yüzden anahtar kelimeyi açıklama kısmında kullanmak yararınıza olacaktır, dikkat edilmesi gereken ufak bir hususu da belirtmek gerekir ki; bu açıklamanın çok uzun olmaması gerekir.

3. İçerik Uzunluğu ve Kalitesi (En önemli unsurların başında gelir)
- Uzunluk: AMO dostu bir makale, kullanıcı siteye giriş yapıp makaleyi okumaya başladığında sürekli tekrarlarla boğmadan içeriği öz bir şekilde anlatabileceğiniz bir kıvamda olmalıdır. Ne çok ne de az. Terimsel olarak burada bir rakam vermek olmaz fakat makaleniz çok uzun olacaksa, daha fazla anahtar kelime kullanabilirsiniz bu da sıralamanın etkileyecektir. Ancak, ben çok uzun makale yazayım sıralamam artsın diye de düşünmeyin sakın çünkü uzun makale tek başına yeterli değildir, içeriğinizin kalitesi ve özgün olması da gerekmektedir.
- Kalite: İçerik, okuyucuya bilgilendirme sağlarken aynı zamanda da aradığını bulmuş olmasını gerektirir. Arama motorları genellikle özgün ve kaliteli içeriklerin yanı sıra değerli bilgiler barındıran makaleleri tercih eder.

4. Başlıklar (H1) ve Alt Başlıklar (H2, H3, vb.)
- Başlık ve alt başlıklar doğru bir şekilde kullanılmalıdır ve AMO açısından oldukça önemlidir. Ana başlık dediğimiz (H1 tagı),makalenin ana konusuyla alakalı olmalıdır ve muhakkak anahtar kelime içermelidir.
- Alt başlıklar (H2, H3 vb.), içeriğinizi daha anlaşılır daha düzgün ve anlaşılır hale getirirmek amacıyla kullanılır. Alt başlıklarda da geçireceğiniz anahtar kelimeler, AMO'yu iyileştirebilmektedir.

5. İç Linkleme ve Dış Linkleme
- İç Linkleme: Makalenizde yazdığınız içeriklerde sayfalara ve yazılara kendi sitenizdeki konuların linklerini verin. Bu, kullanıcıların site içerisinde daha fazla vakit harcamasına olanak sağlar ve sayfalarınızın değerini artırır.
- Dış Linkleme: Kaliteli ve güvenilir dış kaynaklara link vermek, makalenizin güvenilirliğini artırır. Vermiş olduğunu dış linklerin güvenilirliğini kontrol etmeniz önemlidir. Örneğin wikipedia ya da internet.gov.tr gibi.

6. Mobil Uyumlu Olma
- Günümüzde, kullanıcıların çoğu telefon, tablet vb cihazlardan internete eriştiğinden dolayı sitenizin mobil uyumlu olması gerekir, bu durum makalenizin okunmasını da etkileyecektir. Google, mobil uyumlu sayfaları öncelik tanıyabilmektedir.

7. Resim ve Videoların Optimizasyonu
- Görseller, yazılan içerikte kullanıcyı etkileyen en önemli unsurlardan birtanesidir . Resimlerin boyutlarını optimize ederek sayfa hızını artırabilirsiniz böylelikle kullanıcı sayfanın yüklenmesini beklemek zorunda kalmaz.
- Alt metin (Sub Text): Resimlere açıklayıcı ve anahtar kelime içeren alt metinler yazmak, AMO için fayda sağlayacaktır (Bkz: Google görsel aramalar). Girsellere eklenen bu alt metinler arama motorlarının görselleri anlamasını sağlar.

8. Sayfa Hızı
- Sayfa yükleme hızı, siteye erişen kullanıcılar için en önemli etmendir, çünkü kullanıcı yavaş açılan siteden hızlıca kaçar, beklemez ve aynı zamanda SEO için kritik bir öneme sahiptir. Hızlı yüklenen sayfalar, kullanıcıların sayfada daha uzun süre kalmasında oldukça etkilidir.
- Araçlar: Google PageSpeed Insights veya GTMetrix gibi araçlarla sayfa hızınızı test edebilir ve iyileştirme önerileri alabilirsiniz. Oldukça önemli araçlardır ve ben özellikle Google PageSpeed Insights'ın önerilerini yerine getirmenizi şiddetle tavsiye ederim.

9. Kullanıcı Deneyimi ve Okunabilirlik
- Okunabilirlik: Makaleniz, kullanıcı dostu olmalıdır. Paragrafların kısa ve anlaşılır olması, liste ve madde işaretlerinin kullanılması okunabilirliği artırır.
- Yazı Tipi ve Düzen: Kullandığınız yazı tipi, yazının rengi ve boyutu siteye erişen kullanıcının gözünü yoracak ve odaklanmasını engelleyecek ölçü ve düzendeyse kullanıcı orada bir dakika durmaz o yüzden yazı tipi, boyutu ve renginin uyumlu olması hususuna dikkat edin.

10. SEO Analizi ve Takibi
- Makale yayınlandıktan sonra, SEO analiz araçları ile performansını takip edin. Hangi anahtar kelimelerde sıralandığınızı görmek, stratejinizi geliştirmenize yardımcı olabilir.

11. Sosyal Medya Paylaşımları
- Makalenizi sosyal medyada paylaşmak, sitebnize ziyaretçi çekmenin ve sıralamanızı iyileştirmenin güzel bir yoludur. Sosyal medya, sayfa otoritesini olumlu olarak etkileyen bir faktördür.

12. Yinelenen İçeriklerden Kaçının
- Özgünlük: Arama motorları, ısıtıp ısıtıp önüne getirilen yemekten pek haz etmez ve sitenizi cezalandırabilir. Bu nedenle, makaleniz özgün ve taze bilgiler içermelidir buna özen gösterin.

NOT: AMO'lu bir makale yazarken yukarıdaki bahse konu noktalara dikkat etmeniz siizn faydanıza olacaktır. Umarım bu hususların en azından bir kaç tanesine dikkat edersiniz de güzel içerikler üretirsiniz. Günlük 3-5 adet özgün makale sitenizin canlı kalması açısından gayet iyidir. Birden 10-15 makale girerek işe başlamayın Biraz zamana yayın daha sonra makale sayınızı arttırırsınız.
  • Beğen
Reactions: Hakan ve CaNn