Procrastination

Erteleme hastalığı tıbbi adı ile Procrastination olarak bilinir. Bu hastalık bireyin ortada herhangi bir engel olmamasına rağmen görevlerini ve sorumluluklarını aksatmasına sebep olur. Erteleme hastalığı kontrol altına alınmazsa bireyin sosyal hayatı, iş ya da okul hayatı ve hatta öz bakımı bile olumsuz etkilenebilir.

Erteleme Hastalığının Sebepleri Nelerdir?

Erteleme hastalığının sebepleri başlıca şunlardır:

Dikkat Eksikliği

Dikkat eksikliği, bir bireyin hayat kalitesini düşürebilecek kadar önemli bir problemdir. Erteleme hastalığı ile karakterize bir sorun olan dikkat eksikliği, bireyin işlerini tamamlayacak kadar odaklanmasına engel olur. Sanılanın aksine dikkat eksikliği bireyin yalnızca iş ya da eğitim hayatı ile ilgili sorumluluklarını değil normalde yapmaktan keyif aldığı eylemleri bile olumsuz etkiler. Dikkat eksikliğine sahip olan bireyler odaklanma konusunda çok fazla zorluk yaşadıkları için yapacakları şeyleri erteleme eğiliminde olabilirler.

Zaman Yönetimi Yapamamak

Günümüzde zaman yönetimi yapmak, birçok nedenden dolayı oldukça zorlaşmıştır. Zaman yönetimi yapamayan bireyler, sorumluluklarını vaktinde yerine getiremedikleri için erteleme döngüsünün içine girebilirler. Bu döngü zaman yönetiminin yapılamamasından dolayı kısır bir döngüye dönüşebilir ve içerisinden çıkmak neredeyse imkânsız hale gelebilir.

Motivasyon Eksikliği

Bir insanın bir görevi yerine getirebilmesi motivasyona sahip olması gerekir. Motivasyon, o görevin neden yerine getirilmesi gerektiği ya da görev sonunda kazanılacak şeyler ile ilgili olabilir. Motivasyon eksikliği söz konusu olduğu zaman bireyin sorumluluklarını yapma isteği bulamaması ve sorumluluklarını ertelemeye başlaması söz konusu olabilir.
Perks of procrastination

Mükemmeliyetçilik

Kulağa ilginç gelse de mükemmeliyetçilik her zaman çalışkanlığa ve aşırı motivasyona sebep olmaz. Bazı durumlarda mükemmeliyetçilik, erteleme hastalığına sebep olabilir. Bu durumun temel sebebi bireyin mükemmeliyetçilik algısı ile birlikte her şeyi muhteşem bir şekilde yapma çabası içerisine girmesidir. Böyle bir çaba ne yazık ki yersiz olabilir ve birey mükemmeliyetçiliğine rağmen mükemmel sonuçlar elde edemedikçe görevlerinden uzaklaşmaya başlayabilir. Uzaklaşma sonucunda erteleme döngüsünün içine girebilir ve bir şeyleri yapmak için mükemmel zamanı ve koşulları beklediği için görevlerini yerine getiremeyecek bir hale gelebilir.

Doğru Seçimler Yapamamak

Erteleme hastalığının altında yatan temel sebeplerden bir tanesi bireyin görev ve sorumluluklarını yerine getirmek için yeteri kadar istekli olmamasıdır. Bir insanın görev ve sorumluluklarını yerine getirmek için yeterince istekli olmaması, genellikle doğru seçimler yapmamasından kaynaklanır. Örnek olarak kendi ilgi alanlarına, isteklerine ve becerilerine uygun bir iş seçimi yapmayan bir birey bu işteki sorumluluklarını yerine getirmekte çok zorlanır ve erteleme döngüsüne girip sorumluluklarını sürekli olarak ertelemeye başlayabilir.

Başarısızlık Kaygısı

Başarısızlık kaygısı, bir bireyin herhangi bir işe başlamasına bile engel olabilir. Böyle bir durumda birey bir sorumluluğun altından kalkamayacaksa ve başarılı olamayacaksa çabalamaktan ve denemekten vazgeçer. Bu durum bir alışkanlık haline gelirse bireyin erteleme hastalığına sahip olduğu söylenebilir.

Erteleme Hastalığından Nasıl Kurtulurum?

Erteleme hastalığından nasıl kurtulacağınızı bilmiyorsanız şu önerileri dikkate alabilirsiniz:

Zaman Yönetimi Yapmaya Başlayın

Zaman yönetimi, bir bireyin gününü verimli geçecek bir şekilde planlamasını sağlar. Böyle bir planlama sonucunda erteleme hastalığını yenmek mümkündür çünkü gün içerisinde yapmanız gereken şeyleri ne zaman yapmanız gerekeceğini bilirseniz erteleme ihtimaliniz düşer. Erteleme hastalığından kurtulmak için zaman yönetimi yaparken gününüzün her anını planlamaya özen gösterin. Boş zamanlarınızı bile es geçmemek, erteleme hastalığından tamamen kurtulmanıza ve vaktinizi daha verimli bir şekilde geçirmenize yardımcı olur.

Başarısızlıktan Korkmayın

Başarısızlık, elbette ki hiç kimse için hoş bir deneyim değildir ve kimse başarısız olmak istemez. Bu yüzden başarısızlıktan korkmak normaldir ama bu korku çok üst seviyelere ulaşıyorsa ve başarısızlık korkusu ile sorumluluklarınızı ertelemenize sebep oluyorsa durumu kontrol altına almanız gerekir. Unutmayın ki başarısızlığa uğramanız eksik ya da tembel olduğunuzu göstermez, tam tersine çabalayan ve uğraşan bir insan olduğunuzu gösterir. Bu yüzden başaramama kaygısı ile yeni işlere imza atmaktan kaçınmayın.
Monthly schedule tools

Erteleme Davranışınızın Nedenini Anlayın

Erteleme davranışı genellikle bir neden olmadan ortaya çıkmaz. Erteleme hastalığınızın yani alışkanlık haline getirdiğiniz erteleme davranışınızın nedenini öğrenmek bu nedeni ortadan kaldırarak sorunu çözmenize yardımcı olabilir. Örnek olarak erteleme davranışınızın sebebi size uygun olmayan bir iş seçmeniz ise iş değişikliği yapıp mutlu olacağınız bir pozisyonda çalışmaya başlayarak erteleme hastalığından kurtulabilirsiniz.

Görevlerinizi Parçalar Halinde Yerine Getirmeye Çalışın

Görevleri parçalar halinde yerine getirmeye çalışmak, erteleme hastalığından kurtulmak için çok yardımcı olabilir. Görevleri parçalar halinde yerine getirmeye çalışırken çok fazla zorluk çekmezsiniz ve erteleme davranışından kurtulabilirsiniz.
O work happy facebook 1718282070

Mükemmeliyetçi Olmayın

Mükemmeliyetçilik, bir şeyleri muhteşem yapamama korkusu ile işleri ertelemenize sebep olabilir. Bu yüzden erteleme hastalığından kurtulmak için mükemmeliyetçi olmamaya özen gösterin. Unutmayın ki muhteşem işler başarmak ve mükemmel sonuçlar elde etmek her zaman mümkün değildir.

Kendinizi Ödüllendirin ve Zorlamayın

Erteleme hastalığından kurtulmak için kendinizi ödüllendirmeye başlayabilirsiniz. Örnek olarak bazı işleri hallettikten sonra hoşunuza gidebilecek küçük aktivitelere katılmak yapacağınız işler için motive olmanızı ve erteleme hastalığından kurtulmanızı sağlayabilir.