Birçok kişi göz ardı etse de psikolojik sağlık da en az fiziksel sağlık kadar önemlidir. Hatta birçok uzmana göre sağlık; fiziksel ve psikolojik sağlığın bütünüdür. Psikolojinin bozulması psikolojik sağlamlığın azalması ya da duygu durum bozuklukları gibi hastalıkların meydana gelmesi ile ilgilidir. Psikoloji bozuk insan davranışları yani psikolojinin bozuk olduğunu gösteren belirtiler hakkında bilgi sahibi olmak hem sizin hem çevrenizdekilerin psikolojik durumunu analiz etmeniz ve bu konuda harekete geçmeniz açısından önemlidir. Psikolojinin bozuk olduğunu gösteren belirtiler başlıca şunlardır:
İlgi Kaybı
Majör depresyon gibi psikolojik bozuklukla ilişkili olan sağlık problemlerinin en net belirgilerinden bir tanesi ilgi kaybıdır. İlgi kaybı söz konusu olduğu zaman bireylerin normalde çok büyük bir keyifle yaptıkları eylemlerden bile keyif almamaları söz konusu olabilir. Örnek olarak normalde gitar çalmayı çok seven bir müzisyen psikolojisinin bozulması sonucunda gitar çalmaktan nefret eder hale gelebilir.
Uzun Süreli Depresif Ruh Hali
Zaman zaman depresif hissetmek herkes için söz konusu olabilecek bir durumdur ve normal kabul edilir. Ancak sürekli olarak depresif hissetmek normal değildir. Majör depresyon gibi psikolojik bozukluklarla ilişkili olan sağlık problemlerinde görülen belirtilerden bir diğeri de uzun süreli depresif ruh halidir. Bilimsel araştırmalara göre psikolojisi bozulan bireylerde serotonin ve dopamin seviyelerinde düşüş olduğu için uzun süreli depresif ruh haline sahip olma durumu görülür.
Yoğun ve Uzun Süreli Kaygı
Kaygı, evrimsel süreçte hayatta kalabilmemize yardımcı olmuştur. Ancak kaygının kontrolden çıkıp çok yoğun ve uzun süreli hale gelmesi normal değildir. Özellikle de anksiyete gibi psikolojik bozukluklarda yoğun bir kaygı görülür. Bu yüzden sürekli olarak kaygılı hisseden ve endişeli düşüncelere kapılan bireylerin psikolojilerinin bozuk olabileceğinden bahsetmek mümkündür.
Uyku Problemleri
Psikolojik bozuklukların çoğunda uyku problemleri görülür. Bu durumun temel sebebi psikolojisi bozulan kişilerin hem fizyolojik hem psikolojik açıdan sürekli olarak uyarılmalıdır. Örnek olarak hormon seviyelerindeki dalgalanmalar ya da depresif düşünceler gibi uyaranlar bireyin uyumamasına sebep olabilir. Buna ek olarak çok fazla uyumak ve uykuya doymamak da psikolojik bozukluğa işaret edebiliyor.
Agresiflik
Her insan zaman zaman öfkelenebilir. Ancak agresiflik öfkenin çok sık ve yoğun görülmesi halidir. Küçük olaylara bile büyük tepkiler veren ya da öfke duygusunu yaşarken bunu yanlış davranışlara döken bireyler agresiftir. Agresiflik depresyondan anksiyeteye kadar birçok psikolojik probleme işaret edebilir. Bilimsel araştırmalara göre psikolojik bozukluk serotonin düzeylerinin düşmesine sebep olarak agresifliğe yol açar.
Gerçeklik Algısının Bozulması
Gerçeklik algısının bozulması, psikolojik bozukluğun çok fazla ilerlediğini ve hatta bazı durumlarda bireyin tedavi edilemeyecek şizofreni gibi sağlık problemlerine sahip olduğunu gösterebilir. Gerçeklik algısı bozulan bireylerde görülen durumlar kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Örnek olarak bazı bireyler kendilerine yabancılaşırken bazıları ise paranoyakça düşüncelere kapılabilirler.
Değersizlik Hissi
Sağlıklı bir psikolojiye sahip olan bireyler kendilerini değerli görmeyi bilirler. Ancak ne yazık ki psikolojisi bozuk olan bireylerde durum böyle olmayabiliyor. Özellikle de duygusal dalgalanmalarla ilişkili bir psikolojik bozukluk yaşayan kişiler kendilerini çok değersiz, işe yaramaz hissedebilirler. Böyle bir duygu özellikle de uzun süreler boyunca yoğun bir biçimde yaşanıyorsa hiç normal değildir ve acilen psikolojik destek alınması gerektiğini gösterir.
Tehlikeli Düşünceler
Psikolojik bozukluk yalnızca kötü duygular hissetmenize sebep olmakla kalmayıp aynı zamanda tehlikeli düşüncelere kapılmanıza da sebep olabilir. Özellikle de majör depresyon gibi ağır psikolojik problemlerde kendiniz de dahil olmak üzere çevrenizdekilere zarar vermeye yönelik düşüncelere kapılabilirsiniz. Böyle bir durumda düşüncelerinizi eyleme geçirmek yerine yardım istemeyi deneyin.