İŞ YERİ PSİKOLOJİSİ NEDİR? NASIL ETKİLERİ VARDIR?
Hayatımızın ekonomik temellerini oluşturan kısmını karşılayabilmek için belli bir ekonomik güce sahip olmamız gerekir. Türkiye de genellikle 18-22 yaş aralığında başlayan bir süreçtir. Çalıştığımız yerler zamanımızın büyük bir kısmını geçirdiğimiz alanlar olduğu için psikolojimiz de ve yaşantımızda büyük etkilere sahip olmaktadır. Ülke ekonomisine bağlı olarak çalışma koşulları ve şekilleri değişmektedir.İŞ YERİ PSİKOLOJİSİ NEDİR?
İş yeri psikolojisi, son dönemlerde şirketlerin ve bireylerin hem olumlu hem olumsuz olarak özne olduğu bir araştırma konusudur. İnsanların zamanlarının büyük bir kısmını geçirdikleri iş alanları gerek motivasyon gerek ruh sağlığı açısından iş süreçlerini etkilemektedir. Özellikle bireylerin grup çalışmaları ile birlikte stres yönetimleri çıkmaza girmektedir. Son zamanlarda kurumsal iletişim ve kurumsal psikoloji eğitimleri büyük şirketlerin vazgeçilmezi haline gelmektedir.Çalışanların motivasyonu en başta ilgilenmesi gereken insan kaynakları yönetimidir. İşe alım sürecinden başlayan bu serüven iş takibi ve kişileri çok sıkmadan performans takibi yapılması gerekmektedir. Ancak fazla çalışma yükü ve saatleri çalışanların büyük oranda iş-yaşam dengesini olumsuz etkilemektedir. Bazı yerlerin etkinlikler, tatiller vb. süreçlerle bu durumu kontrol altına almaya çalıştığı görülmektedir.
İŞ YERİ PSİKOLOJİSİNİN BİREYDE OLAN ETKİLERİ NELERDİR?
Özellikle bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin temel problemi iş sevmeyen insanlardır. Gün geçtikçe ekonomik zorunluluk iş yerlerine mutsuz bağımlılığı arttırmaktadır. Kişilerin stres ve kötü motivasyon ile sürekli istifa düşünmeleri ve şirketlerine karşı bağımlılıkların azalması özel hayat dengesini de etkilemektedir. Çalışma hayatına mutsuz gelen birey eve giderken de çok farklı değildir. Özellikle eğitimlerine göre iş bulamayan insanlar yetersizlik hissi ile mücadele etmek durumunda kalmaktadır. Özellikle maddi olarak tatmin olmayan kişilerin yaptığı işe karşı bakış açısı çok daha olumsuz ve işini umursamamak olarak sonuçlanır. Çalıştığı yerde gelecek göremeyen insanlar , ilk fırsatta bulundukları yeri terk etmeye meyillidir. Bu süreci şirkete belli etmeden yönetir ve sonucu istifa ile sonuçlanır. Bunu fark etmiş olan şirketler, sosyal psikoloji alanında uzmanlaşmış kişilerle anlaşmalarda bulunup , çalışanlarına etkinlikler düzenleyip, bu yorgunluğu azaltmayı amaçlamaktadırlar.