Toksik pozitiflik, oldukça gereksiz ve zararlıdır. Pozitif olmak elbette ki olumlu ve zaman zaman gerekli bir durumdur. Ancak toksik pozitiflik durumunda bireyler olumsuz duygu ve durumları değişmeyecek gerçekler olsa bile göz ardı edebilirler. Bu durum da bireyin hayatın gerçeklerini kabullenememesine ve bu gerçeklerle karşılaştığı zaman şaşkınlık ya da derin bir hüzün gibi olumsuz hisler yaşamasına sebep olabilir.
Toksik Pozitiflik Örnekleri Nelerdir?
Toksik pozitiflik örnekleri olarak günlük hayatta karşınıza çıkabilecek birçok farklı durum sıralanabilir. En çok karşılaşılan toksik pozitiflik örnekleri şu şekilde sıralanabilir:
Sosyal Medya Ünlülerinin Toksik Pozitif Yönlendirmeleri
Günümüzde sosyal medyanın yaygınlaşması ile birlikte birçok uzmandan daha fazla takip edilen ve sözü dinlenen sosyal medya ünlülerinin sayısı da artmıştır. Sosyal medya ünlülerinin bir kısmı, toksik pozitif yönlendirmelerde bulunurlar. Örnek olarak hayatı çok fazla romantize eden içerikler ve bireylerin zararına olan durumları bile güzellemek gibi davranışlar, sosyal medya ünlülerinin toksik pozitif yönlendirmeleri kapsamındadır.
Çevrenizdeki İnsanlar Tarafından İyi Hissetmeye Zorlanmanız
Çevrenizdeki insanlar elbette ki iyi hissetmeniz için çeşitli davranışlar sergileyebilirler. Bu davranışlar ölçülü ve yerli bir şekilde sergilendiği müddetçe oldukça faydalıdır ve psikolojik destek kapsamında ele alınır. Ancak çevrenizdeki insanlar sizin iyi hissetmeniz için çok fazla baskı yapıyorlarsa yani sizi iyi hissetmeye zorluyorsa bu durum, toksik pozitifliktir. Toksik pozitifliğe sahip olan bireyler bu durumdan dolayı sahip oldukları gerçekçi olmayan düşünceleri yalnızca kendileri benimsemekle kalmayıp çevresindekilere de empoze etmeye çalışırlar. Özetle çevrenizdeki insanlar tarafından iyi hissetmeye zorlanıyorsanız bu durum, sizi iyi hissetmeye zorlayan insanların toksik pozitifliğe sahip olduklarını gösterebilir.
Toksik İlişkileri Romantize Etmek
Günümüzde ne yazık ki toksik ilişkileri romantize etmek oldukça yaygın ve normal bir durum haline getirilmiştir. Ancak aslında toksik ilişkileri romantize etmek oldukça anormal ve kabul edilemez bir durumdur. Dostluk ilişkisi ya da romantik ilişki gibi değişik ilişki türleri fark etmeksizin bir ilişki toksik ise bu ilişkiye pozitif bir açıdan yaklaşmamak gerekiyor. Aksi takdirde kendinizi sırf hislerinizden ve toksik pozitif bakış açınızdan dolayı sizi yıpratan bir ilişkiye takılı kalmış bir halde bulabilirsiniz.
Zaafları ve Güçsüz Yönleri Kabul Etmemek
Neredeyse her insanın çeşitli zaafları ve güçsüz yönleri bulunur. Duygusal esnekliğe ve sağlıklı bir psikolojiye sahip olan bireyler zaaflarını ve güçsüz yönlerini kabul etmekten çekinmezler. Eğer bu zaaflar ve güçsüz yönler bireye çok fazla zarar veriyorsa durumu değiştirmek için çaba harcarlar. Ancak zaafları ve güçsüz yönleri kabul etmemek bir çözüm değildir ve toksik pozitifliğe işaret eder. Örnek olarak ekstrem travmatik olaylar karşısında “Ben çok güçlüyüm ve bunu da hemen atlatacağım.” gibi cümleler kurmak güçsüz kalabileceğiniz durumları kabullenmeyip toksik pozitiflik yapıyor olduğunuzu gösterir.
İnsanı İhtiyaçları Zayıflık Olarak Görmek
Toksik pozitifliğin en tehlikeli yanlarından bir tanesi, insani ihtiyaçları zayıflık olarak görmeye sebep olmasıdır. Örnek olarak toksik pozitiflikten dolayı bireyler dinlenmeyi bile pes etmek gibi görebilirler ve dinlenmek gibi insani ihtiyaçları zayıflık olarak algılayabilirler. İnsanı ihtiyaçları zayıflık olarak görmek ve bu ihtiyaçları karşılamamak hem psikolojik hem fiziksel açıdan yıpranmanıza ve önemli sağlık problemleri ile karşı karşıya kalmanıza sebep olabilir.
Toksik Pozitiflik ve Sağlıklı Pozitiflik Arasındaki Fark Nedir?
Toksik pozitiflik ve sağlıklı pozitiflik birçok açıdan birbirlerinden ayrılan iki kavramdır. Örnek olarak toksik pozitiflik durumunda birey zayıf yönlerini kabul ederek bunları olabildiğince değiştirmeye çalışır ama değişim konusunda gerçekçi olmayan beklentiler içerisine girmez ve mükemmeliyetçilik yapmaz. Ancak toksik pozitiflik söz konusu olduğu zaman bireyin zayıf yönleri, zaafları ya da başına gelen kötü durumlar gibi olumsuzlukları kabullenmesi imkansız hale gelir. Toksik pozitiflik ve sağlıklı pozitiflik, getirileri açısından da birbirlerinden ayrılırlar. Toksik pozitiflikten dolayı bireylerin psikolojilerinin bozulması ve günlük hayata ayak uyduramamaları gibi durumlar söz konusu olabilirken sağlıklı pozitiflik ise denge ve dengeden dolayı huzur getirir.
Toksik Pozitifliğin Zararları Nelerdir?
Toksik pozitifliğin zararları şu şekilde sıralanabilir:
Duyguları Bastırmaya Sebep Olması
Toksik pozitiflik, bireyin olumsuz duygularını bastırmaya sebep olur. Birçok psikoloğa göre bastırılan duygular bireyin psikolojisini bozar ve çok ekstrem bir şekilde patlak verebilir. Bu yüzden toksik pozitiflik kapsamında hüzün ya da korku gibi duyguları bastırmak demek duygu patlamaları ve psikolojik problemler gibi olumsuz durumlarla karşı karşıya kalmak anlamına gelebilir.
Yüzeysel ve Sağlıklı Olmayan İlişkiler Yaşamak
Sağlıklı ve derin bağların söz konusu olduğu ilişkilerde yalnızca olumlu duygu ve durumlar değil aynı zamanda olumsuz duygu ve durumlar da konuşulur. Bu durum bireylerin gerçek benliklerini yansıtmaları ve ilişkinin gerçekçi bir bakış açısıyla ele alınması için çok önemlidir. Toksik pozitiflik, bireylerin herhangi bir olumsuzluğu kabul etmemelerine sebep olduğu için yüzeysel ve sağlıklı olmayan ilişkiler yaşamalarına sebep olabilir. Örnek olarak hiç kavga etmeyen bir çift muhtemelen toksik pozitifliğin etkisi altındadır çünkü her yakın ilişkide kavgalar ve çatışmalar yaşanır.
Sosyal Açıdan İzole Olmak ve Yalnızlaşmak
Toksik pozitiflik, bireyin yalnızca kendisine değil sosyal hayata ve diğer insanlara karşı da gerçekçi olmayan bir bakış açısı ile yaklaşmasına sebep olabilir. Örnek olarak toksik pozitiflik etkisinde olan bir insanın dostluk ilişkilerinin sürekli yan yana olunan hatasız ilişkiler olduğunu düşünmesi o kişinin yalnızlaşmasına sebep olabilir çünkü gerçek hayattaki ilişkiler, toksik pozitif düşüncelerdeki gibi mükemmel şekilde ilerlemez.
Kişisel Gelişimin Engellenmesi
Toksik pozitifliğin en kötü sonuçlarından bir tanesi kişisel gelişimin engellenmesidir. Kişisel gelişim bireyin kendine karşı bakış açısından ilişkilere dair düşüncelere kadar birçok konuda öğrenmeye ve değişmeye açık olmasını gerektirir. Ancak toksik pozitiflikte birey hem kendine hem çevreye karşı gerçekçi olmayacak seviyede pozitif duygu ve düşüncelerle yaklaştığı için gelişim gösteremez. Özellikle de çok fazla toksik pozitifliğe maruz kalan ve bunu içten bir şekilde benimseyen bireyler, onlara çok zarar veren durumları değiştirmek gibi davranışları bile sergilemekte zorlanabilirler ve hatta bunun gerekli olduğunu bile idrak edemeyebilirler.
Kendine Yabancılaşma (Depersonalizasyon)
Tıbbi adı ile depersonalizasyon olarak bilinen kendine yabancılaşma durumu oldukça tehlikeli bir durumdur, Kendine yabancılaşma hissinin altında yatabilen ana sebeplerden bir tanesi toksik pozitifliktir. Toksik pozitifliğin etkisi altında olan bireyler kendilerinin olumsuz taraflarını kabullenemedikleri için kendilerine yabancılaşabilirler. Bu yüzden bireylerin özellikle de negatif olaylar söz konusu olduğu zaman derin bir depersonalizasyon içerisine girerek kendilerini bir yabancı gibi hissetmeleri söz konusu olabilir. Unutmayın ki bir bireyin benliğini kabullenmesi ve kim olduğunu bilmesinin temel yollarından bir tanesi yalnızca olumlu taraflarını değil olumsuz taraflarını da kabul etmesidir.
Depresyon Riskinin Artması
Universty of California tarafından yapılan araştırmaya göre sürekli olarak pozitif olma baskısını hisseden bireylerin depresyon riski artabiliyor. Toksik pozitifliğin gerçek duygularla ve durumlarla yüzleşmeye engel olması, depresyon riskini arttırdığına ispat niteliğindedir çünkü depresyonun altında yatan yaygın hislerden bir tanesi kabullenememe duygusudur.