Stroke Care iStock 1927703857

Beynimizin %10’unu kullandığımıza dair inanış özellikle de 2014 yılında vizyona giren Lucy filmi ile yaygınlaşmıştır. Filmde insan beyninin normalde %10’un kullanılabildiği ve bir insanın beyninin %100’ünü kullanırsa normal şartlarda insan üstü olarak anılan işler yapabileceği anlatılmıştır. Aslında Lucy filminde işlenen bu fikir kanıtlanmamış bir teoridir. İnsan beyninin yalnızca %10’un kullanılması gibi bir durum söz konusu değildir. Böyle bir durum söz konusu olsaydı insanların gündelik işlerini bile yerine getirememeleri ve hatta ölmeleri gibi durumlarla karşılaşılırdı.

Beynimizin Yüzde Kaçını Kullanıyoruz?


Öncelikle beynimizin yalnızca %10’unu kullanmadığımızı bilmemiz gerekir. İnsan beyni de dahil olmak üzere herhangi bir canlı beyninin %100’ünü yani tamamını kullanacak kapasiteye sahiptir. Beynin özellikle de %10’unu gibi küçük bir kısmını kullanmak bir canlının ölümüne bile sebep olabilir. Beynimizin yüzde kaçını kullandığımız duruma göre değişkenlik gösterebiliyor. Özellikle de sağlıklı olduğumuzda ve herhangi bir tehlikenin içerisinde bulunduğumuzda beynimizin %100’ünü bile kullanabiliyoruz.

Beyin Sağlığına Ne İyi Gelir?


Beyin sağlığına iyi gelecek birçok farklı şey bulunur. Beyin sağlığınızı daha iyi bir duruma getirmek ve beyin kapasitenizin çoğunu ya da belki de tamamını kullanmak istiyorsanız şu önerileri dikkate alabilirsiniz:

Uyku Konusunda Dikkatli Olun


Uyku, bilişsel sağlık için çok önemlidir. Yetersiz ya da kalitesiz uyku, beyin sağlığını tehlikeye atar. Uyku kalitesi ve düzeni iyi olmayan bireylerde dikkat eksikliği, halüsinasyon görme, hafıza kaybı ve motor becerilerin gerilemesi gibi birçok tehlikeli semptom görülebilir. Beyin sağlığınızı önemsiyorsanız ve beyinsel fonksiyonlarınızın tamamını kullanabilmek istiyorsanız düzenli bir şekilde uyumanız gerekir. Her gün düzenli olarak en az 7 – 8 saat uyumanız gerekir. Buna ek olarak bazı bireylerde günlük uyku ihtiyacı daha az ya da fazla da olabilir.

Zihin Egzersizleri Yapın


İnsan beyninin çeşitli sağlık problemlerine yakalanmasının ve performansının düşmesinin temel sebeplerinden biri zihinsel olarak aktif olmamaktır. Beyin de her organ gibi kullanılmadığı zaman körelme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bu yüzden yeni bir dil ya da enstrüman çalmayı öğrenmek gibi zihin aktiviteleri ile beyin sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Sağlıklı Bir Şekilde Beslenin

Signs youre lacking these 5 vitamins

Sağlıklı bir şekilde beslenmek beyin de dahil olmak üzere her organın daha sağlıklı olmasını sağlayabilir. Özellikle de Omega-3 yağ asitleri ve B vitamini, beyin fonksiyonlarını destekleyen maddelerdir. Bu yüzden B vitamini ve Omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir beslenme programı oluşturarak beyin sağlığınızı destekleyebilirsiniz. Buna ek olarak takviye ilaçlardan da faydalanmanız gerekebilir. Bir doktora danışıp kan tahlili yaptırdıktan sonra ekstra B vitamini takviyesi gibi takviyelere ihtiyaç duyup duymadığınızı öğrenebilirsiniz.

Fiziksel Açıdan Aktif Olun


Fiziksel aktivite yalnızca kilo kontrolü gibi konular için değil beyin sağlığı için de önemli ve gereklidir. Fiziksel aktivite esnasında insan beynine daha fazla oksijen gider. Beyinin daha fazla oksijene kavuşması da fonksiyonlarının iyileşmesine ve çeşitli sağlık problemlerinin engellenmesine yardımcı olur. Bu yüzden fiziksel açıdan aktif olmaya dikkat etmelisiniz. Asansör kullanmak yerine merdiven çıkmak ya da ulaşım için yürüyüş yapmayı tercih etmek gibi küçük değişiklikler bile aktif olmanıza yardımcı olacaktır.

Stresten Uzak Durmaya Çalışın


Stres, kortizol hormonu gibi stres hormonlarının yükselmesi ile birlikte görülür. Kortizol hormonu gibi stres hormonlarının fazla salgılanması ve özellikle de bu durumun kronik hale gelmesi, beyin sağlığını tehlikeye atar. Fazla stres, hafıza kaybı ve dikkat eksikliği gibi beynin fonksiyonlarını düzgün bir şekilde yerine getiremediğini gösteren durumlara sebep olabilir. Bu yüzden beyin sağlığını korumak için stresten uzak durmaya çalışmanız gerekir.