Ai generated 9075679 1280

Boşluk Hissi Nedir? Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Boşluk hissi, insanın iç dünyasında yaşadığı bir eksiklik, tatminsizlik duygusu ya da anlamsızlıktır. Kişi, çoğu zaman aklından “bazı şeyler eksik fakat ne olduğunu bilmiyorum.” Düşüncesini geçirir. Bu his, geçici bir ruh hali olmamakla birlikte psikolojik açıdan derin anlamlar da barındırmaktadır.

Boşluk Hissi Neden Olur?

Boşluk hissi neden olur? Sorusuna yanıt aramadan önce bu sebeplerin kişiden kişiye göre değişiklik gösterebileceğinin bilincinde olmamız gerekir. Öte yandan, kişilerde yaygın olarak görülen etkenler ise şunlardır:

1. Çocukluk Dönemi İhmal ve Travmaları

Çocukluk zamanında duygusal açıdan ihtiyaçların karşılanmayıp yetersiz olması, kişinin ilerleyen yaşlarda içsel bir boşluk hissine kapılmasına yol açabilir. Bu durum, insanın duygusal bağ kurmada zorlanmasına ve bireyin kendisini değersiz gibi hissetmesine sebep olur.

2. Anlam Arayışı ve Kimlik Krizi

Ben neden varım? Bu dünyaya neden geldim? Amacım ne? Gibi sorular, çoğu zaman insan hayatında zaman zaman kendisini baş göstermiştir. Özellikle ergenlik döneminin başları ve orta yaş gibi bireyin geçiş dönemlerinde, anlam ve kimlik sorgulamaları yaşanabilir. Bireyin kendisini tatmin edemeyecek bir cevap bulamaması sebebiyle kişide boşluk hissi tetiklenebilir.

3. Depresyon ve Anksiyete

Boşluk hissi, kendisinden çok daha büyük psikolojik sorunların öncüsü olarak kendisini gösterebilir. Boşluk hissi zamanla yerini hayattan zevk alamamaya bırakarak depresyonu başlatabilir.

Boşluk Hissinin Belirtileri Nelerdir?

Boşluk hissi, yalnızca duygusal değil, fiziksel ve davranışsal belirtiler ile de kendisini gösterebilir:

  • Duygusal Belirtiler: Yalnızlık, Anlamsızlık, Umutsuzluk.
  • Fiziksel Belirtiler: Baş ağrısı, Yorgunluk, Sindirim sorunları.
  • Davranışsal Belirtiler: Motivasyon eksikliği, Sosyal izolasyon, , Bağımlılık eğilimleri.
Boşluk Hissi Nasıl Geçer?

Boşluk hissine sahip olduğunuzu ve bunun farkında olduğunuzu fark etmek ve kabullenmek tedavi açıdan neredeyse yarısını tamamlamanızı sağlar. Bundan sonraki aşamalar için birçok farklı yöntem bulunmaktadır:

1. Duygusal Farkındalık Geliştirme

Kişi, kendi duygularını fark etmeli, tanımalı ve kabul etmeli. Bu sayede boşluk hissinin azalması için yapabileceği aşamalar çok daha kolaylaşacaktır.

2. Anlamlı Hedefler Belirlemek

Hayatta anlam arayışına takılı kalmayıp bir amaç, bir hedef belirlemek; içinizdeki boşluk hissinin giderilmesi için en büyük adımlardan birisidir. Belirsizliğin ortadan kalkması, sizin yönünüzü belirlemenize yardımcı olur.

3. İnsanlarla İletişim Kurmak ve Sosyal Destek

Sevgilinizle, arkadaşlarınızla, ailenizle veya sosyal çevreniz ile sağlıklı ilişkiler kurmaya çalışmak, bunun için atılımlar gerçekleştirmek yalnızlık hissinizin giderilmesini sağlayarak boşluk hissine pozitif yönde etki eder.

4. Mindfulness ve Meditasyon

Mindfulness ve meditasyon çalışmaları ile kişi kendisini anda kalmaya zorlar ve zihnini olumsuz düşüncelerden arındırarak hayata daha pozitif ve yaşam dolu bakmasına yardımcı olur. Basit ve kolay gibi görünen bu alışkanlık, hayatınıza entegre olduğunda çok güçlü bir silaha dönüşebilir.

5. Profesyonel Yardım Almak

İçinizde hissettiğiniz boşluk hissi oldukça yoğun ve uzun süreler boyunca devam ediyorsa, bir psikoloğa ya da terapiste başvurmak gerekebilir. Bu duyguyla en sağlıklı biçimde baş edebilmek profesyonel destek ile mümkündür.



Boşluk hissi çoğu zaman, zaman içerisinde geçebilen bir durum iken kontrol altına alınmadığı takdirde hayatınızı altüst edebilir. Bu sebeple kendinizi iyi tanımalı, kendinize karşı dürüst olmalısınız. Psikolojik hastalıklar, onu kabullendiğinizde tedavi olmaya elverişli hale gelir.
  • Beğen
Reactions: Gökhan