Fonksiyonel antrenman, bireyin genel sağlık durumu gibi etkenlere bağlı olarak şekillendirilen ve genellikle birden fazla kas grubunun çalışmasını sağlayan egzersizlerdir. Fonksiyonel antrenmanlar sayesinde hayatında daha önce hiç spor yapmamış olan ve fiziksel açıdan aktif bir hayat yaşamayan bireyler bile zorlanmadan spor yapmaya başlayabilirler ve spor yapmayı bir hayat rutini haline getirebilirler. Buna ek olarak fonksiyonel antrenmanların en avantajlı yönlerinden bir tanesi de şekillenmeye ve forma girmeye yardımcı olmasıdır.
Fonksiyonel Antrenman ve Fitness Arasındaki Fark Nedir?
Fonskiyonel antrenman ve fitness arasında çok büyük fark bulunmamaktadır. Bu durumun temel sebebi bazı programlarda fonksiyonel antrenman için de fitness egzersizlerinin kullanılabilmesidir. Ancak fonksiyonel antrenman ve fitness arasında egzersizlerin zorluğu, yoğunluğu ve programların hazırlanma biçimidir.Fitness programları genellikle standart egzersizler göz önünde bulundurularak hazırlanır. Ancak fonksiyonel antrenman programları hazırlanırken antrenörler ya da fizyoterapistler gibi bu konuda uzman kişiler, bireylerin genel sağlık durumları ve fiziksel aktivite seviyeleri gibi önemli detayları göz önünde bulundururlar. Bu yüzden fonksiyonel antrenman, fitness programlarına göre çok daha kişiselleştirilebilirdir ve spora yeni başlayacak olan bireyler için uygundur.
Fonksiyonel Antrenman Programı Nasıl Hazırlanır?
Fonksiyonel antrenman programı, birden fazla etken göz önünde bulundurularak hazırlanır. Fonskiyonel antrenman programlarını hazırlarken en çok göz önünde bulundurulan etken, bireyin genel sağlık durumudur. Bireyin genel sağlık durumu kapsamında yaşı, cinsiyeti, kas kütlesi, fiziksel aktivite seviyesi ve varsa sahip olduğu sağlık problemleri göz önünde bulundurulur. Bu sayede bireyin yaparken zorlanmayacağı hareketlerden ve yoğunluğu da bireye uygun olan bir fonksiyonel antrenman programı hazırlanır.Fonksiyonel antrenman programı hazırlanırken göz önünde bulundurulan bir diğer önemli etken de bireyin beğenileri ve yaşam tarzıdır. Örnek olarak birey doğa ile iç içe vakit geçirmeyi seviyorsa fonksiyonel antrenman programına hafif tempolu doğa yürüyüşleri gibi hem fiziksel sağlığa hem psikolojik sağlığa iyi gelecek egzersizler eklenebilir. Bu durum sayesinde bireyin spor yapmayı bir mecburiyet olarak değil keyifli bir vakit olarak görmesi sağlanabilir.