SEO Uyumlu İçerik Hazırlarken Yapılan 10 Hata!
SEO uyumlu içerikler web site sahipleri ve içerik yazarları gibi birçok kişi için önemlidir. SEO uyumlu içerik hazırlarken sıklıkla yapılan bazı hatalar bulunur. Bu hatalar yüzünden özenle hazırladığınız içeriklerin arama motorlarında üst sıralara yükselmemesi ve hatta arama motorları tarafından cezalandırılması bile söz konusu olabilir. Gelin, SEO uyumlu içerik hazırlarken yapılan hatalara ve bu hataların çözümlerine birlikte göz atalım.
1. Search İntent Konusunu Göz Ardı Etmek
SEO uyumlu içerik hazırlamanın en temel kurallarından bir tanesi search intent konusuna dikkat etmektir. Search intent demek arama niyeti anlamına gelir. Bir içerik hazırlarken kullanıcıların arama niyetini ve içerikten elde etmeyi hedefledikleri bilgileri göz önünde bulundurmak gerekir. Search internet konusunu yani arama niyetini göz ardı etmek demek içeriğin hem aktarım açısından hem SEO açısından problemli olmasına yol açar. Örnek olarak en uygun fiyatlı bilgisayarlar ile ilgili bilgi verdiğiniz bir içerikte uygun fiyatlı bilgisayarlar yerine yüksek donanımlı bilgisayarlara yer vermek, search intent konusunu göz ardı ederek SEO açısından hatalı bir içerik oluşturmanıza sebep olur.
2. Keyword Stuffing Yapmak
SEO uyumlu içerik hazırlarken en çok yapılan hatalardan bir tanesi keyword stuffing olarak bilinen durumdur. Keyword stuffing, aşırı derecede ve anormal bir biçimde anahtar kelime kullanmaktır. Örnek olarak bir cümle içerisinde birden fazla anahtar kelime kullanmak ya da aynı anahtar kelimeyi aynı yerlerde çok sık geçirmek gibi eylemler, keyword stuffing kapsamına girer. Buna ek olarak keyword stuffing yapmamak için içeriğin uzunluğunu dikkate alarak hesaplama yapmak gerekir. Örnek olarak 1.000 kelimelik bir içerikte ortalama olarak 8 ya da 10 farklı anahtar kelime kullanılabilir. Bu anahtar kelimelerin geçeceği yerler ve geçme sıklıkları ise içeriğin akışına ve konusuna göre değişkenlik gösterebilir.
3. Başlık Konusunda Özenli Davranmamak
SEO uyumlu içerik hazırlarken birçok kişi içeriğin geneline dikkat ederken başlığı göz ardı eder. Ancak aslında SEO uyumlu içeriklerde başlık, içeriğin arama motorlarında kaçıncı sırada yer alacağından ne kadar okunacağına kadar birçok şeye etki eder. Başlık konusunda özenli davranmanın ilk kuralı, başlığın içeriğin genelini yansıtmasıdır. Örnek olarak bir hastalığın nedenleri, belirtileri ve tedavisi gibi konulara değinecekseniz “X Hastalığı Nedir?” şeklinde bir ana başlık kullanabilirsiniz. Buna ek olarak başlık hazırlarken anahtar kelime kullanımına da özen göstermeniz gerekir. Odak anahtar kelime ya da tohum anahtar kelime olarak bilinen içeriğin genelini yansıtan anahtar kelimenin ana başlıkta yer alması, etkili SEO tekniklerinden bir tanesidir. Özetle başlık konusunda başlığın içeriğinden anahtar kelime kullanımına kadar birçok şeye dikkat etmek gerekir.
4. Kopyalama Yöntemlerine Başvurmak
SEO uyumlu içerik hazırlayan kişilerin anlık bir gafletle düştükleri yaygın hatalardan bir tanesi kopyalama yöntemlerine başvurmaktır. Bazı kişiler spinleme ya da çeviri üzerinden içerik kopyalama gibi kopyalama tekniklerinin arama motorları tarafından fark edilmeyeceğini düşünür. Ancak bu tür tekniklerle hazırlanan kopya içerikler arama motorları tarafından tespit edilebilir. Kopyalama yöntemleri ile hazırlanan bir içerik SEO açısından da hukuki açıdan da tamamen sorunlu olabileceği için arama motorlarında üst sıralara yükselmek ve okuyucuları arttırmak yerine problemli durumlar yaşamanıza sebep olur. Bu yüzden SEO uyumlu içerik hazırlarken hiçbir kopya yöntemine başvurmayın ve tamamen kendi cümlelerinizden oluşan bir yazı hazırlamaya çalışın.
5. Başlık Etiketlerine Dikkat Etmemek
Başlık etiketlerine dikkat etmemek demek bir içeriğin SEO açısından problemli hale gelmesi anlamına gelebilir. Özellikle de H1 başlık etiketinin kullanılması, o içeriğin SEO uyumlu bir içerik olarak algılanmasının temel kurallarından bir tanesidir. H1 başlık etiketi, ana başlık için kullanılır. H2 etiketi ise alt başlıklar için kullanılır. Buna ek olarak duruma göre maddeleme yapmak gibi çeşitli eylemler için H3 başlık etiketleri de kullanılabilir. Başlık etiketleri sayesinde içeriğiniz yalnızca SEO uyumlu olmakla kalmayıp aynı zamanda görünüş ve düzen açısından da muhteşem hale gelebilir.
6. Analiz Yapmamak ya da Analizleri Dikkate Almamak
SEO uyumlu içerik hazırlamanın temel prensiplerinden bir tanesi söz konusu olan içeriğin yayınlanacağı platformu analiz etmektir. Bu platformun kimler tarafından takip edildiğini düşünmek ya da platformdaki diğer içeriklerin okunma sayılarını dikkate almak gibi eylemler, SEO uyumlu içerik hazırlarken dikkate alabileceğiniz veriler elde etmenize yardımcı olur. Özellikle de düzenli olarak SEO uyumlu içerik hazırladığınız bir platform varsa bu platformu ayrıntılı ve özenli bir şekilde analiz edin. Aksi taktirde SEO uyumlu içerikleriniz biçim ya da konu açısından hatalı ya da söz konusu olan platform için yetersiz olabilir.
7. Yerel SEO Konusunu Göz Ardı Etmek
Bazı içeriklerde yerel SEO, söz konusu olan içeriğin hedef kitlesine ulaşmasına ve arama motorlarında üst sıralara yükselmesine yardımcı olur. Özellikle de bölgesel hizmet tanıtım içerikleri gibi içeriklerde yerel SEO konusunu göz ardı etmek, yapılabilecek büyük hatalardan bir tanesidir. Örnek olarak İstanbul bölgesinde hizmet veren bir nakliyat firması için içerik hazırlıyorsanız anahtar kelimelerinize “İstanbul” kelimesini eklemek ve konum bildirmek gibi yerel SEO tekniklerini kullanabilirsiniz.
8. İç Linklemeleri Yanlış Kullanmak
İç linkleme, SEO uyumlu içeriklerde görünürlüğü arttırmak ve daha fazla kişiye ulaşması hedeflenen içeriklere yönlendirmek amacıyla kullanılan bir yöntemdir. İç linkleme kapsamında çeşitli kelimelerin üzerine linkler eklenebilir. Ancak iç linkleme yaparken “buraya tıklayın” gibi ifadeler kullanmak, SEO açısından büyük bir hatadır. Bunun yerine söz konusu olan linki yansıtan bir anahtar kelime seçmek ve bu anahtar kelimenin üstüne link eklemek daha doğru bir hareket olacaktır.
9. SEO Takıntısı ile Okuyucuları Göz Ardı Etmek
Kulağa ilginç gelse de SEO uyumlu içerik hazırlarken sıklıkla yapılan hatalardan bir tanesi SEO takıntısı ile okuyucuları göz ardı etmektir. SEO kurallarına ve tekniklerine gereğinden fazla dikkat etmek demek içeriği tıpkı bir robot gibi yazmak ve okuyucuları unutmak anlamına gelebilir. Örnek olarak ideal anahtar kelime olarak anlamsız kelime gruplarını kullanmak ya da içerik uzunluğunu SEO kurallarına uygun bir şekilde ayarlamaya çalışırken gereğinden fazla uzun bir içerik hazırlamak gibi hareketler SEO takıntısı ile okuyucuları göz ardı etmektir. Unutmayın ki SEO sayesinde arama motorlarında üst sıralara yükselmeniz mümkün olsa da içeriklerin asıl amacı okuyucularına vaat ettiği faydayı sağlamasıdır. İçerikleriniz SEO açısından mükemmel olsa da okuyuculara hitap etmediği sürece hedeflenen okunma sayısında ulaşamaz.
10. Anlaşılabilir Olmaya Özen Göstermemek
SEO uyumlu içerik hazırlamanın temel kurallarından bir tanesi anlaşılabilir olmaktır. Kullanacağınız sözcükler, cümle uzunlukları ya da başlık seçimleri gibi birçok etken anlaşılabilirliğe etki eder. Örnek olarak çok uzun cümleler ve anlamsız kelimeler kullanılarak hazırlanan bir içerik, SEO açısından da okuyucular açısından da hatalı bulunur. Böyle bir içerikle görünürlük yakalamak ve söz konusu ise reklam üzerinden gelir etmek gibi hedeflere ulaşmak mümkün olmayacaktır. SEO uyumlu içerik hazırlarken anlaşılabilir olmak için içerik hazırlama sürecinde de içerik tamamlandıktan sonra da cümlelerinizi okumaya ve analiz etmeye çalışın.