Pexels lil artsy 1925536 1080x675

Ders çalışma düzeni oturtmak, bazı kişiler için oldukça zor olabilir. Bu durumun temel sebebi ders çalışma düzeni oturtma konusunda doğru bilinen yanlışlar ve motivasyon eksikliği gibi durumlardır. Ders çalışma düzeni oturtmak isteyenler için öneriler şu şekildedir:

1. Gerçekçi Olmayan Beklentiler İçerisine Girmeyin


Ders çalışma düzeni oturturken yapılan en büyük hatalardan bir tanesi gerçekçi olmayan beklentiler içerisine girmektir. Örnek olarak uzun süredir ders çalışmaya ara vermiş bir insanın aniden günlük 6 – 8 saat ders çalışacağı bir düzene girmesi pek de mümkün değildir. Bu yüzden ders çalışma düzeni oturturken mevcut durumunuza uygun bir plan yapmaya çalışın. Zaman içerisinde ders çalışmaya alıştıkça ve daha iyi çalışmaya başladıkça beklentilerinizi de bu yönde değiştirilebilirsiniz. Aksi taktirde kendinizi çok zorladığınız için ders çalışmaktan kısa bir süre içerisinde sıkılabilirsiniz.

2. Bir Plan Oluşturun


Ders çalışma düzeni oturtmanın en önemli noktalarından bir tanesi plan oluşturmaktır. Ders çalışma planı, hangi günler kaç saat çalışacağınız ya da hangi derslere ne zaman ağırlık vereceğiniz gibi birçok konuda planlı bir şekilde ilerlemenizi sağlar. Ders çalışma düzeni için plan oluştururken söz konusu olan planın mevcut durumunuza ve hedeflerinize hitap etmesini sağlayın.

3. Hedeflerinizi Değiştirmeyin ve Küçültmeyin


Birçok öğrenci düzenli olarak ders çalışmak üzere çıktığı yolda karşılaştığı zorluklardan dolayı hedeflerini değiştirmek ve küçültmek gibi hatalara düşmektedir. Bu hem ders çalışma düzeni oturtma konusunda hem hayatta varacağınız konumu belirlemek açısından yapabileceğiniz en büyük hatalardan bir tanesidir. Unutmayın ki hedeflerin çalışma düzeni doğrultusunda değil çalışma düzeninin hedefler doğrultusunda belirlenmesi gerekir.

4. Sizi Motive Eden Durumlara Odaklanın


Ders çalışma konusunda her öğrencinin motivasyonu başka olabilir. Kimi için ders çalışmak için ekonomik özgürlüğe erişeceği günü düşünerek motive olurken kimi de ulaşacağı statüden dolayı aile üyelerini gururlandıracağı anları düşünerek motive olur. Ders çalışma konusunda motivasyonunuzu bulursanız ders çalışma düzeni oturmanız çok daha kolay hale gelecektir.

IMAGE1COVERPHOTO


5. Ders Çalışma Süresi Kadar Verimliliğe de Dikkat Edin


Birçok kişi ders çalışma düzeni oturturken ders çalışma süresine odaklanır. Bu kişiler maksimum sürede ders çalışmanın tek önemli şey ya da en önemli şey olduğunu düşünebilirler. Ancak bu aslında büyük bir yanılgıdan ibarettir. Ders çalışma süresi kadar dersten alınan verim de önemlidir. Örnek olarak bir öğrenci 8 – 10 saatlik çalışmadan 4 – 5 saatlik çalışma kadar verim almayabilir çünkü masa başında kalma kapasitesi bu kadar olabilir. Kapasiteleri çok fazla zorlamak demek öğrendiklerinizi unutmanız ve ders çalışma düzeninizi sürdürmekte zorlanmanız anlamına gelebilir.

6. Kendinize Çok Fazla Yüklenmeyin


Ne yazık ki ülkemizde YKS, DGS, KPSS ya da ALES gibi oldukça zorlu ve bireyin tüm hayatına etki eden sınavlara hazırlanan öğrenciler büyük bir strese girmektedir. Bu stres, ders çalışma düzeni oturtma konusunda kendinize çok fazla yüklenmenize sebep olabilir. Neredeyse tüm günü ders çalışarak geçirmek, asla ara vermemek ve tatil günleri belirlememek gibi davranışlar, bireyin kendisine çok fazla yüklendiği anlamına gelir. Kendinize çok fazla yüklenirseniz ders çalışma düzeni oturtmanız zorlaşır ve hatta psikolojik sağlığınız zarar görebilir. Unutmayın ki iyi bir ders çalışma düzeni oturtmak için psikolojik sağlığınızın yerinde olması ve kendinize çok fazla yüklenmekten kaçınıp stresten uzak durmanız gerekir.

7. Dikkat Sürenizi Kısaltacak İçeriklerden Uzak Durun


Günümüzde TikTok ve İnstagram gibi sosyal medya uygulamalarında bulunan birkaç saniyelik videolar gibi içerikler ne yazık ki dikkat süremizi kısaltıyor. Bu tür kısa içeriklerin dikkat süresini kısaltması bilimsel temellere dayanan ve bilişsel sağlığı tehlikeye atan bir durumdur. Ders çalışma düzeni oturtmak isteyen bir öğrencinin en çok ihtiyaç duyacağı şeylerden bir tanesi dikkat süresinin uzun olmasıdır. Bu yüzden dikkat sürenizi kısaltacak kadar kısa ve verimsiz içeriklerden uzak durun.