College students having trouble paying attention 512x270

Günümüzde sosyal medya kullanımının aşırı derecede yaygın hale gelmesi ve stresin artması gibi sebeplerden dolayı birçok kişi dikkat problemi yaşamaktadır. Dikkat süresini arttırmak, yapacağınız işlerden verim almanız ve işlerinizi daha hızlı hallederek zaman yönetimi yapabilmek açısından çok önemlidir. Dikkat süresini arttırmanın bilimsel yolları şu şekilde sıralanabilir:

Sosyal Medyadan Uzaklaşmak

Bigstock Social Media And Digital Onlin 465466195 1 1

Çağımızda bireylerin dikkat konusunda bu kadar çok problemle karşı karşıya kalmalarının temel sebeplerinden bir tanesi sosyal medya kullanımıdır. Sosyal medya içerikleri ve özellikle de 10 – 15 saniyede tüketilebilen kısa videolar gibi şeyler dikkat süresini kısaltan ve dolayısıyla olumsuz etkileyen durumlar arasında yer alır. Çok fazla sosyal medya kullanan biriyseniz ve kendinizi dikkat sürenizi 10 saniye gibi kısa sürelere bile düşürebilecek faydasız içeriklere maruz bırakıyorsanız dikkat sürenizi arttırmanız mümkün olmayabilir. Sosyal medyadan olabildiğince uzak durmak ve özellikle de tüketilecek sosyal medya içeriklerinin çok kısa ya da faydasız olmamasına dikkat etmek, dikkat süresini arttırmak için iyi bir yöntemdir.

Multitasking Yapmamak

67dbdf0219ab95574e78540b multitasking verimliligi nasil etkiler min

Multitasking, kelime anlamıyla çoklu görev demektir. “Multitasking Zararlı Mı?” isimli yazımızda yer verdiğimiz gibi aynı anda birden fazla işe odaklanarak multitasking yapmaya çalışmak dikkati olumsuz etkileyebilir. İnsan beyni, aynı anda bir işe odaklanabilecek şekilde evrimleşmiştir. Buna ek olarak Stanford Üniversitesi tarafından paylaşılan bilgilere göre multitasking bireylerin dikkat süresini ve hafıza kapasitelerini %40 oranında düşürebilmektedir. Bu yüzden dikkat sürenizi arttırmak istiyorsanız multitasking yapmayı bırakmanız ve monotasking yani tek bir işe odaklanmaya çalışmanız gerekiyor. Unutmayın ki dikkat süreniz yeterli olmadığı müddetçe multitasking ile birden fazla görevi halletseniz bile fazla verim alamazsınız.

Kaliteli Bir Uyku Çekmek

Sleep man

Kaliteli bir uyku çekmek bireyi hem fiziksel hem psikolojik açıdan olumlu yönde etkiler. Yapılan araştırmalar uykunun REM aşaması esnasında beynin stres ve duygu yöntemini sağlamak için daha iyi çalıştığını ve dikkati etkileyen nörotrasmitterlerin dengelendiğini göstermiştir. Bu yüzden her gün en azından 7 – 8 saat kaliteli uyku çekmek, dikkat sürenizin artmasına ve daha verimli çalışmalara imza atmanıza yardımcı olur. Kaliteli uykudan mahrum kalan bireylerde bilişsel aktivitelerin yavaşlaması, stres seviyelerinin artması ve odağın toplanamaması gibi sebeplerle ciddi derecede sorun olabilecek bir dikkat problemi görülebilir.

Planlı Yaşamak

Illustration resume document paper pen

Planlı yaşamanın bilinmeyen faydalarından bir tanesi, dikkati arttırmasıdır. İnsan beyni, plansız yaşamaya çok da elverişli değildir. Yapılan araştırmalar planlama yapmanın beyinde ön korteksi olumlu etkilediğini ve dikkati arttırdığını göstermiştir. Buna ek olarak plansız bir şekilde hareket etmek ve çalışmak psikolojik yönden de olumsuzdur. Plansızlık, belirsizlik ve spontane yapılan çalışmalar gibi etkenler bireyin kafa karışıklığı yaşamasına sebep olarak odaklanmasını neredeyse imkânsız hale getirebilir. Dikkat sürenizin artmasını ve verimli bir şekilde odaklanma yeteneğine sahip olmak istiyorsanız günlerinizi planlayın.

Dikkat Süresini Arttırmak Adına Denemeler Yapmak

27d5d0aa 6383 4f33 b6f2 037e4f920426sized 1000x1000

Dikkat süresini arttırmak adına çeşitli denemeler yapmak, gerçekten de çok işinize yarabilir. Örnek olarak bazı kişiler klasik müzik dinlerken daha uzun bir dikkat süresine sahip olurlar ve çok verimli bir şekilde çalışacak kadar odaklanabilirler. Bu durum dünyaca ünlü bilim insanlarının bir kısmında bile görülmüştür. Ancak bazı insanlar için ise klasik müzik, tamamen dikkat dağıtıcı olabilir. Bu yüzden bir insanın dikkat süresini arttıracak asıl yöntemleri bulabilmesi için kendini bir denek gibi kullanması gerekebilir. Kendinizi gözlemleyin ve hangi koşullar altında daha uzun süreler boyunca odaklanabildiğinizi analiz etmeye çalışın.