Self talking

Kişisel gelişim bir insanın hem ruhsal hem fiziksel açıdan gelişmesine yardımcı olur. Kendini geliştirmeye çalışan ve bu konuda etkili yollardan giden bireyler soyut ve somut yönden avantajlar elde ederler. Kendinizi geliştirmenin en etkili 10 yolu şu şekilde sıralanabilir:

1. Her Gün Mutlaka Yeni Bir Şey Öğrenin​

Carol Dweck’in büyüme zihniyeti teorisine göre bir insanın kendini geliştirmesinin en temel yolu öğrenmektir. Her gün mutlaka yeni bir şey öğrenmek demek birçok açıdan avantaj sağlamak ve ufkunuzun genişlemesi anlamına gelir. Unutmayın ki her gün çok zorlu bilgiler öğrenmenize gerek yoktur ve öğreneceğiniz küçük bilgiler bile kendinizi geliştirmenize yardımcı olabilir. Örnek olarak çok yorgun olduğunuz günlerde faydalı ve eğlenceli bir bilgi öğrenmek bile her gün yeni bir şey öğrenmeniz anlamına gelir.

2. Hedeflerinizin Net ve Akıllıca Olmasına Özen Gösterin​

Dünya genelinde SMART goals tekniği olarak bilinen teknik, bir bireyin hedeflerinin akıllıca ve net olmasına olanak tanır. Hedeflerin akıllıca olması için size fayda sağlamaları gerekir. Hedeflerinizin daha net ve akıllıca olmasını sağlamak için hedeflerinizi uzun vadeli ve kısa vadeli olmak üzere ikiye ayırabilirsiniz. Buna ek olarak hedeflerinize netlik katmak, kendinizi geliştirmenize ve hayatınıza yatırım yapmanıza yardımcı olacaktır.

3. Zaman Yönetimi Yapmayı Unutmayın​

Kişisel gelişimin temel kurallarından bir tanesi zaman yönetimidir. Zaman yönetimi, bir insanın zamanını olabildiğince verimli ve planlı bir şekilde kullanmasını sağlar. Ancak zaman yönetimini günün her anını çok yoğun geçecek bir yöntem gibi düşünmemek gerekir. Zaman yönetimi kapsamında bireyin kendisine ayıracağı bazı vakitleri de planlaması gerekir. Unutmayın ki bir insan olarak kendinize vakit ayırmanız da en az çalışmak ve hedefleriniz için çabalamak kadar önemlidir.
Personal Development Goals

4. Eleştiriye Açık Olun​

Gelişmeyen toplumların genelinde görülen ortak noktalardan bir tanesi, bireylerin eleştiriye açık olmamalarıdır. Özellikle de yapıcı eleştirilere açık olmayan bireyler, gelişime açık olamazlar. Yapıcı eleştiriler bireylerin hatalarını düzeltmeleri ve hayatta daha iyi bir konuma gelmelerini sağlar. Bu yüzden çevrenizde bulunan ve sözüne güvendiğiniz kişiler tarafından alacağınız yapıcı eleştirilere açık olun. Bu eleştirileri değerlendirerek kendinizi düzeltmeniz ve kişisel gelişiminize katlı sağlamanız mümkün hale gelir.

5. Kendinizle Konuşun​

Kulağa ilginç gelse de bir insanın kendisi ile konuşması her zaman kötü bir durum değildir. Bireyler kendileri ile konuştukları zaman istekleri, ihtiyaçları ve eksik oldukları yanlar gibi önemli durumları daha iyi algılayabilirler. Bu tür önemli durumları kendinizden duymak, kendinizi geliştirmek ve daha iyi bir konuma gelmek için çok yardımcı olabilir. Ancak kendinizle konuşma eylemini çok fazla abartmanızın da normal olmayacağını ve böyle durumlarda uzman desteğinin gerekeceğini de unutmayın.

6. Okuma Alışkanlığı Edinin​

Okuma alışkanlığı edinmek hem ruhsal sağlığınız hem ufkunuzun geniş olması hem de bilişsel becerileriniz açısından çok önemlidir. Birçok birey okuma alışkanlığı edinmenin çok zor olacağını düşünür. Ancak aslında okuma alışkanlığı edinmenin bazı püf noktaları bulunur ve bu püf noktalar sayesinde okuma alışkanlığı edinme süreci çok daha kolay bir süreç haline gelebilir. Örnek olarak öncelikle ağır eserler yerine daha keyifli ve akıcı eserler okumak okuma alışkanlığı edinmenize yardımcı olabilir. Buna ek olarak okuma alışkanlığı edinirken günde 1 – 2 kitap bitirmek gibi gerçekçi olmayan hedeflerden de uzak durmanız gerekiyor.
1 2 NfJVycZHWIZAalY315Tg

7. Fiziksel Sağlığınıza Dikkat Edin​

Sağlıklı bir zihne sahip olmanın temel kurallarından bir tanesi, fiziksel sağlığın da iyi durumda olmasıdır. Örnek olarak fazla kilo ve alkol bağımlılığı gibi problemlerle mücadele eden bir bireyin kendini geliştirmesi oldukça zor olabilir. Bu tür hassas durumlara sahip olan bireyler fiziksel sağlık problemlerinin psikolojik etkileri ile birlikte kendilerini geliştirme konusunda büyük zorluklar yaşarlar. Bu yüzden aktif ve sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemeniz kendinizi geliştirmeniz açısından oldukça önemlidir.

8. Konfor Alanınızdan Çıkmaya Özen Gösterin​

Kulağa ilginç gelse de kişisel gelişimin temel kurallarından bir tanesi konfor alanından çıkmaktır. İnsan, konforlu olduğu alanlar ona zarar verse de bu alanlardan çıkma konusunda zorluk çekebilir. Ancak genellikle konfor alanları bireylerin hedeflerinden uzaklaşmalarına neden olan alanlardır. Bu yüzden konfor alanınızdan çıkmaya özen göstererek kendinizi geliştirme konusunda etkili bir adım atabilirsiniz.
7 Powerful Reasons Young Men Should Read Personal Development Books

9. Sanatla İlgilenin​

“Sanatın Tedavi Edici Gücü Var Mıdır?” başlıklı yazımızda yer verdiğimiz gibi sanatın gerçekten de tedavi edici bir gücü vardır. Sanatın tedavi edici gücünden yararlanmak demek kişisel gelişim yolculuğunuzda önünüze çıkacak zorlukları engellemeniz anlamına gelebilir. Buna ek olarak sanatın tek etkisi tedavi edici gücü değildir. Sanatla ilgilenerek yaratıcılığınızı besleyebilir ve bu sayede çözüm çözme beceriniz gibi kabiliyetlerinizi de geliştirebilirsiniz.

10. İstikrarlı Olmaya Çalışın​

Kişisel gelişim sürecinin en temel prensiplerinden bir tanesi istikrarlı olmaktır. İstikrarlı olmayan bireyler ne yazık ki kişisel gelişim kapsamında yapmaları gereken faaliyetleri sürekli kılamazlar. Süreklilik olmadığı sürece kişisel gelişim sürecini faydalı bir şekilde geçirmek ve hayatınıza yatırım yapmak oldukça zor bir hale gelir. Bu yüzden kendinizi geliştirmeye çalışırken istikrarlı olmaya özen gösterin. Örnek olarak kişisel gelişim kapsamında yürüyüş yapmaya başladıysanız her gün kısa bir süre olsa bile yürüyüş yapmaya çalışın.