Takıntılı düşüncelerle başa çıkmak, psikolojik sağlığınızı koruyabilmeniz için çok önemlidir. Ne ile ilgili olduğu fark etmeksizin takıntılı düşünceler yalnızca psikolojik sağlığınızı değil ilerleyen dönemlerde fiziksel sağlığınızı bile riske atabilir. Takıntılı düşüncelerle nasıl başa çıkılacağını öğrenmek fiziksel ve psikolojik sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır. Takıntılı düşüncelerle başa çıkma yolları şu şekilde sıralanabilir:
Durumu Kabullenmek
Psikolojik problemler söz konusu olduğu zaman problemi çözmenin en temel kurallarından bir tanesi durumu kabullenmektir. Takıntılı düşüncelere sahip olan bireyler genellikle bu durumu inkar ederler çünkü bu durum yüzünden utanç gibi olumsuz duygularla karşı karşıya kalabilirler. Buna ek olarak takıntılı düşünceler bireyin kısır bir döngü içerisine girmesine yol açarak bu durumu inkar etme eğilimini doğurabilir. Takıntılı düşüncelere sahip olduğunuzu kabul etmek ve biraz da olsa kendinizi gözlemlemek hangi konu ya da konularla ilgili takıntılı düşüncelere sahip olduğunuzu anlamanıza yardım eder. Böyle bir yardım takıntılı düşüncelerden kurtulmak için oldukça faydalı ve gereklidir.
Takıntılı Düşünceleri Bastırmaya Çalışmamak
Takıtılı düşünceleri bastırmak kısa vadede faydalı bir eylem gibi görünse de uzun vadede zarar verici olabilir. Uzun süreler boyunca takıntılı düşüncelerini kabullenmeyen ve bunları bastırmaya çalışan bireyler belirli bir noktada artık bu düşünceleri bastıramayacak hale gelebilirler ve durum çok daha kötü olabilir. Bu yüzden takıntılı düşüncelerinizi bastırmaya çalışmayın ve bu düşünceleri bastırmak için kendinize zorbalık yapmayın.
Psikolojik Destek Almak
Psikolojik destek almak neredeyse tüm psikolojik problemleri çözmenin en etkili ve sağlıklı yoludur. Özellikle de uzman bir psikolog ya da psikiyatri doktorları tarafından psikolojik destek almak sorunu daha doğru ve kontrollü bir şekilde çözmenize yardımcı olur. Buna ek olarak psikolojik desteği yalnızca uzmanlardan değil çevrenizde bulunan ve sizi seven insanlardan da alabilirsiniz. Sizi seven ve size güven veren kişilerle zaman geçirmek, takıntılı düşüncelerinizi onlarla paylaşarak rahatlamak ve yalnız olmadığınızı bilmek sorunlarınızı çözmenize yardımcı olur.
Takıntılı Düşüncelerin Sebeplerini Anlamaya Çalışmak
Takıntılı düşünceler genellikle sebepsiz yere ortaya çıkmaz. Çocukluk travmaları ya da yaşanan olumsuz durumlar gibi etkenler takıntılı düşünceleri doğurabilir. Takıntılı düşüncelerin sebeplerini anlamak sorunu çözmeye yardımcı olur. Takıntılı düşüncelerin sebepleri özellikle de ortadan kaldırılabilecek bir etkense sorunun sebeplerini öğrenmek, sorunu etkenleri ortadan kaldırarak çözmeye yardımcı olur.
Durumun Geçici Olabileceğini Kabullenmek
Takıntılı düşünceler genellikle geçicidir. Ancak bir insan takıntılı düşüncelere kapılmışken bu düşüncelerin asla geçmeyeceği fikrine kapılabilir. Böyle bir fikre kapılmak takıntılı düşünceleri kaderiniz gibi görmenize ve depresif bir ruh haline bürünmenize sebep olabilir. Bu yüzden takıntılı düşünceler ile başa çıkmak istiyorsanız bu düşüncelerin geçici olabileceğini kabullenerek sorunu çözme süreciniz için oldukça rahatlatıcı ve etkili bir adım atabilirsiniz.
Takıntılı Düşünceleri Yazıya Dökmek
Takıntılı düşünceler, zihninizin içerisinde çok rahat ve hızlı bir şekilde dolanabilir. Ancak bu düşünceleri yazıya dökmek takıntılı düşüncelerin dağılmasına yardımcı olabilir. Buna ek olarak takıntılı düşünceleri yazıya dökerken bu düşüncelerin gerçek olmadığını ya da size zarar verdiğini daha iyi bir şekilde kavrayarak takıntılı düşüncelerden kurtulabilirsiniz.
Meşgul Olmak
Meşguliyet dozunda olduğu müddetçe bir insanın fiziksel ve psikolojik açıdan sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. Özellikle de takıntılı düşünceler gibi zihni yoran problemler söz konusu olduğu zaman meşguliyet, sorunu çözmenin etkili yollarından bir tanesidir. Zihinsel ve fiziksel açıdan meşgul olduğunuz zaman içerisinde takıntılı düşüncelere kapılmaya fırsat bulamazsınız. Bu sayede takıntılı düşünceleri kontrol altına almanız daha kolay hale gelir.
Sağlıklı Bir Yaşam Tarzını Benimsemek
Sağlıklı bir yaşam tarzı, bireyin beslenme ve uyku düzeni gibi her türlü konuda kendisine faydalı eylemler yapmasıdır. Bu tür eylemler takıntılı düşüncelerden kurtulmaya ve kendinizi çok iyi hissetmenize yardımcı olarak takıntılı düşüncelerle başa çıkma sürecinizi kolaylaştırabilir.
Takıntılı Düşüncelerin Gerçek Olmadığını Kabullenmek
Takıntılı düşünceler genellikle gerçek olmayan fikirlere dayanır. Özellikle de kişinin kendini zorbalamasına sebep olan takıntılı düşünceler tamamen gerçek dışı olabilir ve bunun farkına varmak gerekir. Örnek olarak size sürekli olarak yetersiz ya da başarısız olduğunuzu söyleyen takıntılı düşünceleriniz varsa bunların gerçek olmadığını ve sadece içerisinde bulunduğunuz olumsuz ruh halinden kaynaklandığını kabul etmeniz gerekiyor.