Psikosomatik hastalıklar fiziksel sağlık ile psikolojik sağlık arasındaki ilişkiyi gösteren sağlık problemleridir. Psikosomatik hastalıklarda genellikle fiziksel sebeplerden çok aşırı stres gibi psikolojik sebeplerden dolayı çeşitli problemli durumlar meydana gelir. En çok görülen psikosomatik hastalıklar şunlardır:
Kronik Yorgunluk Sendromu
Kronik yorgunluk sendromu, bireyin fiziksel olarak yeterince dinlense de yorgun hissetmesidir. Bu yorgunluk sürekli hale gelir ve kan değerleri gibi şeylere bakıldığı zaman herhangi bir anormallik olmadığı görülür. Bu noktada bireyin psikosomatik bir hastalık olan kronik yorgunluğa sahip olduğundan bahsedilebilir. Kronik yorgunluk genellikldepresyon ve yoğun stres gibi sebeplerden kaynaklanır. Kronik yorgunluk sendromu kulağa ruhsal bir yorgunluğa sebep oluyor gibi gelse de gerçekten de fiziksel bir yorgunluğa sebep olur.
Huzursuz Bacak Sendromu
Çok fazla bilinmeyen bir sağlık problemi olan huzursuz bacak sendromu da psikosomatik hastalıklar altında ele alınabilir. Huzursuz bacak sendromuna sahip olan bireyler özellikle de gece vakitleri gibi çok hareket etmedikleri zamanlarda bacaklarında rahatsızlık hissederler ve bacaklarını rahatsız edici bir şekilde hareket ettirme ihtiyacı duyarlar. Huzursuz bacak sendromunun kesin nedeni bilinmemektedir ve bazı kaynaklara göre demir eksikliği gibi fiziksel sebepleri olabilse de huzursuz bacak sendromunda psikolojik stresin çok güçlü bir etken olduğu belirtilmiştir.
Göğüs Ağrısı (Psikosomatik Anjina)
Tıbbı adi ile psikosomatik anija olarak bilinen psikosomatik göğüs ağrısı, bireyin kardiyolojik bir problemi olmamasına rağmen yoğun bir göğüs ağrısı hissetmesidir. Psikosomatik göğüs ağrısı o kadar tehlikelidir ki bireyin kalp krizi geçiriyormuş gibi bir sıkışma ve yoğun ağrı hissetmesine sebep olabilir. Psikosomatik anijanın temel nedenleri arasında kaygı bozukluğu gibi psikolojik problemler ve yoğun stres yaşanan durumlar bulunur.
Kurdeşen (Ürtiker)
Tıbbı adı ile ürtiker ve halk arasındaki adıyla da kurdeşen olarak bulunan cilt problemi, bireyin cildinde kızarıklık, şişkinlik ve kaşıntı olmasına sebep olur. Halk arasında kurdeşenin stres ve sinirden döküldüğüne yönelik genel bir algı vardır ve şaşırtıcı bir şekilde bu algı gerçekten de doğrudur. Özellikle de alerjik reaksiyon gibi durumların dışında görülen kurdeşen, psikosomatik bir hastalıktır yani ruhsal problemlerden dolayı fiziksel problem yaşanmasına sebep olur.
Panik Atak
Panik atak psikolojik bir rahatsızlıktır ve psikomatik hastalık olarak ele alınabilir çünkü etkileri yalnızca ruhsal değil aynı zamanda fizikseldir. Panik atak hastaları maalesef ki tıpkı kalp krizi geçiriyor ve boğuluyor gibi fiziksel etkilerle karşı karşıya kalırlar. Ancak patik atak hastalarının aslında kardiyolojik sağlık problemleri gibi fiziksel sorunları bulunmaz ve karşılaştıkları bu rahatsız edici semptomlar, psikolojik temellere dayanır. Ne yazık ki panik atak bireyin yaşam kalitesini çok fazla düşürebilir çünkü panik atağın altında psikolojik nedenler yer alsa da fiziksel sağlığın bozulmasına sebep olabilir.