Wordpress Site Güvenlik Önlemleri Neler?
Hazır uygulamalar arasında en popüler içerik yönetim sistemi olan
Wordpress site güvenlik önlemleri birçok unsuru kapsar. Eğer siz de bu panel üzerinden bir siteye sahipseniz mutlaka bu işlemleri uygulamalısınız. Aksi durumda sitenizle ilgili hacklenme ya da çalınma durumları yaşanması muhtemeldir. Wordpress birçok zengin kaynak sunarken eklentiler üzerinden birçok işlemin otomatik yapılması da kullanımını beraberinde getirir. Bununla birlikte verileri de oldukça iddialıdır.
Wordpress Siteleri
Günümüz online dünyası için Wordpress site kullanımı oldukça yaygındır. %20 civarında bir paya sahip olan bu yönetim sisteminde kayıtlı 77 milyon web sitesi mevcuttur. Bununla birlikte en fazla hack olayının yaşanması da buradan gelir. Ancak hiçbir şekilde panik yapmanıza ya da endişe duymanıza gerek yoktur. Çünkü çeşitli eklentilerle güvenliğinizi sağlayabilir, sorunsuz bir şekilde projelerinizi geliştirebilirsiniz. Öncelikli olarak Akismet gibi spam yorumları engelleyen eklentileri kullanabilirsiniz. Ayrıca Site Kite üzerinden işlemleri yapmanız da yine yararınıza olacaktır. Peki, bunların dışında Wordpress site güvenlik neleri kapsar?
Wordpress Site Güvenlik Süreci
Hızlı bir şekilde wordpress admin paneline giriş yaparak bu süreçleri yapmaya başlayabilirsiniz. İlk olarak sitenizi mutlaka güncel tutmalısınız. Yani her gün içerikler koyarak tüm eklentilerinizi güncel durumda çalıştırmak önemlidir. Çünkü otomatik güncelleme onayı vererek sürümünüzü bu şekilde kullanmanız Wordpress risklerini oldukça düşük bir seviyeye çeker.
Kullanıcı Admin Değişimi
Mutlaka admin yerine farklı bir kullanıcı üzerinden işlemlerinizi yapmalısınız. Bunun için öncelikli olarak ayarlar kısmından gireceğiniz linki değiştirin. Wordpress açılış sayfası mutlaka admin haricinde olmalıdır. Buraya kendinize uygun bir ekleme yapabilirsiniz. Ayrıca Admin panelinden giriş yaparak Kullanıcılar sekmesine gelin. Burada “yeni ekle” diyerek benzersiz bir kullanıcı oluşturun. Sonrasında hemen yan tarafında rol bölümünden yönetici kısmını işaretleyin. Ardından otomatik size verilmiş olan admin kullanıcısını silerek işlemleri bu kullanıcı ile yapın. Oluşturma sırasında şifrede ise mutlaka noktalama işareti ve büyük harf kullanmayı da ihmal etmeyin.
Nulled Tema Kullanımı
Hemen teknik detaylardan sonra tema seçimi gelir. Ancak nulled tema dediğimiz işlemleri yapmamalısınız. Ücretli olan temaları birçok farklı site üzerinden ücretsiz indirebilirsiniz. Bununla birlikte kullanımları size hoş gelebilir. Ayrıca Warez için güvenilir olduğu iddiaları da vardır. Her ne olursa olsun bu tarz ücretsiz tema indirmelerle sitenizi riske atmamalısınız. Çünkü zararlı yazılımların birlikte geldiğini unutmayın. Sitenizi çok kötü etkileyecek yazılımların her an bir tehdit olabileceğini bilmelisiniz. Bunun yerine panel üzerinden tema seçimlerini yaparak indirin ve aktif edin.
Zararlı Yazılım Taramaları
Özellikle farkında olmadığınız yazılımları siteniz bünyesine aldığınızı anlama adına eklentiler vardır. Bunların başında WordFence gelirken
Wordpress site güvenlik açısından olmazsa olmazdır. Birkaç tıklama ile taramaları başlatır ve sitenizin güvenli olduğunu gösterir. Ayrıca Sucuri Security kullanımı da yine iyi bir deneyim olması açısından da yeterlidir.
Güvenli Hosting
Eğer sitenizle ilgili şüpheleriniz bitmek bilmiyorsa çok daha güvenli ve kaliteli bir
hosting firmasıyla anlaşmalısınız. Taşıma işlemlerini yaparak da zararlı tüm durumlardan koruma sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte sana bana bilgi olacak diğer önemli unsur yedeklemedir. Mümkün olan her an sitenizin yedeklenmesini sağlamayı aklınızdan çıkarmayın.
-
1726517051200.png
20.5 KB
· Görüntüleme: 0
-
1726517100480.png
9.5 KB
· Görüntüleme: 0