Trump yönetimindeki ABD’nin Çin karşıtı söylemleriyle başlayan ekonomik savaşın teknoloji dünyası yansımaları giderek büyüyor. Vergilendirme yarışı hız kesmeden ilerlerken hemen her ülkeyi doğrudan etkileyen politikalar hayata geçiyor. Söz konusu süreçte ABD’nin Rusya’yı yanına çekmeye çalıştığını söyleyen uzmanların sayısı da az değil. Var olan Çin Politikaları ise kendisini teknolojik gelişmelerde de hissettirmeye başladı.

Karşılıklı açıklamaların eylemlere dönüşmesiyle Tesla ile BYD arasındaki rekabet kızıştı. Elektrikli araç sektöründe öne çıkan iki dev ülkenin artık savaşı gözle görülür cinsten oldu. Buna ek olarak %104 vergilendirme durumu da Çin’de yankılarını sürdürüyor. ABD’nin daha fazla vergi almayı planladığı ülkelerin başında Çin geliyor. Ancak vergilerin karşılıklı yükseltilmesi durumunda dünya borsaları ve altın kötü etkileniyor. ABD verilerinde resesyon ihtimali hiç de uzak değil.

Çin Uygulaması Weibo Sansür Uyguluyor

Diğer ülkelere kıyasla fahiş artış gelen Çin ürünleri için ABD artık bir cehennem. Buna yönelik çalışmalar tamamlanırken Başkan Trump ise daha fazla gelir elde etmenin peşinde. Bu gelişmelere dair Çin sosyal medya uygulamasında milyonlarca etkileşim oluştu. Buna yönelik olarak Çin uygulaması Weibo, sansür uygulama kararı aldı. Ülke politikalarının kötü etkilenmemesi adına 104 sayısının kullanımını bile artık yasak. Trump ve ABD politikalarına yönelik hiçbir açıklama ve paylaşımın olmaması isteniyor. Özellikle muhalif kesimlerin Çin yönetimini eleştirmesini istememesi, böyle bir teknolojik savaşı da beraberinde getirdi.

ABD’ye yönelik eleştiriler ise daha çok paylaşıma sokulurken Weibo, buna dair bir kısıtlamaya gitmedi. Çin merkezli sosyal medya uygulamalarının birçoğunda Çin Komünist Partisi’ne bağlı hareket eden “Halkın Günlüğü” köşe yazıları yer alıyor. Zorlu süreçte teknolojik ticaretin kazananı Çin olacaktır, söylemleri de arttı.

In bayrak

X Uygulaması Kararları

Elon Musk ile bambaşka bir pencereye geçen X uygulaması da teknoloji dünyası çerçevesinde savaşa dahil durumda. Hemen her ABD’li teknoloji firmasında Ukrayna desteği yıllardır devam ederken Çin boykotları da başladı. Özellikle Trump destekli hesapların kullanımı 2025 yılında çok arttı. İlerleyen süreçte buna ağırlık vermesine de kesin gözüyle bakılıyor. Yeni ittifakların oluşmaya başlamasıyla hangi ülkenin hangi sosyal medya uygulamasıyla nasıl mesajlar vereceği de dikkatle takip edilecek. Artık hemen her ülkenin toplumsal kitleleri dinamik tutma adına sosyal medya hesaplarını kullanması gayet normal. Hangi tarafın kazançlı olacağını kestirmek ise neredeyse imkansız.

Teknoloji dnyas