Bahar habercisi ya da güzelliklerin ortaya çıktığı günü ifade eden Hıdırellez inancı nereden geliyor acaba? Başta Orta Asya olmak üzere Ortadoğu ve Anadolu kültürlerinde var olan bu gelenek, çok eski bir olaya dayanır. Halihazırda 5-6 Mayıs günü kutlamalara sahne olan bu inancın birçok farklı geleneği de bulunur. Ayrıca sabah erken kalkarak güneşin tüm güzelliğinden nasibini almak isteyenler milyonlarca insan, bugünü beklemeye başlar. Kutsal olmasının yanında bir umut ve ümit kaynağı haline gelen bu inancın hikayesi nedir?

Hıdırellez İnancı Tarihi

Halihazırda milyonlarca insanın kutladığı ve değerli gördüğü bu inanç ile ilgili çok eski yıllara gitmemiz gerekiyor. Hz. İlyas ve Hızır’ın yaşadığı bir hikayenin bu inancın temelini oluşturduğu inancı hakimdir. Kur’an-ı Kerim’de peygamber olduğu bilinen Hz. İlyas ile ilgili bilgiler bulunur. Ayrıca dolaylı yoldan Hızır anlatımı da söz konusudur. Olayda ise Hükümdar Ordusu içerisindeki iki askerdir. Askerlerin yaşam suyu yani ab-ı hayat arayışı başlar. Hızır ile İlyas Peygamber ise birlikte aramaya devam eder. Sonrasında diğer askerlerden ayrılır ve kendi başlarına kalırlar. Ardından ise kurutulmuş balık bularak çıkarır. Bir yemiş olduğuna dair fikirler yürütmeye başlarken balık canlanır. Hemen denize sıçrayarak gözden kaybolur. “Ölü balığın dirildiği yer” kavramı da burada ortaya çıkar. Hızlı bir şekilde gelen melek ise kıyamet kopana kadar yaşayacaklarını bildirir. Buradan hareketle yıllar boyu devam eden inançta denizlerde İlyas Peygamber’in hakimiyetinden bahsedilir. Karada ise yardıma muhtaçlara yetişen Hızır olur.

L balk

Ölü Balık İnancı

Temel inanç ise ölü balığın dirilmesi olayına dayanır. Çünkü burada tabiatın bir balık üzerinden simgesi söz konusudur. Tabiatın tekrar canlanması ve kötülükleri geride bırakması bu olayla başlar. Günümüzde de 5 ve 6 mayıs günlerinin önemli kabul edilmesiyle doğanın gücü ortaya çıkar. Ayrıca yağmur yağması halinde de Hızır ve İlyas’ın buluştuğuna dair bir inanç hakimdir. Mutluluk gözyaşları olarak yağmur damlaları bir sanat ifadesi olarak öne çıkar. Peki, bu inanç tesiriyle oluşan gelenekler nelerdir?



Hıdırellez Gelenekleri Nelerdir?

Günümüzde yaptığımız ya da bildiğimiz birçok geleneğin aslında Hıdırellez inancından geldiğini biliyor musunuz? Bir önceki akşam, insanlar istedikleri dilekleri bir kağıda çizerek gül ağacının dalına bağlar. Sonrasında Hıdırellez günü sonrasında kağıtlar alınır ve gerçekleşeceği güne kadar saklanır. Ayrıca Çanakkale taraflarında kadınlar, erkenden kalkıp su kenarına gider. Sonrasında ellerini ve yüzlerini iyice yıkayarak dua ederler.

Hastalık ve nazar gibi durumlardan korunma adına ise bir başka Hıdırellez geleneği ortaya çıkmıştır. Bu da ateşin üstünden atlamaktır. Günümüzde okullarda ya da farklı yerlerde gerçekleşen kutlama törenlerinde buna şahit olmak şaşırtıcı değildir. Ayrıca evlilik konusunda da bu inanç geleneğinden yardım almak söz konusudur. Eğer kişi, kiminle evleneceğini merak ediyorsa tuzlu yiyecekler yiyerek uyur. Hiçbir şekilde su tüketmeyen kişi, rüyasında evleneceği kişiden su içer.
  • Beğen
Reactions: BerrakSU