Background 1900329 1280

Kali Linux Nedir? Ne İşe Yarar?

Siber güvenlik alanına ilk defa adım atan herkesin karşısına çıkan “Kali Linux” kavramından bu yazımızda sizlere bahsedeceğiz. Sızma testi uzmanları, etik hackerlar ve hacking olaylarına merakı olanlar tarafından kullanılan bu araç, hacking dediğimiz şeyin temel yapı taşlarından birisidir. Kali Linux nedir? Kali Linux ne için kullanılır? Ve benzeri soruların cevaplarını araştırmaya devam edelim.

Kali Linux Nedir?

Kali Linux, Debian tabanlı olup açık kaynaklı bir Linux dağıtımıdır. Bu sistem Offensice Security tarafından geliştirilmiş olup, özel bir amaç için tasarlanmıştır: Siber güvenlik testleri yapmak. Kali, içerisinde önceden yüklenmiş birçok güvenlik aracını içerisinde barındırır. Bu güvenlik araçları arasında kablosuz saldırı araçları, ağ tarayıcıları, şifre kırmak için gerekli yazılımlar en popüler olanlarıdır.

Kali Linux işletim sistemi, macOS ya da Windows gibi gündelik yaşantımız için tasarlanmış olan sistemlerden oldukça farklıdır. Sistemin asıl amacı saldırı yapmak değil, daha çok sistemlerin bünyesinde bulunan zayıf noktaların tespitini sağlayıp genel güvenliğini artırmaktır. Bu sebeple güvenlik alanında çalışanlar ve etik hackerlar tarafından sıklıkla kullanılır.

Kali Linux Ne İşe Yarar?

Kali Linux’un ana amacı, bilgi sistemlerinin güvenliğini test edip korumaya almaktır. Kişisel bilgisayarlardan kurumsal ağlarda bulunanlara kadar geniş çaplı birçok alanda güvenlik zafiyetlerini bulmak için kullanılır. Bu gibi işlevi dışında kullanılan temel alanlar ise şunlardır:

  • Sızma Testi (Penetration Testing): Var olan sistemin, dışarıdan gelebilecek olan saldırıları ne kadar kaldırabildiği ve dayanabildiğini test etmek amacıyla kullanılır.
  • Adli Bilişim: Siber suçlar kapsamında, dijital alanda işlenmiş suçların araştırılmasında, elektronik cihazlardan veri kurtarmak ve bu verileri analiz etmek amacıyla kullanılabilir.
  • Ağ Güvenliği Testleri: Bir internet ağının zayıf noktalarını, açık portlarını ve potansiyel tehditlerinin tespitini analiz etmede kullanılır.
  • Sosyal Mühendislik Simülasyonları: Bir insanın hatası sonucu oluşabilecek güvenlik açıklarını test etmeye yarar. Oldukça kullanışlıdır ve gelecekte yaşanabilecek sorunların yaşanmaması için şuandan bize fikir verir.
Kali Linux ile gerçek bir saldırı simülasyonu yaparak, gerçekten var olan güvenlik açıklarını tespit edebiliriz. Bu sayede kurumlara ve sistem yöneticilerine durumu anlatarak eksik olan kısımların düzeltilmesi sağlanır.

Kali Linux’u Kimler Kullanmalı?

Kali Linux, başlı başına teknik bilgiler gerektiren ciddi bir sistemdir. Bu sebeple herkes kolay bir şekilde bu sistemi kullanamaz. Sistemi kullanmaya yatkın olan kullanıcı profilleri ise şunlardır:

  • Etik hacker’lar
  • Siber güvenlik uzmanları
  • Bilgi güvenliği eğitimi alan öğrenciler
  • Sistem yöneticileri
Fakat bu sistem oldukça güçlü olduğundan ötürü kötü niyetli insanlar tarafından da kullanımı gerçekleşebilir. Bu sebeple Kali Linux’u kullanmak hukuki ve etik açıdan birçok sorumluluğu üzerinize yükler. Gerçek dünyadaki sistemlere izinsiz bir şekilde saldırı yapmak kanunsal açıdan suç teşkil etmektedir.

Kali Linux, dünya çapında güvenlik testleri amacıyla kabul görmüş oldukça sağlam bir araçtır. Açık kaynak kodlu olması sebebiyle herkes bu sisteme erişebilir, sistemi geliştirebilir ve öğrenebilir. Fakat bu gücü doğru bir şekilde kullanmak oldukça önemlidir. Amacınızı belirlemeli, güvenlik açığı olan sistemleri korumalı ve bilgi güvenliğini artırmalısınız. Bu etiksel doğrultuda ilerlemek size ciddi anlamda olgunluk ve profesyonellik katar.