Yaş ilerlemesine bağlı ortaya çıkan kemik erimesi nedir? Kemik erimesine dair belirtiler neler olup tedavileri nasıl gerçekleşir? Özellikle bebeklik ve çocukluk dönemlerinde büyük ölçüde yapımı gelişen kemikler, iskelet sistemini meydana getirir. İçerdiği kalsiyum ise en etkili mineral olurken yaşa bağlı olurken bazı kayıplar olabilmektedir.

20’li yaşların ardından kemik yapımı ve kemik yıkımı eşit ilerlerken yaşlılık ise kemiklerde riskli dönemdir. Halihazırda bu süreçte kemik yıkımlarının azaltılması için kalsiyum ve D vitamini alımları söz konusudur. Bu sayede kemik kütlesi korunurken takviye vitaminlerin etkisi de büyüktür. Peki, daha çok orta yaş sonrasında ortaya çıkan kemik erimesi nedir?

Kemik Erimesi Başlangıcı

Kolajen lifli mineral zengini olan genç kemikler, sağlık göstergesidir. İlerleyen yaşlarda ise mineraller kaybı söz konusu olduğu için zayıflama kaçınılmazdır. Kemiklerin daha kırılgan hale gelmesi de yoğunluk kaybıyla açıklanır. Gözenekli kemik olarak tanımlanan erime süreci bu şekilde başlar.

Kemik içi boşlukların oluşmasıyla artık yatkın bir çatlama hadisesi ortaya çıkar. Yaygın olarak ise el bilekler ve omurgalar ilk sıradadır. Bununla birlikte kemik erimesi kalça kısmında da çokça görülebilir. Kıyas yapılması durumunda ise kadın vücudunda erkeklere oranda daha fazla görülen bir hastalıktır. Peki, kemik erimesi belirtileri neler?

Kemik Erimesi Belirtileri

Kemik yoğunluğu her geçen gün azalmaya başlasa da ilk yıllarda herhangi bir belirti ortaya çıkmaz. Bundan dolayı tespiti çok güç olurken mutlak surette kemik testlerinin yapılmasını önermekteyiz. Bu sayede son durum hakkında bilgi sahibi olup erken tedavi imkanı bulunur. İlerleyen durumlarda ise çok daha fazla zahmet ve ağrı vardır. Kemik erimesinin belirtileri şu şekilde sıralanır:

  • Omurga zayıflamasına bağlı olan geçmek bilmeyen bel ağrıları,
  • Kemik erimesiyle ortaya çıkan boy kısalması,
  • Kişinin ayakta çarpık duruşta durması,
  • Belirgin kamburlaşma,
  • Basit olmasına rağmen hareketlerde kırılma ve çatlakların oluşumu
Orta yaşı aşmış insanlarda görülen en sık belirtiler bunlar olmakla beraber çeşitlenmesi söz konusudur. Ayrıca ilerlemiş rahatsızlıklarda tam anlamıyla sağlığa kavuşma pek mümkün değildir. Hasarın tamamen geçmesi olmamakla beraber yine de büyük oranda iyileştirme olur. Bu amaçla kişinin yaşam tarzını değiştirmesi, beslenme açısından bazı noktalara önem vermesi ve düzenli spor yapması gerekir.

Kemikler

Kemik Erimesi Nedenleri

Kişinin yetersiz beslenmesi öne çıkarken kalsiyum, fosfor ve d vitamini alımı yapmaması da etkendir. Ayrıca kadınlarda menopoz sonrasında yine de adet dönemi görülmesi de bir başka nedenidir. İleri yaşlarda olma durumunda cinsiyet hormonlarında yaşanan düşüklüklerde kemik erimesine davetiye çıkarır. Genetik durumlardan dolayı da ortaya çıkma ihtimali vardır.

Belirgin olan hareketsiz yaşam tarzının sigara ve alkolle birleşmesi ise kemik erimesini kaçınılmaz yapar. Tiroit hormon bozukluğu olması da kişide görülme ihtimalini artırır.

Kemik Erimesinde Tedavi Süreçleri

DEXA ölçümü kemik erimesinde sonuçları sunarken 50 yaşın üstündeki tüm bireylerde önermekteyiz. Omurga ya da el bileği üzerinden yapılan işlemler sonucunda teşhis tamamlanır. Sonrasında ise tedavi süreçleri başlarken ilaçlı yöntemlerde vardır. Halihazırda bu kapsamda bir beslenme düzeni hazırlanır.

Kişinin kalsiyum alması adına doğru besinlerin seçimiyle iyi bir noktaya gelmesi istenir. Eğer kemiklerde kırılma çok sık yaşanmamış ise takviye olarak d vitamini ve kalsiyum alımı yeterlidir. Kırık gelişme noktasındaki sıkıntılar ise damar yoluyla ilacı gerekli hale getirir. Deri altından 6 aylık süreçlerle verilen ilaçlı tedaviler vardır. Ayrıca hormon özelinde de terapi destekleriyle kemik erimesi tedavisi uygulanır. Doktor başvurusu sonrasındaki testlerin ardından sizlere en uygun tedaviyi alabilirsiniz. Mutlaka uzman doktor kontrolü sonrasında işlemlere başlanıp olup sadece bilgilendirme sunulur.