Young hispanic man s

Baş ağrısının nedenleri duruma göre değişkenlik gösterebilir. Baş ağrısının başlıca nedenleri şunlardır:

Yetersiz Su Tüketimi


Tıbbi adı ile dehidrasyon olarak bilinen yetersiz su tüketimi, genel sağlığı olumsuz yönde etkiler. Yetersiz su tüketiminin en kötü ve önemli yan etkilerinden bir tanesi baş ağrısıdır. Yeteri kadar su içmeyen bir bireyin kan akışkanlığında ve hacminde düşüşler meydana gelebilir. Kan akışının ve hacminin düşmesi de beyne daha az oksijen gitmesine yol açar. Beyne ideal değerlerden daha az oksijen gitmesi şiddetli ve uzun süreli bir baş ağrısına sebep olabilir.

Stres


Birçok birey stresin yalnızca psikolojik etkilerinin olduğunu düşünür ancak durum aslında böyle değildir. Stres kendisini yalnızca psikolojik sağlık üzerinde değil fiziksel sağlık üzerinde de gösterebilir. Stresin fiziksel sağlık üzerindeki en belirgin etkilerinden bir tanesi baş ağrısıdır. Bireyin çok fazla strese girmesi ile yükselen kortizol gibi stres hormonları kas gerginliklerine ve dolayısıyla baş ağrısına yol açabilir. Aşırı strese bağlı olarak meydana gelen baş ağrısında genellikle boyun ağrısı ve baş ile boyun bölgesi arasında yoğun bir gerginlik hissi de görülür.

Uyku Bozuklukları


Baş ağrısına yol açabilen önemli durumlardan bir diğeri de uyku bozukluklarıdır. Bir bireyin yeterli ve düzenli bir şekilde uyuması beyninin dinlenmesi ve kaslarının gevşemesi için çok önemlidir. Yeterli ve düzenli bir şekilde uyuyamayan yani uyku bozuklukları ile mücadele eden bireylerde uzun süreli baş ağrıları görülebilir. Buna ek olarak uyku bozuklukları uzun süre devam ederse sinir sistemini etkileyerek baş ağrısından daha önemli beyin problemlerine de sebep olabiliyor.

Ekrana Çok Fazla Bakmak

Im digitalization and modernization of financial services industry


Günümüzde ekranlara bağlı bir şekilde yaşamak birçok birey için kaçınılmaz bir durum haline gelmiştir. Teknolojiyi kullanmak elbette ki önemli ve zaman zaman gereklidir. Ancak çok uzun süreler boyunca ekrana bakmak göz kaslarının zorlanmasına ve dolayısıyla baş ağrısına yol açabilir. Özellikle de mavi ışık filtrelerini aktifleştirmeden ekrana bakmak, göz sağlığının bozulmasına ve çok şiddetli baş ağrılarının meydana gelmesine sebep olabiliyor.

Migren


Geçmeyen baş ağrısı olarak anılan migren, genellikle sinir sistemi ile ilişkilidir. Migreni olan bireylerde baş ağrısı, bireyin yaşam kalitesini etkileyecek kadar şiddetli hale gelebilir. Bireyde özellikle de baş ağrısına ek olarak ışığa karşı hassasiyet, mide bulantısı ve motor faaliyetlerinin zayıflaması gibi semptomlar görülüyorsa migrenden söz edilebilir.

Uzun Süreler Boyunca Aç Kalmak


İnsan doğası gereği çok uzun süreler boyunca aç kalamaz. Uzun süreler boyunca aç kalmak demek kan şekerinin düşmesi anlamına gelir. Tıbbi adı ile hipoglisemi olarak bilinen kan şekeri düşüklüğü, beynin yeteri kadar glikoz alamamasına yol açar. Yeteri kadar glikoz alamayan beyinde ağrı reseptörleri aktif hale gelir ve bireyin şiddetli bir baş ağrısı hissetmesi söz konusu olabilir. Buna ek olarak uzun süreler boyunca aç kalan bireylerde baş ağrısına ek olarak algıda düşüş ve dikkat eksikliği gibi semptomlar da görülebiliyor.

Hormon Dalgalanmaları

MotherToBaby Lupus Exposures Header 1600x900 0920


Hormon dalgalanmaları, her bireyin dönem dönem yaşayabileceği bir durumdur. Hormon dalgalanmaları sonucunda beyin damarlarında daralma ya da genişleme görülebilir. Beyin damarlarının normal standartlardan daha dar ve geniş olması da baş ağrısına sebep olabilir. Bu yüzden özellikle de hamile kadınlar gibi hormon dalgalanmaları ile karşı karşıya kalan bireylerde uzun süreli ve şiddetli baş ağrıları görülür.

Sinüzit


Çok şiddetli baş ağrısının temel sebeplerinden biri sinüzittir. Sinüzit ile mücadele eden birçok birey özellikle de başın ön kısmında ve gözler ile alın arasındaki bölgede yoğun bir ağrı ve doluluk hisseder. Bu durumun sebebi sinüzit esnasında sinüslerin iltihaplı bir sıvı ile dolu olması ve baskıya neden olmasıdır.