Sanatın Tedavi Edici Gücü Var Mıdır?
Sanat, birçok bireye göre somut faydaları bulunmayan bir kavramdır. Ancak aslında sanatın tedavi edici gücü bulunur. Sanatın tedavi edici gücü, son dönemlerde psikologlar ve nörobilim alanında uzmanlaşan bilim insanları gibi birçok meslek grubu tarafından dile getirilmektedir. Sanatın tedavi edici gücü hem fiziksel hem psikolojik açıdan gerçektir. Bir sanat dalı ile ilgilenmek ve hatta sanata ilişkin bazı şeyleri görmek bile bireylerin fiziksel ve psikolojik sağlığını olumlu yönde etkileyebilir.
Sanatın Tedavi Edici Gücü Nedir?
Sanatın tedavi edici gücü, sanatın insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinden kaynaklanır. Sanatın insan sağlığı üzeirndeki olumlu etkileri ve tedavi edici gücü şu başlıklar altında ele alınabilir:
Meşguliyet Yaratması
İnsan beyni, uzun süreler boyunca herhangi bir meşguliyet olmadan düzgün bir şekilde çalışacak şekilde evrimleşmemiştir. Bu yüzden kendi meşguliyetlerine sahip olmayan birçok birey aşırı düşünme ve anksiyete gibi problemlerle karşı karşıya kalır.
Sanat, meşguliyet yaratmanın en mantıklı ve faydalı yollarından bir tanesidir. Sanatla ilgilenen bir birey sanatın dinlendirici ya da düşündürücü etkisi ile meşgul olur. Böyle bir meşguliyet bireyin kaygılı düşünceler gibi düşüncelere kapılmasını ve onu rahatsız eden insanlar gibi dış etkenlerden uzak durmasını sağlayabilir.
Benlik Saygısını Arttırması
Benlik saygısı, bireyin kendini tanımlarken kendine karşı ne kadar saygı duyduğunu ve olumlu düşüncelere sahip olup olmadığını gösterir. Benlik saygısı olmayan ya da benlik saygısı zarar görmüş olan bireylerin büyük bir çoğunluğu hayatlarında yolunda gitmeyen bir şeyler olmasa bile kendilerine zorbalık yaparlar.
Sürekli olarak kendileri ile ilgili olumsuz yönlere odaklanan ve kendilerine dair zehirli düşünceleri barındıran bireylerde benlik saygısının zarar görmesi kaçınılmaz bir döngü haline gelir. Benlik saygısını arttırmanın birçok yolu bulunur ve bu yollardan en etkili olanlardan biri sanattır. Herhangi bir sanat dalı ile ilgilenmek bireyin işe yarar olduğunu görmesine ve üretken olmasına yardımcı olur. Üretkenlik, benlik saygısını oluşturan en önemli etkenlerden bir tanesidir. Bu yüzden birçok psikolog benlik saygısı ile ilgili problem yaşayan danışanlarına sanat ile ilgilenmeyi tavsiye eder.
Travma Sonrası İyileşmeye Yardımcı Olması
Travmatik durum ve olaylar yaşamak ya da bu durum ve olaylara maruz kalmak bir bireyin psikolojik açıdan yıpranmasına yol açabilir. Travma sonrasında stres bozukluğu gibi çeşitli semptomlar görülebilir. Bu semptomların geçebilmesi için bir iyileşme sürecinin yaşanması gerekir. Travma sonrası iyileşme sürecinde birey, travmatik durumu düşünme ya da travmatik durumu daha kötü hale getirecek çeşitli eylemlerde bulunma eğilimindedir. Sanat, bireyin bu olumsuz eylemlerden uzak durmasına yardımcı olarak travma sonrası iyileşme sürecini destekler. Buna ek olarak sanat aktiviteleri esnasında duyuların estetik etkenlerle harekete geçmesi de bireyin daha iyi hissetmesine ve travma sonrasında iyileşme sürecini atlatmasına yardımcı olacaktır.
Duyguları ve Düşünceleri Dışa Vurmaya Yardımcı Olması
Birçok birey, çeşitli dönemlerde yaşanan olumsuz olaylar ve durumlar doğrultusunda duygularını içine atıyormuş gibi hisseder. Bu durum, bireyin psikolojik açıdan yük altına girmesine ve iç sıkıntı hissetmesine yol açabilir. Duyguların ve düşüncelerin sürekli olarak içe atılması ve paylaşılmaması, uzun vadede psikoloji bozan bir durum haline gelebilir. Bu yüzden duyguları ve düşünceleri dışa vurmak çok önemlidir. Duyguları ve düşünceleri dışa vurmanın en etkili ve güvenli yollarından bir tanesi de sanattır. Herhangi bir sanat dalı ile uğraşan bir birey, olumlu ve olumsuz tüm duygularını sanatı ile dışa aktarabilir. Bu aktarım hem rahatlamış hissetmesine hem duygularını daha doğru bir şekilde ifade etmesine yardımcı olabilir. Birçok psikolog dışavurumcu terapi kapsamında sanat dalları ile ilgilenilmesini tavsiye ediyor.
Stres Hormonlarını Kontrol Altında Tutması
Sanatın herhangi bir dalı ile ilgilenmek hem fiziksel hem zihinsel açıdan meşgul olmanıza ve efor harcamanıza yol açacaktır. Fiziksel ve zihinsel açıdan meşgul olmak ve efor harcamak, kortizol gibi stres hormonlarının kontrol altında tutulmasına yardımcı olur. Kortizol gibi stres hormonları olumsuz duygu ve durumlar sonucunda çok fazla salgılanabilir. Buna ek olarak kortizol gibi stres hormonlarının çok fazla salgılanması bireyin daha kötü hissetmesine yol açar. Stres hormonlarını aşırı derecede salgılamaktan dolayı kötü hissetmek istemiyorsanız sanatın tedavi edici gücünü kullanabilirsiniz.
Sanatın İyileştirici Gücü Nasıl Kullanılır?
Sanatın iyileştirici gücünü kullanmak istiyorsanız şu önerileri dikkate alabilirsiniz:
Sanatın Herhangi Bir Dalına İlginiz ya da Yeteneğiniz Varsa Harekete Geçin
Birçok birey hayatı boyunca fark etmese de aslında bir sanat dalına karşı yetenekli ve ilgili olabilir. Bu durumu ufak tesadüfler sonucunda keşfedebilir ya da çeşitli sanat dalları ile tek tek ilgilenerek hangi sanat dalına karşı ilginiz ve yeteneğiniz olduğunu anlayabilirsiniz. Özellikle de sanatın herhangi bir dalına karşı ilginiz ve yeteneğiniz olduğunu anladığınız anda vakit kaybetmemeye çalışın. Vakit kaybetmeden ilgili ve yetenekli olduğunuz sanat dalı ile ilgilenmek, sanatın tedavi edici gücünden faydalanmanıza yardımcı olacaktır.Sanatla İlgilenirken Mükemmeliyetçi Olmamaya Çalışın
Sanatın tedavi edici gücünden yararlanmak isteyen birçok birey bu yolda büyük bir hataya düşer. Bu hata sanatla ilgilenirken mükemmeliyetçi olmaya çalışmaktır. Elbette ki yaptığınız sanatsal işlerde en iyi sonuçları almak için çabalayın ama mükemmeliyetçi olmaya çalışmanız hem sonuçsuz kalabilir hem daha fazla strese girmenize yol açabilir. Bu yüzden sanatın tedavi edici gücünden faydalanmaya çalışırken mükemmeliyetçi olmak gibi bir hataya düşmeyin. Unutmayın ki sanat, kusurları ile de oldukça estetik bir şekilde icra edilebilir.
Sanatla İlgilenmenin Ne Olduğunu Keşfedin
Sanatla ilgilenmek denildiği zaman birçok bireyin aklına resim çizmek ya da müzik yapmak gibi somut eylemler gelir. Ancak sanatla ilgilenmek aslında yalnızca üretici olmakla ilgili değil tüketici olmakla da ilgilidir. Sanatla ilgilenen kişiler yalnızca sanatçılar değil aynı zamanda bu sanatçıların eserlerini tüketen kişilerdir. Örnek olarak ruhunuza iyi gelecek ve sanatsal açıdan gelişmiş bir film izlemek bile sanatla ilgilenmeniz anlamına gelir. Özellikle de sanatın herhangi bir dalını icra etmek istemiyorsanız sanatın tedavi edici gücünden tüketici olarak faydalanabilirsiniz.
Sanatla İlgilenmek İçin Fırsat Yaratın
Günümüzde hayat, oldukça hızlı ve yoğun bir şekilde ilerlemektedir. Bu yüzden birçok birey günlük sorumluluklarını yerine getirirken kendisine vakit ayırmayı unutmaktadır. Kendisine vakit ayırmayı unutan bir bireyin sanatın tedavi edici gücünden yararlanması oldukça zordur. Sanatın tedavi edici gücünden yararlanmak için fırsat yaratmanız gerekir. Örnek olarak işlerinizi yaparken vereceğiniz 15 dakikalık molalarda sosyal medya ile ilgilenmek yerine sanatla ilgilenmek sanatı hayatınıza dahil etmenize ve sanatın tedavi edici gücünden yararlanmanıza yardımcı olacaktır.