İnternetten Çalışmak Mümkün Mü?
İnternetten çalışmak günümüzde mümkündür. Teknolojinin insan hayatındaki her alana dokunması ile birlikte internetten çalışmak oldukça popüler bir durum haline gelmiştir. Bazı bireyler internetten çalışmayı bir ek iş ve gelir olarak görürken bazı bireyler ise internet üzerinden tam zamanlı bir şekilde çalışmaktadır.
İnternetten Çalışma Yolları Nelerdir?
İnternetten çalışma yolları şu şekilde sıralanabilir:
Canlı Destek Müşteri Temsilcisi Olmak
Canlı destek müşteri temsilciliği, internetten icra edilen bir iştir. Bu işte çalışan bireylerin internet üzerinden anlaşmalı oldukları markaların müşterilerine destek vermeleri gerekir. Canlı destek müşteri temsilcileri markaların yazılı iletişim kanalları üzerinden hizmet verirler. Bazı durumlarda canlı destek müşteri temsilcilerinin yalnızca canlı destek kanalı ile değil mail gibi kanallarla da ilgilenmesi gerekebilir. Canlı destek müşteri temsilcisi olmak için kariyet.net gibi iş bulma sitelerine ya da ünlü markaların kendi web sitelerinde yer alan kariyer ya da iş başvurusu bölümlerine göz atabilirsiniz. Canlı destek müşteri temsilcisi olmak için yazılı iletişim becerilerinizin gelişmiş olması, hızlı bir şekilde klavye kullanmanız, yazım kurallarına dikkat etmeniz ve markanın müşterilerine ilişkin gerekli aksiyonları almayı bilmeniz gerekir.
Online Eğitmenlik Yapmak
Günümüzde internet, birçok faydalı amaç için de kullanılmaktadır ve bu faydalı amaçlardan bir tanesi eğitimdir. İnternet üzerinden birçok öğretmen ve eğitmen canlı eğitim verebilmektedir. Özellikle de üniversitelerin eğitim fakültelerinden mezun olmuşsanız internet üzerinden online eğitmenlik yapabilirsiniz. Buna ek olarak bazı online eğitim sitelerinde illa üniversitelerin eğitim fakültelerinden mezun olma şartı da aranmaz. Bu sitelerde ilgi duyduğunuz ve sertifika sahibi olduğunuz herhangi bir konu ya da alanla ilgili eğitim verebilirsiniz. Online eğitmenlik yaparken diksiyonunuzun düzgün olmasına, verdiğiniz eğitimlerin anlaşılabilir olmasına ve eğitmen öğrenci ilişkinizi korumaya dikkat etmeniz gerekir.
Grafik Tasarımcı Olmak
Grafik tasarımcılık, son dönemlerde oldukça popüler hale gelen ve birçok bireyin para kazanmasına yardımcı olan bir meslektir. Grafik tasarımcılar, üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmuş ya da bu alanda kendi imkanları ile çeşitli eğitimler almış olan kişilerdir. Grafik tasarımcılar marka logosu düzenleme, içerikler için fotoğraf oluşturma ya da davetiye hazırlama gibi birçok alanda hizmet verebilirler. Grafik tasarımcı olarak çalışmak isterseniz çeşitli Freelance platformları üzerinden ya da bir şirket ile anlaşarak hizmet verebilirsiniz.
İçerik Yazarı Olmak
Günümüzde internetten çalışmanın en çok tercih edilen yollarından biri içerik yazarı olmaktır. İçerik yazarları, internette bulunan içerikleri hazırlarlar. İçerik yazarları duruma göre blog, kategori ya da reklam içerikleri hazırlayabilirler. Siz de içerik yazarı olmak istiyorsanız Freelance ya da tam zamanlı bir şekilde çalışabileceğinizi bilmeniz gerekir. Freelance içerik yazarı olarak çalışmak müşteri bulmak açısından zordur ama iş başına alacağınız ücreti kendiniz belirlediğiniz için güzel gelirler elde etmenize yardımcı olur. Tam zamanlı bir şekilde bir ajansla anlaşarak çalışmak ise müşteri bulma zahmetinden kurtulmanıza yardımcı olur ama iş başına alacağınız fiyat ajans tarafından belirlenir ya da sabit bir maaş ile çalışırsınız. Buna ek olarak ajansla yapacağınız işlerde gelirin belirli bir kısmı ajansa gideceği için geliriniz düşebilir.
Sosyal Medya Yöneticisi Olmak
Sosyal medya, günümüzde oldukça önemli bir hale gelmiştir. Birçok ünlü marka, sosyal medya hesapları konusunda oldukça hassas davranmaktadır. Markaların sosyal medya hesapları ile ilgili çok hassas davranmalarının temel sebebi, bu hesapların müşteri sayısı ve satışların gidişatı gibi birçok durumu etkilemesidir. Bu yüzden hem halihazırda ünlü markalar hem gelişmek isteyen markalar sosyal medya hesaplarının sosyal medya yönetimi konusunda yetenekli biri tarafından yönetilmesini talep eder. Sosyal medya yöneticisi olarak çeşitli markaların ya da ünlü kişilerin sosyal medya hesaplarını yöneterek para kazanabilirsiniz. Sosyal medya yöneticiliği, uzun vadede hem maddi hem manevi yönden avantajlı bir iştir.
İçerik Editörü Olmak
İçerik editörlüğü internet üzerinden icra edilebilecek en avantajlı mesleklerden bir tanesidir. İçerik editörleri, içerik yazarları gibi kişilerin markalar için hazırladığı içeriklerin düzenlemesini ve ilgili platformlara girişlerini yapan kişilerdir. Buna ek olarak bazı marka ve ajanslarda içerik editörlerinin içerik planlamasını da yapmaları gerekir. İçerik editörlerinin içerik planlaması yapmaları için Google Trends ve keyword tool sitelerini kullanmaları gerekir. İçerik yazarları için yol gösterici olan içerik editörlerinin duruma göre yazılı ve sözlü iletişim becerilerinin de gelişmiş olması gerekiyor.
Fotoğraf ve Video Editörü Olmak
Fotoğraf ve video editörlüğü hem üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan bireyler tarafından hem de bu alanda kendini geliştirmiş bireyler tarafından yapılabilir. Fotoğraf ve video editörleri İnstagram ya da Youtube gibi çeşitli mecralarda paylaşılacak olan içeriklerin düzenlemesini yaparlar. Fotoğraf ve video editörlü olmak için Adobe Photoshop gibi ünlü düzenleme programlarını orta ya da ileri seviyede bilmeniz gerekir. Bu programlar aracılığıyla markaların ya da bireysel sosyal medya hesaplarının paylaşacağı içerikleri düzenleyebilir ve bunu bir iş haline getirebilirsiniz. Fotoğraf ve video editörleri de dilerlerse Freelance olarak ya da bir marka ve ajansla sürekli anlaşma sağlayarak çalışabilirler.
Çevirmenlik
Yeni bir dil öğrenmek, insana yalnızca kültürel açıdan değil maddi açıdan da değer katar. Bir dil bilmenin insana maddi açıdan nasıl değer katacağını gösteren en önemli etkenlerden biri çevirmenlik mesleğidir. Çevirmenlik yapan kişiler internet üzerinden yazılı metinlerin ya da videoların istenilen dile çevrilmesini sağlarlar. Buna ek olarak bazı durumlarda çevirmenlerin internet üzerinden yapılan iş toplantılarında bulunmaları ve taraflar arasında çevirmenlik görevini üstlenmeleri de gerekir. Çevirmenlik alanında size en çok avantaj sağlayacak ve iş bulma ihtimalinizi yükseltecek olan dil elbette ki İngilizcedir. Ancak günümüzde Arapça, Almanca ve Fransızca gibi birçok dil de çevirmenlik alanında popüler olarak kullanılıyor.
İnternetten Çalışmak Zor Mu?
Her iş gibi internetten icra edilen bazı mesleklerin de zorlukları bulunur. İnternetten çalışmanın zorlayıcı tarafları şu şekilde sıralanabilir:
- İnternetten çalışan bireylerin büyük bir çoğunluğu Freelance olarak çalışır. Freelance çalışmak sağlık sigortası gibi sosyal haklardan faydalanamamanız anlamına gelebilir. Buna ek olarak Freelance çalışan bireyler bazı dönemlerde müşteri bulmakta zorlanabilirler. Örnek olarak internetten Freelance bir şekilde çevirmenlik yaparken günlerce ve bazen haftalarca müşteri bulamayıp işsiz kalma tehlikesi yaşayabilirsiniz.
- İnternetten çalışmak demek kurumsal bir iş ortamına sahip olmadan evden çalışmanız anlamına gelebilir. Evden çalışmanın en zor tarafı, muhteşem bir disiplin ve motivasyon gerektirmesidir. Evinizin rahat ortamı, işlerinizi hallederken yeterince disiplinli ve motivasyon sahibi olmanıza engel olabilir. Bu yüzden internetten çalışan birçok birey bazı günlerde işlerini icra etme konusunda gerekli motivasyonu bulamayıp zorluk yaşamaktadır.
- İnternetten çalışmak ve özellikle de Freelance bir şekilde internetten çalışmak bazı durumlarda hak ettiğiniz ücreti alamamanıza yol açabilir. Freelance platformların büyük bir çoğunluğunda ödeme havuzu sistemi bulunur ve bu sistem ile paranız korunur. Ancak bireysel olarak müşterilere ulaşıyor ve herhangi bir platform kullanmadan iş yapıyorsanız müşterinizin ücreti ödememesi ya da eksik ödeme yapması gibi durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.