AA1uqEdw

Kısıtlayıcı diyet, çeşitli sınırlandırmaların söz konusu olduğu beslenme programlarıdır. Aslında neredeyse tüm beslenme programlarında kısmi de olsa bir sınırlandırma söz konusudur. Ancak aralıklı oruç ya da sıfır karbonhidrat diyetleri gibi beslenme programlarında çok büyük bir kısıtlama söz konusudur. Kısıtlayıcı diyetler genellikle kilo kaybı ya da vücut geliştirme gibi spesifik amaçlarla yapılır. Ancak kısıtlayıcı diyetlerin etkileri ve kimler üzerinde kullanılabileceği gibi durumlar oldukça tartışmalıdır. Gelin, kısıtlayıcı diyetlerin sağlıklı olup olmadığına birlikte göz atalım.

Kısıtlayıcı Diyetler Sağlıklı Mı?​

Kısıtlayıcı diyetlerin sağlıklı olabilmesi için bireyin genel sağlık durumu ve ihtiyaçları gibi faktörler göz önünde bulundurularak hazırlanması gerekir. Bireyin genel sağlık durumuna ve günlük ihtiyaçlarına uygun olmayan bir şekilde hazırlanan kısıtlayıcı diyetler bireyin sağlığının bozulmasına sebep olabilir. Bu yüzden kısıtlayıcı diyetleri ancak doktor ya da diyetisyen kontrolünde uygulamak gerekir.

Kısıtlayıcı Diyetlerin Avantajları​

Kısa Sürede Kilo Vermek​

Kısıtlayıcı diyetlerin en büyük avantajı kısa sürede kilo vermeye yardımcı olmasıdır. Özellikle de fazla kilo problemi olan ve bu konuda hızlı bir çözüm bulmaya çalışan bireyleri için kısıtlayıcı diyetlerin kısa sürede kilo verdirme etkisi, oldukça faydalı olabilir. Karbonhidratın kısıtlandığı ve kalori açığının oluşturulduğu diyetler sayesinde kısa bir sürede kilo vermek mümkün hale gelir.
Restrykcyjna dieta po operacji

Bazı Sağlık Problemlerinin Rahatsız Edici Semptomlarının Kontrol Altına Alınması​

Kısıtlayıcı diyetlerin faydalı yönlerinden bir tanesi bazı sağlık problemlerinin rahatsız edici semptomlarının kontrol altına alınmasına yardımcı olmasıdır. Örnek olarak glüten hassasiyetine sahip olan bireyler için glüten alımının sınırlandırıldığı kısıtlayıcı diyetler, oldukça faydalı ve hatta gerekli olabilir. Buna ek olarak alerjik bünyesi olan kişiler gibi ekstrem durumlara sahip olan bireyler için de aynı durum geçerlidir.

Sindirim Problemlerinden Kurtulmak​

Kısıtlayıcı diyetler yalnızca glüten hassasiyeti gibi ekstrem durumları olan kişiler için değil herkes için sindirim konusunda rahatlama sunabilir. Günümüzde tükettiğimiz hazır paketlenmiş gıdalar ya da işlenmiş şeker içeren içecekler gibi birçok şey aslında vücudumuza uygun olmayan zararlı yiyecek ve içeceklerdir. Bunların kısıtlandığı bir beslenme programı uygulamak demek sindirim problemlerinden kurtulabilmek anlamına gelir.

Yemek Konusunda Bilinçlenmek​

Günümüzde ne yazık ki yemek konusunda genel bir bilinçsizlik söz konusudur. Kişilerin büyük bir çoğunluğu yemeklerin kalori değerleri ve içerikleri gibi birçok konuyu göz ardı etmektedir. Bu durum bireylerin bilinçsiz bir şekilde yemek yemelerine sebep olur. Bilinçsiz bir şekilde yemek yemek sanılanın aksine yalnızca kilo problemlerine değil diyabet ya da yeme bozuklukları gibi farklı sağlık problemlerine de sebep olabilir.
Add a heading 65 1024x684

Kısıtlayıcı Diyetlerin Dezavantajları​

Yeme Bozukluklarına Yakalanmak​

Kısıtlayıcı diyetlerin en tehlikeli sonuçlarından bir tanesi yeme bozukluklarına yakalanabilmektir. Kısıtlayıcı diyetler doğru bir şekilde hazırlanmazsa ve bireyin yeme konusunda yanlış bir algısı varsa yeme bozukluklarına sebep olabilir. Bireylerin kısıtlayıcı diyetlerden dolayı çok fazla yemek yemeleri ya da hiç yemek yememeleri gibi uç durumları yaşamaları söz konusu olabilir.

Metabolizmanın Yavaşlaması​

Kısıtlayıcı diyetlerin en kötü dezavantajlarından bir tanesi metabolizmayı yavaşlayabilmesidir. Özellikle de uzun süreler boyunca kalori değerlerinin çok az olduğu kısıtlayıcı diyetleri uygulayan bireyler belirli bir süre sonra metabolizmalarının yavaşladığına şahit olabilirler. Bu durumun temel sebebi vücudun besin kaygısı içerisine girmesi ve enerji tasarrufu mantığıyla metabolik bir yavaşlatma uygulamasıdır. Metabolizmanın yavaşlaması kısıtlayıcı diyetlerle kilo vermeyi zorlaştırır ve hatta verilen kiloların geri alınmasına sebep olabilir.
Understanding Why Restrictive Can Lead to Weight Gain 1024x696

Sürdürülebilir Olmaması​

Kısıtlayıcı diyetlerin bazı uzmanlar tarafından oldukça zararlı ve işlevsiz beslenme programları olarak anılmasının temel sebebi, sürdürülebilir olmamalarıdır. Başta çok fazla sınırlandırma içeren kısıtlayıcı diyetler olmak üzere kısıtlayıcı diyetlerin geneli, pek de sürdürülebilir değildir. Bu durumun temel sebebi hem psikolojik hem fiziksel açıdan kısıtlayıcı diyetleri uygulamanın oldukça zordur olmasıdır. Sürdürülebilir olmayan bir diyet programı da bireyin beslenme konusunda yaşadığı sorunun bir kısır döngü haline gelmesine sebep olabilir.