Loneliness in cities shutterstock

Sosyal yoksunluk, bireyin sosyal aktivitelerden mahrum kalma durumudur. Ancak sosyal yoksunlukta birey genellikle isteği dışında bir yalnızlık yaşar. Bazı insanlar toplum içerisinde ve başka insanlarla etkileşime giriyor olsalar bile sosyal yoksunluk yaşayabilirler çünkü sosyal yoksunluk bireyin yüzeysel değil derin bir yalnızlığa maruz kalmasına sebep olur. Sosyal yoksunluk kapsamında bireylerin anlamlı ve gerçek bağlar kuramamaktan dolayı büyük problemler yaşamaları söz konusu olabilir.

Sosyal Yoksunluğun Nedenleri


Sosyal yoksunluğun meydana gelmesine neden olan bazı durumlar bulunur. Sosyal yoksunluğun nedenleri başlıca şu şekilde sıralanabilir:

Bireyin İçerisinde Bulunduğu Toplumla Zıt Olması


Sosyal yoksunluğun en temel nedenlerinden bir tanesi bireyin içerisinde bulunduğu toplumla zıt olmasıdır. Bir insan yaşamak zorunda olduğu toplumun kültürel değerleri gibi yargılara zıt düşüncelere sahip olursa bu durum sosyal yoksunluğa sebep olabilir. Bireyin içerisinde bulunduğu toplumla zıt olmasından kaynaklanan sosyal yoksunluk hem bireyin kendisinden hem çevresindeki diğer insanlardan kaynaklanır. Değer yargılarının çatışması oldukça derin ve zarar verici bir sosyal soyutlanmaya sebep olabilir. Özellikle de din, dil, ırk, cinsel kimlik ya da yönelim gibi durumlardan dolayı toplumla zıt düşen bireylerin yaşadıkları sosyal yoksunluk, intihar gibi ciddi sonuçlara sebep olabilir.

Sosyal İzolasyonun Bir Yaşam Tarzı Haline Gelmiş Olması


Günümüzde sosyal izolasyon, modern hayatın getirileri ile birlikte bir yaşam tarzı haline gelmiştir. Özellikle de büyük şehirlerde yaşamak ve çok yoğun çalışmak gibi durumlar, bireylerin sosyal izolasyonu bir yaşam tarzı olarak benimsemelerine sebep olabiliyor. Sosyal izolasyonu bir yaşam tarzı olarak benimseyen bireyler, zaman içerisinde sosyal becerilerini kaybederek derin ve uzun süreler boyunca devam edecek bir sosyal yoksunlukla karşı karşıya kalabilirler.

Travma Geçmişine Sahip Olmak


Travma geçmişi, bir bireyin sosyal becerilerinin çok kötü olmasına sebep olabilir. Özellikle de bireysel ilişkiler konusunda travmatik bir geçmişe sahip olan kişiler hem sosyal becerilerini kaybedebilirler hem sosyalleşme konusunda isteklerini yitirebilirler. Bu yüzden bireyin ilk etapta kendi isteğiyle yalnızlaşması ve sonrasında sosyal yoksunlukla karşı karşıya kalması söz konusu olabilir.

Sosyal Medyanın Yaygın Hale Gelmesi


Sosyal medyanın yaygınlaşması sosyal yoksunluğun da yaygınlaşmasına sebep olmuştur. Sosyal medya platformları, bireylerin gerçek hayattan izole olmalarına ve bu sanal alemlerde kaybolmalarına sebep olabilir. Sosyal medyada tüketilen içerikler ve gerçekçi olmayan bağlar, bireyin gerçek hayatta bağ kurmaya ihtiyaç duymamasına ve sanal bağlarla yetinerek sosyal yoksunluk yaşamasına sebep olabilir. Bu yüzden sosyal yoksunluğun temel sebeplerinden bir tanesi sosyal medyanın yaygın hale gelmesi ve sosyal medya bağımlılığıdır.

Psikolojik Hastalıklar


Psikolojik hastalıklar, bir bireyin sosyal yaşantısından hayata karşı bakış açısına kadar birçok şeyi etkileyebilir. Bu etki durumundan dolayı bireyin sosyal yoksunlukla karşı karşıya kalması söz konusu olabilir. Özellikle de davranış bozukluklarına sebep olan psikolojik hastalıklar, bireyin sosyal açıdan derin bir yoksunlukla karşı karşıya kalmasına sebep olabilir.

2016 07 18 1468874096 2586530 alone in the crowd by cunny1988


Sosyal Yoksunlukla Karşı Karşıya Olabileceğinizi Gösteren Belirtiler


Sürekli Olarak Yalnız Hissetmek


Yalnızlık hissi, her insanın belirli dönemlerde ve durumlar karşısında hissedebileceği bir duygudur. Ancak sürekli olarak yalnız hissetmek normal değildir ve sosyal yoksunluk yaşadığınıza işaret eder. Özellikle de kalabalık ortamlarda bile yalnız hissediyorsanız bu durum, sosyal yoksunluk yaşadığınızın önemli bir göstergesidir.

İnsanlardan Kaçmak


Sosyal yoksunluk bireyin yalnızlık konusunda kısır bir döngü içerisine girmesine sebep olabilir. Sosyal yoksunlukla birlikte yalnız kalan kişi, kendisine yaklaşan insanlardan da kaçar ve kırılamayacak gibi görünen bir yalnızlık döngüsüne girebilir. Bu yüzden ortada sebep olmaksızın ya da gerçeklere dayanmayan ön yargılardan dolayı insanlardan kaçıyorsanız sosyal yoksunluk yaşıyor olabilirsiniz.

Sosyal Becerilerin Çok Zayıf Olması


Sosyal beceriler, kullanılmadıkça körelirler. Bu yüzden sosyal yoksunlukla karşı karşıya olan bireyler sosyal becerilerinin çok zayıf hale geldiğine şahit olabilirler. İnsanlarla konuşmakta zorlanmanız gibi durumlar, sosyal becerilerinizin zayıfladığını gösterir.

Geleceğe Karşı Karamsar Olmak


Sosyal yoksunluk bireyin hem psikolojik hem fiziksel sağlığını bozabilir. Bu yüzden bireyin geleceğe karşı karamsar yaklaşması muhtemeldir. Birey, ileride de anlamlı bağlar kurmayacağına inanmaya başlar. Beck’in Depresyon Modeli teorisine göre insanın anlamlı bağlar kuramaması hayatın da anlamsız gelmesine başlar ve intihara yol açabilecek ağır bir depresyona sebep olabilir.
  • Beğen
Reactions: batuhanunalir