Kısa bir süredir hayatımızda olmasına karşın çabuk alıştığımız teknolojik gelişmelerden olan yapay zeka araçları hayali anlatımları gösterme eğilimine sahip mi? Bu konuya dair çeşitli raporlar var olurken Paris merkezli bir bilimsel analiz tüyler ürpertici gerçeği ortaya koydu. Model doğrulama veri raporunda Giskard imzası bulunurken doğrululuklar konusunda çarpıcı sonuçları çıkardı.

Yapay zeka robot

Yapay Zeka Analiz Raporları​


Öncelikli olarak çeşitli yapay zeka araçlarının inceleme içerisinde olduğunu söylememiz gerekiyor. Buna ek olarak hemen her konuda sosyal medya aracı olarak ya da web site bağlantılarıyla soru çalışmaları yapılıyor. Çok basit güncel haberlerden tutun da yüzyıldır çözülemeyen matematik problemlerine kadar her şeyi bu akıllı robotlara soruyoruz. Ardından veri analizleri istenirken olayların yorumlanması meselesinde de yine yapay zekaların aktifliği gerçek. Peki, elde ettiğimiz bilgilerin hangi deliller ışığında ortaya çıktığını bilebiliyor muyuz?

Delil ya da işleyiş biçimi bakımından yapay zekaların kat etmesi gereken mesafe oldukça fazla. Bunu göz önüne alarak süreçleri tamamlamak çok daha değerli olurken özellikli nasıl bir şekilde soruları sorduğumuzda büyük öneme sahip. Sorulara karşılık uzun yanıt anlayışı çok daha yüksek onaylı cevabı gösterir. Eğer çok daha hızlı sonuç alabilme adına kısa cevaplar ver, özet geç gibi ibareler kullanılsak sistem burada aksama yaşıyor.

Verilerin incelenmesinin hızlı olması, özet tarzında bir açıklamanın verilmesi gerekmesi gibi durumlarda devreye bilinç dışı giriyor. Sonrasında hiç olmayan olayların konu bağlamında aktarılması gerçekleşiyor. Gerçeği yansıtmayan bilgileri verme konusunda tüm yapay zeka araçlarının hayal gücü ise üst düzeyde. Bu durum ise büyük bir problemler ağını beraberinde getiriyor. Basit bir şekilde kısa cevaplar vermek yerine hayali unsurları bilgi içinde geçirmesi, ilerleyen teknolojik tartışmaları da sorunlu hale getirebilir.

Chatgpt

Belirsiz Tartışmalı Konulara Cevaplar​


Salt veri merkezli çalışmaların sayısı çok az olurken burada olaylara hangi bakış açısıyla baktığı da yapay zeka araçları hayali anlatımlar sunar mı sorusuyla ilgili. Çünkü zaman ve mekan dengesi olsa bile soru bazlı tekniklerle yapay zekayı yönlendirmek çok da zor değildir. İnsanların istedikleri sonuçları alabilme adına doğru soruları sorması yeterlidir. Böylelikle cevaplarda tek bir doğru olmayacağı gibi tartışmalı konularda da “halüsinasyon” etkisi devam ediyor. An itibariyle yapay zekaların araştırma yaparken çok da güvenli olmadığını idrak etmiş bulunuyoruz. İlerleyen dönemlerde bu tarz veri analiz raporlarının çoğalmasını da bekleyebiliriz. Güncellemelerin ise yapay zekalarda hangi objektif yenilemeleri yapabileceğini bizlere gösterecektir.
  • Beğen
Reactions: batuhanunalir