Kaburga alt kısmından başlamak suretiyle kasıklara kadar çıkan karın ağrısı nedenleri birçok farklı etkene bağlıdır. Sürekli ya da geçici ağrılar olabileceği gibi şiddeti de değişkenlik gösterir. Göğüs altında sıklıkla hissedilen karın ağrıları birden fazla nedene aynı anda bağlı da olabilir. Ciddi hastalıkların ilk belirtilerinden olması da çok daha ciddi bir şekilde yaklaşılmasını beraberinde getirir. Bundan dolayı hastanın hiçbir şekilde ağrı kesici kullanması tavsiye edilmez. Çünkü olası ağrı kesici kullanımlarıyla birlikte hastalığın teşhisi oldukça zor hale gelir. Bunun sonucunda ölüm riskinin var olup olmadığı bile bilinmeden süreç sonlanır.. Peki, süreçler nasıl işler?

Karın Ağrısı Çeşitleri Neler?

Hemen herkeste ortaya çıkabilecek göbek bölgesi ağrıları çok yaygın olmakla beraber genel ağrı olarak tanımlanır. Genellikle hazımsızlık ve gaz problemleriyle ortaya çıkar. Ciddi boyutta ve sık görülmesi halinde ise ciddi hastalıkların habercisi niteliğindedir. Bundan dolayı ne kadar sık bir şekilde yaşandığı mutlaka takip edilmelidir.

Bir diğeri olan kamp ağrıları ise şişkinlik sonucu ortaya çıkar. Halihazırda hem erkeklerde hem de daha çok kadınlarda görülürken zararsız ağrı tanımına da uygundur. Bununla birlikte aniden şiddeti artan ağrılar ise hastalıkların habercisi olması açısından mühimdir. Apandisit ya da mide delinme durumlarıyla ilgili olarak da aniden şiddetlenen karın ağrıları söz konusudur.

Ar adam

Karın Ağrısı Belirtisi

Karın ağrıları tek başına bir hastalık olabileceği gibi bazı hastalıkların öncü belirtilerinden kabul edilir. 6 saatlik şiddetli karın ağrıları, safta kesesi ve benzeri hastalıklarla ilgilidir. Herhangi bir iltihaplanma durumundan kaynaklı olabileceği gibi pankreas iltihabı, mide delinmesi veya renal kolik durumda yaşanabilir.

Yanıcı ya da ezici olup olmadığı, bıçak saplanır etkisine sahip olup olmadığı sorulur. Sıkıştırıcı ya da daha farklı tesirlerde olabilir. Bununla birlikte karın ağrısıyla beraber kusma, kanama, kilo kaybı ya da halsizlik hallerinde hastalık tespiti kolaylaşır. Ağrının nerede başladığı da yine belirtisinin hangi hastalıkla ilişkili olduğunu da ortaya koyar.

Şeker hastalığından tansiyona kadar birçok unsurla bağlantılı olan karın ağrıları, psikolojik etkilerle de ortaya çıkabilmektedir. Buna karşın çok daha uzun süreli ağrılar yani kronik karın ağrısı bir tanı konmasını zorlaştırır. Çoğunlukla psikolojik olarak tabir edilen bu ağrılar, uzun süreli bir şekilde ara ara insanda kendisini gösterir.

Karın Ağrısı Tedavileri

Süreçle ilgili olarak hiçbir şekilde ağrı kesici kullanılmaması önemli bir ayrıntıdır. Ayrıca var olan tespit öncesinde işleri çok daha zor duruma getirir. Bunun yerine gaz giderici ilaçlar alınmasında sakınca yoktur. Kan tetkikleri veya Tomografi sonrasında karın ağrısı nedenleri öğrenilir. Buna ek olarak MR ve USG isteyen hekimlerde süreçler sonunda tanı koyacaktır. Kolonoskopi ve endoskopi işlemleriyle de karın ağrısı tanı ve tedavisine başlanılır.
  • Beğen
Reactions: BerrakSU