Psikolojik Bozukluklar ve Belirtileri Nelerdir?
Psikolojik bozukluklar kapsamında ele alınabilecek birçok sağlık problemi bulunur. Bir insanın psikolojisinin bozulduğunu gösterebilen birçok durum vardır. Bir insanın psikolojik bozukluklardan mustarip olduğunu gösteren belirtiler başlıca şunlardır:
İştahın Çok Fazla Artması ya da Azalması
Bireylerin olumsuz hislere sahip oldukları zaman en sık karşılaştıkları durumlardan bir tanesi iştahın çok fazla artması ya da azalmasıdır. Psikolojik bozukluklar ile mücadele eden bireyler, aç olmadıkları halde yemek yemek ya da uzun süreler boyunca hiçbir şey yememek gibi davranışlar sergileyebilirler. Psikolojik bozukluklardan dolayı bireyin ruh hali ve iştahı olumsuz yönde etkilenebilir. Özellikle de bireyin yaşadığı psikolojik bozukluk yeme bozukluğu gibi yemekle doğrudan alakalı bir sorunsa iştah konusunda ekstrem durumlarla karşı karşıya kalabilir.
Kronik Yorgunluk
Her birey zaman zaman yorgun hissedebilir. Yorgun hissetmek özellikle de yorucu geçen bir günün ardından oldukça normal bir durumdur. Ancak kronik yorgunluk, normal kabul edilen yorgunluktan çok daha farklıdır. Kronik yorgunluk adından da anlaşılabileceği üzere sürekli olarak devam eder. Kronik yorgunluktan mustarip olan bir birey, iyice dinlense ve efor sarf edeceği herhangi bir eylemde bulunmasa bile yorgun hissetmeye devam eder. Kronik yorgunluğun altında hem psikolojik bozukluklar gibi psikolojik etkenler hem magnezyum eksikliği gibi fiziksel etkenler bulunabilir.
Ani Duygu Değişimleri
Duygu değişimleri normal şartlar altında bir sorun olarak görülmez. Ancak bireyin duygu değişimleri çok ani ve sert bir biçimde gerçekleşiyorsa bu durum bir şeylerin ters gittiğini gösteriyor olabilir. Özellikle de olumlu duygular ve olumsuz duygular arasında yaşanan ani duygu değişimleri, psikolojik bozukluklara işaret edebilir. Örnek olarak borderline kişilik bozukluğu yaşayan bireyler mutluluk ve öfke gibi zıt duygular arasında çok ani geçişlerle karşı karşıya kalabilirler. Bu ani duygu değişimleri hem bireyin kendisine hem çevresine zarar verecek kadar belirginse kesinlikle psikolojik destek almayı düşünmek gerekir.
Uyku Bozuklukları
Uyku bozuklukları bazı durumlarda psikolojik bozuklukların sebebi iken bazı durumlarda ise psikolojik bozuklukların sonucu olarak ortaya çıkabiliyor. Psikolojisi bozulan bir birey, yaşadığı psikolojik ve fiziksel değişimlerden dolayı uyku konusunda problem yaşayabiliyor. Depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklarda genellikle çok fazla uyuma durumu söz konusu oluyor. Obsesyon gibi psikolojik rahatsızlıklarda ise bireyler obsesif düşüncelerinden dolayı uykuya dalma ve uyuma konusunda güçlük çekebiliyorlar. Unutmayın ki çok fazla ya da çok az uyumak, uykuya dalmanın çok zor bir eylem haline gelmesi ve uyku kalitesinin düşmesi psikolojik rahatsızlıklara işaret edebilir.
Dürtü Kontrol Bozukluğu
Dürtü kontrol bozukluğu, bireyin anlık olarak hissettiği duygular ve sahip olduğu düşünceler doğrultusunda sergilediği, uzun vadede zararlı sonuçları bulunan hareketlerle anlaşılır. Örnek olarak dürtü kontrol bozukluğuna sahip olan bir birey öfkesini kontrol edemez ve öfkeli olduğu bir anda kendisine ya da çevresine zarar verir. Bu hareketlerinin uzun vadede çok zararlı olduğunu bilen birey, dürtü kontrol bozukluğundan dolayı aynı hareketleri sergilemeye devam eder. Buna ek olarak dürtü kontrol bozukluğu obsesyon ile birlikte görülürse bireyin ilginç tiklere sahip olması gibi durumlar da söz konusu olabilir. Dürtü kontrol bozukluğu özellikle de tekrarlanan bir durum haline gelmişse bireyin psikolojik bir bozukluk yaşadığını söylemek mümkün olabilir.
Aşırı Duyarlılık
Psikolojik bozuklukların büyük bir çoğunluğunda görülen semptomlardan biri aşırı duyarlılıktır. Psikolojisi bozulan bireyler, ses ve ışık gibi çeşitli uyaranlara karşı çok duyarlı olabilirler. Bu duyarlılık bireyin normalde tepki vermeyeceği dış etkenlerden korkmasına, kaçmasına ve bu etkenler karşısında çok absürt tepkiler vermesine yol açabilir.
Sosyal İzolasyon
Psikolojik bozukluklar ve sosyal izolasyon genellikle bir arada görülür. Bazı durumlarda sosyal izolasyon psikolojik bozuklukların sebebi iken bazı durumlarda ise sonucu olarak ortaya çıkabilir. Sosyal izolasyon, bireyin neredeyse herhangi bir sosyal etkileşime girmeyecek kadar izole olmasıdır. Psikolojik bozukluklar sonucunda sosyal açıdan izole olan bireyler, kısır bir döngünün içine girebilirler. Bu durumun temel sebebi psikolojisi bozulan bir bireyin sosyal izolasyondan çıkmak için yeterli motivasyonu bulamaması ve sosyal açıdan izole olduğu için yeterli desteği görememesidir.
Gerçeklikten Kopma
Psikolojik bozukluklar özellikle de uzun bir süre boyunca kontrol altına alınmazsa gerçeklikten kopmaya sebep olabilir. Gerçeklikten kopan birey, içerisinde bulunduğu ortamı ve zamanı algılayamayacak hale gelebilir. Bu bireyler, kendilerine bile yabancılaşacak kadar yoğun bir şekilde gerçeklikten kopabilirler. Psikolojik bozukluklardan mustarip olduğunuzu ve gerçeklikten koptuğunuzu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden bir psikiyatriste danışmanız gerekir çünkü gerçeklikten kopma hem fiziksel hem psikolojik açıdan zarar görmenize yol açar.
Kendine Zarar Verme Düşünceleri
Kendine zarar verme düşünceleri, tüm psikolojik bozukluklarda görülmez. Kendine zarar verme düşüncesi genellikle majör depresyon gibi ağır psikolojik bozuklarda ve uzun süredir tedavi edilmemiş olan psikolojik hastalıklarda görülür. Psikolojisi bozulan ve kendisine zarar vermeye yönelik düşünceleri olan bireyler, intihar hakkında çok fazla düşünürler.
Kendine zarar verme düşünceleri bazen intihara değil anlık ve küçük zararlar vermeye yönelik de olabilir. Psikolojinizin bozulduğunu düşünüyorsanız ve kendinize zarar vermeye yönelik düşünceleriniz varsa lütfen çevrenizdeki insanlardan ve mümkünse bir uzmandan destek alın. Unutmayın ki psikolojik bozukluklar tedavi edilebilir, yaşadığınız problemler çözülebilir ama intihar etmek geri dönüşü olmayan bir durumdur.
Psikolojik Bozukluklar Nasıl Düzelir?
Psikolojik bozukluğun nasıl düzeleceği söz konusu olan psikolojik bozukluğa ve bireyin ihtiyaçlarına göre değişkenlik gösterebilir. Buna ek olarak psikolojik bozukluğun nedeni de bu bozukluğun düzeltilmesi konusunda önemli bir rol oynar. Psikolojik bozukluğa neden olan faktör bireyin hayatından çıkarabileceği bir dış etkense bu dış etkenden uzaklaşmak bireyin daha iyi hissetmesine ve psikolojisini düzeltmesine yardımcı olabilir.
Psikolojik bozuklukların etkili ve uzun vadeli bir şekilde düzeltilebilmesi için yardım almak gerekir. Söz konusu olan yardım hem bireyin çevresindeki insanlar tarafından hem psikologlar ve psikiyatri uzmanları tarafından gelebilir. Unutmayın ki psikolojik bozukluklar ile mücadele ederken en azından bir kişiden bile yardım istemeniz çok büyük bir olumlu değişikliğe yol açabilir.
Psikolojik Bozukluklar Nelere Yol Açar?
Psikolojik bozuklukların nelere yol açacağı, kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Ancak genele bakıldığı zaman psikolojik bozukluklar bireyin hem ruhsal hem fiziksel açıdan değişmesine yol açar. Bireyin psikolojisi bozulmuşsa yeme ve uyku düzeni gibi fiziksel sağlığına etki eden döngüleri de bozulabilir. Buna ek olarak psikolojik bozukluklarla mücadele eden bir birey, toplumdan izole olmuş ve gündelik işlerini bile yerine getiremeyecek kadar yorgun hale gelebilir.
Psikolojisi Bozulan Birine Nasıl Davranmak Gerekir?
Psikolojisi bozulan birine kesinlikle sabırlı ve anlayışlı davranmak gerekir. Psikolojisi bozulan bireyler dürtü kontrol sorunları yaşayabildikleri için çevreleri tarafından anlamsız ve yıkıcı olarak algılanabilecek davranışlar sergileyebilirler. Bu davranışlar karşısında bireye karşı sabırlı, anlayışlı ve destekleyici bir tavır sergilemek gerekir. Buna ek olarak psikolojisi bozulan bireylere psikolojik destek almalarını da önermek gerekir. Uzman desteği psikolojik bozuklukların ilaç tedavisi ve psikoterapi seansları ile kontrol altına alınmasını sağlayacaktır.