Birçok kişi sosyal medyada çok zaman geçirmenin yalnızca vakit kaybı gibi yüzeysel etkilerine odaklanmaktadır. Ancak aslında sosyal medyada çok zaman geçirmek hayatınızı sandığınızdan daha fazla etkiliyor olabilir. Özellikle de aşırı ve bağımlılık seviyesine ulaşan sosyal medya kullanımı söz konusu olduğu zaman bu durumun hem fiziksel hem psikolojik birçok etkisi bulunuyor. Sosyal medyada çok zaman geçirmenin hayatınız üzerindeki etkileri şu şekilde açıklanabilir:
Kıyaslama Tuzağına Düşmek
Sosyal kıyaslama, insanlık tarihinin neredeyse başından beri söz konusu olan bir durum olsa da günümüzde sosyal medyanın etkisi ile tehlikeli ve oldukça yaygın hale gelmiştir. Bireylerin gerçekçi olmayacak derecede mükemmel sosyal medya paylaşımları, toksik pozitif içerikler ve sürekli olarak insanların hayatlarına maruz kalmak ister istemez kendinizi diğer insanlarla kıyaslamanıza sebep olabiliyor. Bu durumun en tehlikeli yanlarından biri de aslında kıyaslama tuzağına düştüğünüz paylaşımların genellikle gerçekçi olmamasıdır. Sosyal medyanın sahteliği ve insanların muhteşem imajlar çizme algıları kendinizi işinizden aşk hayatınıza kadar birçok konuda yetersiz hissetmenize sebep oluyor.Kolay Ulaşılabilir Dopamin Bağımlısı Haline Geliyorsunuz
Sosyal medya bağımlılığı da dahil olmak üzere aslında neredeyse tüm bağımlılık türleri dopamin bağımlılığı ile ilgilidir. Dopamin, evrimsel süreçte bireylerin haz ve ödül gibi kavramlar sonucunda hissettikleri duygular ve biyolojik değişimler ile ilgilidir.Evrimsel sürece göz attığımız zaman atalarımızın bir geyik avlamak ya da ailelerini bir sürü saldırısından korumak gibi ekstra efor gerektiren durumlarda dopamine ulaşabildiklerini görebiliriz. Ancak günümüzde dopamine ulaşmak için telefonunuzun kilidini açıp herhangi bir sosyal medya uygulamasına girmek ve kaydırmak yeterlidir. Dopamine bu kadar kolay ulaşmak ve aşırı derece maruz kalmak dopamin bağımlısı haline gelmenize sebep olur. Sosyal medyadan neredeyse sıfır efor ile elde edebileceğiniz dopamin varken işlerinizi bitirmek ve büyük başarıla imza atmak gibi çaba gerektiren şeylerden uzak durarak kaydırma bağımlısı haline de gelebiliyorsunuz.
Gerçek İlişkiler Kurmaktan Kaçınır Hale Geliyorsunuz
Sosyal medyada çok zaman geçirmenin etkilerinden bir diğeri de gerçek ilişkiler kurmaktan kaçınmaktır. Günümüzde sosyal medya sayesinde dünyanın diğer ucundaki bir kişi ile iletişime geçmek bile sadece birkaç saniyelik ve çaba harcamadan yapılabilecek bir eylem haline gelmiştir. Bu durum yüzeysel olarak bakıldığında olumlu bir durum gibi görünse de aslında kontrolden çıkınca oldukça tehlikeli olabiliyor. Sosyal medyada kurulan ilişkiler genellikle yüzeysel, yıpratıcı ve gerçekçi olmayan ilişkilerdir. Ancak sosyal medyada ilişki kurmanın rahatlığına vardıktan sonra yüz yüze randevulara çıkmak ya da arkadaşlarınız ile kahve içmek gibi eylemler ilginizi çekmemeye başlıyor.Beslenme Alışkanlıklarınız Değişiyor
Çok fazla sosyal medya kullanmanın psikolojik ve fiziksel etkilerinden bir tanesi de beslenme alışkanlıklarınızın değişmesidir. Sosyal medyada düştüğünüz fiziksel kıyaslama tuzağı, duygusal yeme atakları yaşayarak yeme bozukluğundan mustarip hale gelmenize sebep olabilir.Bütün bunlara ek olarak sosyal medyada çok zaman geçirmenin beslenme alışkanlıkları üzerindeki bir diğer etkisi de yemek yemeye odaklanmayı zorlaştırmasıdır. Normal şartlarda yediğiniz yemeğin tadını almak ve hem psikolojik hem fiziksel açıdan tokluk hissine ulaşmanız için yemek yerken başka bir şey yapmamanız gerekiyor. Ancak yemek yerken sosyal medyada kaydırmaya devam etmek gibi davranışlar beslenme alışkanlıklarınızın tamamen olumsuz yönde değişmesine sebep olabiliyor.