Sabahları yorgun uyanmak oldukça rahatsız edici bir durumdur ve bazen çok ciddi sağlık problemlerine de işaret edebilir. Sabahları yorgun uyanma nedenleri, kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Sabahları yorgun uyanmak vitamin eksikliğinden psikolojik hastalıklara kadar birçok farklı problemin sonucunda ortaya çıkabilen bir durumdur. Bu yüzden sabahları yorgun uyanmanın neyin belirtisi olduğunu kesin ve net bir şekilde anlamak için bir doktora danışmak gerekir.
Sabahları Yorgun Uyanma Nedenleri Nelerdir?
Sabahları yorgun uyanmanıza sebep olabilecek birçok farklı durum vardır. Ancak genel olarak sabahları aşırı yorgun uyanmanın nedenleri şunlardır:
Uyku Apnesi
Uyku apnesi, uyurken üst solunum yollarının tıkanmasına sebep olur. Bu tıkanıklıktan dolayı uyku bölünür. Bölük pörçük uyumak, uyku kalitesini düşüren ve sabahları yorgun uyanma sebebine sebep olan bir durumdur. Bu yüzden sabahları çok yorgun uyandığını söyleyen bireylerin bir kısmı, uyku apnesine sahip olduğu saptanmış olan kişilerdir.
İdeal Uyku Ortamına Sahip Olmamak
Kulağa ilginç gelse de her sessiz ve yatak gibi mobilyaların bulunduğu ortam, uyku için ideal değildir. Uyku için ideal ortam genel standartlara göre 18 – 22 derece sıcaklığındaki ses ve kir gibi rahatsız etkenlerden uzak olan ortamdır. İdeal olmayan bir uyku ortamında uyumak, çok uzun süreler boyunca uyusanız bile yorgun uyanmanıza sebep olaiblir. Bu yüzden sabahları yorgun uyanma probleminden kurtulmak istiyorsanız uyumak için ideal bir ortam yaratmanız gerekebilir.
Yeteri Kadar Uyumamak
Bazı kaynaklarda önemli bilim insanları gibi yaptığı işlerle dünyaya damga vurmuş kişilerin 4 – 5 saat gibi kısa süreli uykularla yetinebildiklerinden bahsedilir. Ancak bu aslında gerçeklere dayanmayan ve insanları yanlış uyku alışkanlıklarına yönlendiren bir bilgidir. Her insanın en azında 7 saat uyuması gerekir. Cinsiyet ve yaş gibi etkenlere bağlı olarak bu ideal uyku süresi 8 ya da 9 saati de bulabilir. Yeteri kadar uyumazsanız ne kadar ideal bir uyku ortamına sahip olsanız da sabahları yorgun uyanırsınız.
D Vitamini Eksikliği
Sabahları yorgun uyanmak vitamin eksikliği sonucunda meydana gelebilen bir sorundur ve bu soruna sebep olan vitamin genellikle D vitaminidir. D vitamini, melatonin seviyelerini düzenleyen ve dolayısıyla kaliteli uyku çekmeyi sağlayan bir vitamindir. Bu yüzden d vitamini eksikliğinden dolayı deliksiz bir şekilde uyuyamama gibi uyku problemleri yaşayabilir ve sabahları yorgun uyanabilirsiniz.
Kronik Yorgunluk
Genellikle psikolojik sebeplerden dolayı ortaya çıkan kronik yorgunluk, sabahları yorgun uyanma problemine yol açabilir. Kronik yorgunluk, adından da anlaşılabileceği üzere sürekli yorgun hissetmeye sebep olan bir durumdur. Bu durum söz konusu olduğu zaman yeteri kadar uyusanız bile kendinizi çok yorgun hissedebilirsiniz. Kronik yorgunluk uyku bozukluklarına sebep olan depresyon gibi ağır psikolojik problemlerle ilişkili ise hem fiziksel hem psikolojik açıdan çökmenize sebep olabilir.
Sabahları Yorgun Uyanma Sorunu Nasıl Çözülür?
Sabahları yorgun uyanma sorununun nasıl çözüleceği sorunun sebebine göre değişkenlik gösterir. Örnek olarak D vitamini eksikliğinden dolayı sabahları yorgun uyanıyorsanız beslenme alışkanlıklarınızı değiştirerek ve vitamin takviyesi alarak bu problemden kurtulabilirsiniz. Ancak kronik yorgunluk gibi psikolojik sebepler söz konusu olduğunda bir uzman tarafından psikolojik destek almadan sabahları yorgun uyanma sorununu çözmeniz mümkün değildir. Bu yüzden sabahları yorgun uyanma sorunundan sağlıklı ve kalıcı bir şekilde kurtulmak istiyorsanız bir doktora danışmanız gerekir. Doktorunuz duruma göre vitamin takviyesi ya da psikolojik destek almaya başlamanız gibi konularda sizi doğru bir şekilde yönlendirebilir.