Toksik ilişkiler bireylerin öncelikle psikolojik sağlıklarına sonrasında ise fiziksel sağlıkları ya da başarıları gibi birçok duruma etki edebilen ilişkilerdir. Bu yüzden toksik ilişki belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak ve bu tür ilişkileri tespit edebilmek gerekir. Göz ardı edilmemesi gereken toksik ilişki belirtileri şunlardır:
Manipüle Etmek ve Edilmek
Manipülasyon, çeşitli çıkarlar için insanları farklı ve gizli tekniklerle kandırmaktır. Arkadaşlık ilişkilerinden romantik ilişkilere kadar hiçbir ilişkide manipülasyon normal değildir ve kabul edilemez. Manipüle edilen kişi aslında ona zarar verecek eylemleri yapmaya bile ikna olabilir. Bu yüzden manipülasyonun söz konusu olduğu bir ilişki sağlıklı değildir ve genellikle toksik bir ilişki olarak kabul edilir. Ancak ilişkilerin toksik olabildiğini gösteren manipülasyon belirtisine tek taraflı yaklaşmamak gerekir. Bir ilişkide yalnızca manipüle edilmek değil manipüle etmek de ilişkinin toksik olduğuna işaret eder. Unutmayın ki sağlıklı ilişkilerde istekler ve ihtiyaçlar manipülasyonla değil anlayış, destek ve sevgi ile karşılanır.
Sürekli Eleştiri
İlişkilerde zaman zaman eleştirmek ve eleştirilmek normaldir. Hatta yakın ilişkilerde eleştiri, yapıcı olursa tarafların gelişimine katkıda bulunan bir etken haline gelebilir. Ancak sürekli olarak eleştirmek ya da eleştirilmek normal değildir. Sürekli eleştirinin söz konusu olduğu bir ilişki genellikle toksik bir ilişkidir. Örnek olarak yakın bir arkadaşınız yaptığınız her hareketi eleştiriyorsa bu durum hem o kişinin hem dostluk ilişkinizin toksik olduğunu gösterebilir. Buna ek olarak siz de sürekli olarak eleştiride bulunduğunuz bir ilişki içerisindeyseniz bu durum da toksikliğe işaret eder. Sürekli olarak eleştiri yapma ihtiyacı, karşınızdaki kişi ile aranızda toksik bir dinamik olduğunu ve hatta ona karşı sevgi duymadığınızı gösterebilir.
Sınırların İhlal Edilmesi
Bazı insanlar romantik ilişkiler gibi aşırı samimiyetin söz konusu olduğu ilişkilerde sınırların olmayacağını düşünür. Ancak her türlü ilişkide sınırların olması gerekir. Sınırlar, ilişkideki samimiyete ve bireylerin normlarına göre değişkenlik gösterebilir ancak gereklidir. Örnek olarak romantik bir ilişkide bile kişisel alanların ihlal edilmemesi gibi bazı sınırlar olması gerekir. Aksi takdirde ilişki toksikleşmeye ve tarafları yıpratmaya başlar. Bu yüzden ilişkilerde sınırların ihlal edilmesi toksikliğe işaret ediyor olabilir.
Bağlılık Yerine Bağımlılık Olması
Birçok kişi farkında olmasa da bağımlılık ve bağlılık birbirleri ile karıştırılan kavramlardır. Bir insana bağlı olmak sevgi, değer ve anlaşma gibi olumlu kavramlarla ilgiliyken bağımlılık ise toksiklik ile ilgilidir. Bu yüzden ilişkilerde bağlılığın gereğinden fazla artması ve bağımlılığa dönüşmesi, ilişkilerin toksik olduğunu gösterebilen durumlardan bir tanesidir. Örnek olarak bağlılığın söz konusu olduğu ilişkilerde taraflar birbirlerinin sınırlarına ve kişisel haklarına saygı gösterirler. Ancak bağımlılığın söz konusu olduğu ilişkilerde kişisel alanlar gibi gereklilikler ihlal edilebilir ve tarafların birbirlerine zarar verecek kadar toksik bağlarla bağlanmaları söz konusu olabilir.
Güvensizlik
Güven, her türlü ilişkinin temelini oluşturur. Güvenin olmadığı bir ilişkinin sağlıklı bir biçimde yürümesi neredeyse imkansızdır. Bir ilişkide güvenin olabilmesi için tarafların güvenli bağlanma stili ile bağlanmaları ve birbirleri arasında güven inşa edecek gereklilikleri yerine getirmeleri gerekir. Bunlar sağlanmadığı müddetçe ilişkilere güvensizlik meydana gelir. Güvensizlik, toksik ilişkilerde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bu yüzden tarafların birbirine ya da bir tarafın bir tarafa güvenmediği ilişkiler genellikle toksik ilişki kapsamında ele alınır. Buna ek olarak toksik ilişki belirtisi olan güvensizliği yalnızca romantik ilişkiler üzerinden değil dostluk ilişkileri üzerinden de düşünmek gerekir. Güçlü ve sağlıklı dostluklarda tıpkı sağlıklı romantik ilişkiler gibi güvenin olması gerekir.