Takıntı, bir bireyin bazı düşüncelerini ve davranışlarını kontrol edemeyecek kadar saplantılı hale gelmesidir. Bazen bir durum bazense bir kişi ile ilgili olabilen takıntı, bireyin yaşam kalitesini bile düşürebilir. Takıntılı bireyler ne yazık ki saplantı haline getirdikleri davranışların kendilerine zarar verdiğinin farkında olsalar bile bu davranışları sergilemeyi bırakamazlar.
Takıntılı Olabileceğinizi Gösteren 4 İşaret
Bir bireyin takıntılı olup olmadığını anlaması oldukça zordur çünkü insan, kendisinin olumsuz yönlerini kabul etme konusunda zorluk çeker. Ancak takıntılı insanlarda görülen bazı durumları göz önünde bulundurarak takıntılı olup olmadığınızı anlayabilirsiniz. Takıntılı olabileceğinizi gösteren işaretler başlıca şunlardır:
1. Çok Fazla Düşünmeyi Durduramamak
Aşırı düşünme ya da bilinen adı ile overthink, takıntılı insanlarda görülen ortak özelliklerden bir tanesidir. Özellikle de belirli başlı konular hakkında çok fazla düşünüyor olmanız ve bu düşünceleri durduramamanız takıntılı olduğunuzu gösterebilir. Düşünceleriniz kontrolden çıkarak beyninizi çok fazla meşgul ediyor ve uyumak gibi çeşitli ihtiyaçlarınıza engel oluyorsa bu durum, takıntıya dair önemli bir işarettir.
2. Belirsizliğe Tahammül Edememek
Neredeyse kimse belirsizliği sevmez. Belirsizlik, bilinmezlik olduğu için büyük bir korku kaynağıdır çünkü insan, en çok bilemediği şeylerden korkan bir canlıdır. Belirsizliğe tahammül edememek ve bundan çok fazla rahatsız olmaksa bambaşka bir durumdur. Bu durum, takıntıya işaret ediyor olabilir.
3. Mükemmeliyetçi Olmak
Mükemmeliyetçilik, takıntıya işaret eden tehlikeli bir özelliktir. Ne yazık ki bir insanın hayatında her şeyin mükemmel ve zirvede olması mümkün değildir. Bu, kabul edilmesi zor olan bir gerçektir. Her şeyin mükemmel olmayacağını kabul edememek ve mükemmeliyetçilikten dolayı gereksiz bir çabaya girmek, takıntılı bir insan olduğunuzu gösteriyor olabilir.
4. İlişkilerde Sürekli Olarak Güvence Aramak
İnsan ilişkileri elbette ki güven duygusu ve güvenceler üzerine kuruludur. Özellikle de özel ve samimi ilişkilerde güvence bulmak gerekli bir durumdur. Ancak sürekli olarak güvence aramak normal değildir ve ilişkileriniz konusunda takıntılı olduğunuzu gösterebilir. Örnek olarak partnerinize sürekli olarak “Beni seviyor musun?” ya da “Beni bırakmayacaksın, değil mi?” gibi sorular sormak, takıntılı olduğunuza işaret ediyor olabilir.