Birçok öğrenci ders çalışma konusunda problem yaşamaktadır. Ne yazık ki bu öğrenciler kendilerine “Neden ders çalışamıyorum?” ya da “Ben tembel biri miyim?” gibi sorular sorarken sorunun asıl kaynağına ve çözümlerine inmeyi unutabiliyor. Ders çalışmama sorunu, bireyin akademik hayatının olumsuz yönde etkilenmesine ve sonrasında da motivasyonunu kaybederek psikolojik açıdan sorun yaşamasına sebep olabilecek büyük bir problemdir. Gelin, ders çalışamama sorununun nedenlerine ve dolayısıyla bu sorunu çözmenin yollarına birlikte göz atalım.
Ders Çalışamama Nedenleri Nelerdir?
Ders çalışamamanıza ya da daha doğrusu ders çalışmak için yeterli motivasyonu bulamamanıza sebep olacak birçok durum vardır. Öğrencilerin ders çalışamamalarına neden olabilen durumlar başlıca şunlardır:Ders Çalışma Baskısı
Ders çalışma konusunda öğrencilere uygulanan yoğun bir baskı bulunmaktadır. Küçük yaştaki öğrenciler bu baskıyı ebeveynlerinin otoriter tavırları ile tadarken büyük yaştaki üniversite öğrencileri gibi kişiler ise bu baskıyla geçim ve gelecek kaygısı gibi nedenlerle karşı karşıya kalmaktadır.Ders çalışma baskısı, yüzeysel bir şekilde bakıldığı zaman çalışmak için tetikleyici bir etken gibi görünse de durum aslında böyle değildir. Ders çalışma konusu da dahil olmak üzere herhangi bir konuda çok yoğun bir baskı görmek demek o şeyden daha fazla uzaklaşmak anlamına gelebilir. Psikoloji bilimine göre bir konuda baskı görmek ve absürt cezalara ya da yasaklara tabi tutulmak, o konunun daha cazip hale gelmesine sebep olabilir.
Uygun Çalışma Ortamına Sahip Olmamak
Uygun çalışma ortamına sahip olmamak denildiği zaman birçok kişinin aklına yeteri kadar sessiz bir ortama sahip olmayan ya da ders kitapları gibi materyalleri alamayan bir öğrenci gelse de durum sadece böyle somut şeylerle sınırlı değildir.Her birey için uygun çalışma ortamı, birbirinden farklı olabilir. Örnek olarak bir kişi için kütüphanede tıpkı bir topluluğun parçası gibi çalışmak daha uygunken başka bir kişi için kütüphanedeki küçük sesler ve insanların varlığı bile çalışmaya engel olabilir. Bu yüzden uygun ders çalışma ortamının ne olduğunu bilmeyen ya da buna sahip olamayan öğrenciler ders çalışamama durumuyla karşı karşıya kalabiliyorlar. Uygun çalışma ortamınızı bulmak için deneme yanıma yöntemini kullanabilirsiniz.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
Birçok kişi dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun yalnızca çocukluk yıllarında meydana gelen aşırı hareketli olma durumu ile sınırlı sanır. Ancak durum aslında bununla sınırlı değildir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, erişkinlerde de görülebilir. Genellikle çocukluk yıllarında ortaya çıkan dikkat eksiliği ve hiperaktivite bozukluğu sanıldığı gibi yalnızca çok enerjik olmaya sebep olmaz.Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan bireyler bazen odaklanma sorunlarından dolayı birden fazla şeyi yapmaya odaklanırlar ve bu durum da tam olarak ders çalışamama gibi sorunlara sebep olabilir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun hem ilaç hem psikolojik destek ile kontrol altına alınması gerekir.
Yeterli Motivasyonu Bulamamak
Ders çalışamamanın temel sebeplerinden bir tanesi yeterli motivasyonu bulamamaktır. Motivasyon, bir görevi yerine getirmek için ihtiyaç duyacağınız harekete geçme isteğidir. Motivasyon sahibi olmadan ders çalışmak da dahil olmak üzere herhangi bir sorumluluğunuzu yerine getiremezsiniz. Buna ek olarak motivasyon, öz disiplinle ilişkilidir.Öz disiplin ve dolasıyla sorumlulukları konusunda motivasyon sahibi olan insanlar anlık keyifler yerine uzun vadeli avantajları bulunan eylemler yaparlar. Öz disiplin ve dolayısıyla motivasyon bulmak için psikolojik destek almaktan kendinizi analiz etmeye kadar birçok şey yapabilirsiniz. Buna ek olarak Öz Disiplin Geliştirmek İçin Etkili 7 Yöntem içeriğimizde de göz atabilirsiniz.