Biraz sonra okuyacağınız bu makalede bir webmasterin neler yaptığını ve yapması gerektiğini, temel ve orta derecede hangi alanlara yoğunlaşması gerektiğinden bahsettim. Umarım içeriği beğenirsini ve sizin için faydalı olur.
Okumuyoruz, hangi adımlarla başlamalıyız derseniz:
Uzun bir makale oldu biliyorum ve farkındayım. Fakat bu işe merak duyanlar ya da "Kendi internet sitemle ilgilenmek istiyorum, neler yapabilirim?" diyen herkes için açıklayıcı bir ifadeyle anlatmak istedim. Sorunuz varsa sorabilirsiniz, ben memnuniyetle yardımcı olurum. Cevaplayacak vaktim yoksa dahi buradaki biri muhakkak sorunuza yanıt verecektir.
Arkadaşlar, ben webmasterlık konusunda öncelikle alaylı, daha sonra da mektepliyim. Varsa bu konuda sorunuz, alabilirim.
Webmaster Nedir?
Webmaster, bir internet sitesinin oluşturulma sürecinden bakım çalışmalarına kadar olan süreçlerin tamamında görev yapan personele/kişiye verilen isimdir. Webmasterlar, sitelerin tasarımsal yönleriyle birlikte teknik yönetimiyle de ilgilenir. İnternet sitesinin düzgün bir şekilde çalışmasını sağlarken aynı zamanda gerekli olan güncellemeleri de yaparak internet sitesinin arama motorlarında görünürlüğünü artırmak amacıyla uyumlu hale getirmeye çalışırlar. Kısacası bir internet sitesinin kurulumu, teknik destek ve tasarımsal kısımlarıyla birlikte arama motoru optimizasyon işlemlerini sağlayan kişiye verilen sıfattır.Webmaster Ne İş Yapar?
Webmasterların iş tanımı ve görevi oldukça fazladır ve genellikle şöyle listelenebilir:- İnternet Sitesinin Tasarımı ve Geliştirilmesi: Webmaster, internet sitesinin yapısal bütünlüğünü, tasarımını ve yapısını oluşturur. Bu yapıyı oluştururken temelde HTML, CSS ve JS gibi dilleri kullanabilirken daha dinamik siteler oluşturmak için daha gelişmiş teknolojiler kullanan PHP, Vue, CodeIgniter, Python, Ruby gibi sunucu taraflı kodlamayı içeren diller de kullanabilir. Bu tamamen sitenin amacına ve webmasterın pratikliğine bağlıdır.
- İçerik Yönetimi: Webmaster, internet sitesinin içeriğini güncel tutmak, Arama Motoru Optimizasyonuna (AMO ya da SEO) uygun şekilde olmasını sağlamak ve yazılan makalenin de doğru bilgiler içerdiğinden emin olmalıdır. Bu işlem, makalenin, makale içerisinde yayınlanacak görsellerin ve diğer medyaların düzenlenmesiyle birlikte yayımlanmasını da içerir.
- Teknik Bakım: Kurmuş olduğu internet sitesinin düzgün çalışabilmesi için gerekli olan bakım ve onarım işlemleri de webmasterın sorumluluğu altındadır. Sunucuyu yönetmek, gerekli olan güncellemeleri yapmak, hataları düzeltmek, yedekli çalışmak (yedek almak) gibi teknik olaylar da dahildir.
- Arama Motoru Optimizasyonu (AMO ya da SEO): Webmaster, internet sitesinin Google, Yandex, Bing vb. arama motorlarında üst sıralara yükselmesi için AMO (SEO) stratejileri uygular. Bu işlem aynı zamanda site içi AMO (SEO) ve dış AMO (SEO) olmak üzere iki koldan siteyi optimize etmeyi hedefler.
- Analiz ve İstatistiklerin Takibi: Webmaster, internet sitesinin takibini yaparken site performansını da izler, günlük tekil ve çoğul ziyaretçi sayıları, trafiği, etkileşimi ve bu etkileşimlerin kaynağını, kullanıcıların internet sitesinde ne kadar süre kaldığını ve diğer önemli verilerin de kontrollerini yaparak analiz eder. Bu işlemleri Yandex Metrica, Google Analytics gibi arama motorlarının webmaster araçlarını kullanır. Buradan elde edilen bilgiler doğrultusunda gerekli düzenlemeler ve iyileştirmeler yaparak internet sitesinin fonksiyonel AMO (SEO) başarısını değerlendirir.
- Güvenlik: Webmaster, internet sitesinin güvenliğini sağlamakla da yükümlüdür. Bu sebeple web sitesinin uğrayabileceği güvenlik zaafiyetleri, çeşitli saldırılar, sosyal mühendislik gibi kötücül saldırılara karşı, internet sitesini ve veri güvenliğini korumayı sağlar.
- Kullanıcı Deneyimi: Bir internet sitesinin tasarımında, siteyi ziyaret eden kullanıcının rahatça site içerisinde gezinebilmesini, etkileşimde bulunmasını ve bunları bütüncül bir çerçeve içinde düşünerek oluşturmak da webmasterın sorumluluğundadır. Bunların içerisinde göz yormayan renkler, renklerin uyumu, duyarlı tasarımlar (masaüstü, laptop, mini-book, tablet, telefon gibi cihazların ekran boyutlarına adapte olabilen tasarımlar), kullanıcıya hitap eden tasarımla beraber internet sitesinin hızı ve hızlı açılan sayfalarla da webmaster ilgilenir.
Nasıl Webmaster Olunur?
Webmaster olmak için bir okul bitirmeye ya da bir sertifikaya sahip olmaya gerek yoktur. Fakat ilerleyen süreçte bunu tescillemek isterseniz, herhangi bir üniversitenin Web Tasarımı ve Kodlama bölümünden mezun olmanız ya da bu eğitimi veren bir kurumdan kurs alarak sertifika kazanmanız bu durumunuzu tescillemenize olanak sağlayacaktır.Okumuyoruz, hangi adımlarla başlamalıyız derseniz:
- Temel Bilgilere Sahip Olmak/Edinmek: PHP, SQL, .NET gibi sunucu taraflı programlama dillerine hakim olmak ve HTML, CSS, JS gibi tasarımsal kodlamaları öğrenmek önemli bir husustur.
- Web Tasarımı ve Geliştirme: İnternet sitesi tasarlamak ve pratik yapmak önemlidir. Sürekli olarak yeni tasarımlara ilgi gösterebilir ve pratik yapabilirsiniz. Bir de dinamik sitelerle ilgilenmekte sizlere avantaj sağlar. Mesela CMS (Content Management System) sistemlerini bilmek ve bunların üzerinden de pratik yapmak, özellikle Wordpress gibi popüler CMS sistemlerini bilmek kariyerinizde faydalar sağlayacaktır.
- AMO (SEO) ve Dijital Pazarlama: Arama Motoru Optimizasyonunun (AMO, SEO) nasıl yapıldığını bilmek ve bununla birlikte dijital pazarlamayla alakalı stratejiler edinmek başarınız için önemli bir kriterdir.
- Portföy Oluşturmak: Farklı ve çeşitli projelerde bulunarak bir portföy oluşturmak, sizin iş bulmanızda ve kariyer basamaklarında adım adım yükselmenizde yardımcı olacak bir stratejidir.
- İleri Seviye Teknik Bilgiye Sahip Olmak: Şimdi sayacaklarımın tamamı ayrı kategorilerde birden fazla, farklı kişiler tarafından karşılanabilecek yeterlilik olsa da bir webmasterın bilmesi gereken yönetimlerdir: bir sunucuyu yönetmek, bir veri tabanını yönetmek, ileri seviye güvenlik sağlamak, güvenlik duvarı kurulumlarını ve optimizasyonunu yapabilmek gibi önemli işlemleri bilmektir.
- Sürekli Bilgiye ve Öğrenmeye Açık Olmak: Web tasarım teknolojileri sürekli ve hızlıca gelişmekte, güncellenmekte ve devrim niteliğinde yeni teknolojilere gebe olan açık ağdır. Bu sebeple sürekli olarak yeni çıkan teknolojileri takip etmek, en popüler araçları ve teknikleri takip etmek gerekmektedir.
Uzun bir makale oldu biliyorum ve farkındayım. Fakat bu işe merak duyanlar ya da "Kendi internet sitemle ilgilenmek istiyorum, neler yapabilirim?" diyen herkes için açıklayıcı bir ifadeyle anlatmak istedim. Sorunuz varsa sorabilirsiniz, ben memnuniyetle yardımcı olurum. Cevaplayacak vaktim yoksa dahi buradaki biri muhakkak sorunuza yanıt verecektir.
Arkadaşlar, ben webmasterlık konusunda öncelikle alaylı, daha sonra da mektepliyim. Varsa bu konuda sorunuz, alabilirim.