Sosyal Medya Kaygıyı Artırıyor mu?
Sosyal medya, son 10 yılda hayatımızda büyük bir hâkimiyet kurarak kendisinden kopamadığımız bir şey haline geldi. Instagram, X, Facebook gibi uygulamalar, insanların birbirinden haber alması, eğlenmesi ve en önemlisi iletişim kurması açısından çok büyük bir önem taşımaktadırlar. Fakat bu uygulamaların yüksek düzeyde kullanımı, çoğu kişinin stres ve kaygı seviyelerini oldukça yükseltebilmektedir. Bu kaygıdaki yükseliş ergenler ve gençler üzerinde çok daha kötü etkilere sahip.
Kaygının Artmasında Sosyal Medyanın Etkisi Nedir?
Sosyal medyayı fazla bir şekilde kullananlarda kaygının artmasının birkaç sebebi bulunmaktadır. Bunların en başında, insanların çoğu zaman sosyal medyada kendisini olduğu gibi göstermemesidir. Kendilerini en başarılı, en eğlenceli, en mutlu olarak gösterip sosyal medyada paylaşan insanları izleyen ergenler ve gençler, kendi hayatlarında başarısız ve yetersizlik duygusunu tetikleyebilmektedir. Sosyal medya ortamında gördüğünüz kişiler ile kendinizi kıyaslayan kişilerin büyük oranda tatminsizlik hissi yaşaması kaçınılmazdır. Bu tatminsizlik hissi kişinin özgüvenini oldukça düşürerek kişiyi iyice kaygılı bir hale sokar.
Bir diğer sebep ise, insanların artık sosyal medyada uzunca geçirdikleri sürelerdir. Gerçek dünya ile olan etkileşimi kopararak bu kadar uzun süre internet ortamında kalmak kişinin sosyal becerilerinin körelmesine, içine kapanık olup yalnızlaşmasına sebep olabilir. İnsan sosyal bir varlıktır ve gerçek dünyada gerçek ilişkiler kurmak gerekir. Fakat sosyal medyaya bağımlı bireyler bu kadar uzun süre sanal ortamda vakit geçirdikten sonra gerçek dünyada gerçek ilişkiler kurarken çok güvensiz ve rahatsız hissedebilir.
Sosyal Medyadan Uzaklaşarak Kaygıyı Nasıl Azaltırız?
Sosyal medyayı aşırı şekilde kullanmanın daha birçok olumsuz etkisi bulunmaktadır fakat bu uzun süreler çok basit alışkanlıklar ile en aza indirilebilir. Her gün kullandığınız süreyi not alarak bunları takip edip bir önceki güne kıyasla daha az kullanmayı hedefleyebilirsiniz. Günün veya haftanın belirli zamanları sosyal medyadan uzak kalarak bir nevi detoks uygulamak kişide oluşan kaygı hissini ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Kendinize yeni hobiler edinmek, yeni alışkanlıklar koymak bu bağımlılığınızı kırmanın en hızlı yoludur. Sosyal medya ortamında boşa geçen vaktinizi yeni şeyler öğrenerek harcamak hem sizin yeni alanlara ilgi duymanızı sağlar hem de vaktiniz gereksiz işlere gitmemiş olur.