9681 ai checker

Günümüzde yapay zeka kullanımı yaygınlaşması ile birlikte SEO uyumlu içerik yazarları için farklı bir problem oluşturmaya başlamıştır. Ne yazık ki yapay zeka dedektörlerinin bır kısmı insan yazımı olan bazı içerikleri yapay zeka içeriği olarak algılamaktadır. Bu durum yazarların müşteri kaybetmelerine ya da web sitelerin kaliteli içeriklerle bile arama motorlarında üst sıralara yerleşememelerine sebep olabilir. Gelin, yapay zeka dedektörlerinin neden insan yazılarını bile yapay zeka sandığına birlikte göz atalım.

Yapay Zeka Dedektörü Nasıl Çalışır?​

Kulağa ilginç gelse de yapay zeka dedektörleri de aslında yapay zeka dil modellerini kullanır. Bu yapay zeka modelleri, yapay zekanın yazılarda sıklıkla yer verdiği bazı kelimeleri ve yazım yanlışlarını göz önünde bulundurarak söz konusu olan içeriğin yapay zeka tarafından yazılıp yazılmadığına karar verir. Ancak bu durum sadece metin özelliklerine ve spesfik yapay zeka hareketlerine dayandığı için bazen doğru sonuçlar alamamaya sebep olabilir.

İnsan Yazımı İçerikler Neden Yapay Zeka Dedektörüne Takılıyor?​

İnsan yazımı içeriklerin yapay zeka dedektörüne takılmasının birkaç ana sebebi bulunuyor. Yapay zeka dedektörlerinin uyarı vermesine sebep olan durumlar şu şekilde sıralanabilir:

Bağlaçlardan Sonra Virgül Kullanılması​

Türkçe’de bağlaçlardan sonra virgül kullanmak oldukça gereksiz ve hatalı bir durumdur. Yapay zeka Türkçe gibi dillere çok fazla entegre olmamasından ve bazı yazım yanlışı hatalarını kaynak almasından dolayı bağlaçlardan sonra virgül kullanabiliyor. Özellikle de “ancak” kelimesini bağlaç olarak kullandıktan sonra sonuna virgül eklenmesi yapay zeka metinlerinde sıklıkla rastlanılan bir durumdur. Bu yüzden yapay zeka dedektörleri bağlaçlardan sonra virgül kullanılan metinler için uyarı veriyor.

Çok Fazla “Olabilir” Kullanmak​

Yapay zeka, internetteki kaynakları baz aldığı ve hata yapma olasılığı yüksek olduğu için genellikle net bilgiler vermekten kaçınır. Bu yüzden yapay zeka dil modelleri ile hazırlanan metinlerde sıklıkla “olabilir” gibi net olmayan kelimeler kullanılır. Özellikle de çok açık ve net bilgiler içeren bir metinde “yapılabilir” ya da “olabilir” gibi kelimelerin kullanılması, yapay zeka dedektörlerinin uyarı vermesine sebep olur.

Cümlelerin Sürekli Olarak Aynı Kelimelerle Başlaması​

Yapay zeka dil modelleri metin hazırlarken cümleleri genellikle aynı kelimeler ile başlatır. Yapay zeka metinlerinde en çok karşılaşılan cümle başlangıçları “Bu nedenle” ve “Bunun yanı sıra” kalıplarıdır. Bu kalıplarla başlayan çok fazla cümle içeren bir metin, insan tarafından yazılmışsa bile yapay zeka metni gibi görünebilir ve kontrollerden geçemeyebilir.

Çok Fazla Maddeleme Yapmak​

Yapay zeka dil modelleri genellikle daha doğru sonuçlar ve ayrıntılı bir metin sunabilmek için içeriklerde çok fazla maddeleme yaparlar. Bu yüzden bir insan tarafından yazılmış bir metinde gereğinden fazla maddeleme varsa bu durum yapay zeka dedektörlerinin uyarı vermesine ve metnin yapay zeka tarafından hazırlanmış gibi görünmesine sebep olabilir.
1734550540970

Yazım Kurallarına Çok Fazla Dikkat Edilmesi​

Kulağa ilginç gelse de yazım kurallarına çok fazla dikkat etmek de metinlerinizin yapay zeka tarafından hazırlanmış gibi görünmesine sebep olabilir. İnsanlar metin yazarken elbette ki yazım kurallarına çok fazla dikkat ederler ama zaman zaman çok da gerekli olmayan virgülleri kullanmamak gibi davranışlar sergileyebilirler. Ancak yapay zeka için durum böyle değildir. Yapay zeka veri tabanına yüklenen yazım kurallarına çok fazla dikkat ederek virgül gibi noktalama işaretlerini çok fazla kullanır. Bu nedenden dolayı noktalama işaretlerinin çok fazla kullanıldığı ve mükemmel gibi görünen bir metin, yapay zeka tarafından hazırlanmış gibi algılanabilir.

Metnin Çok Kısa Olması​

Ücretsiz yapay zeka dil modelleri genellikle 500 ya da 1.000 kelimelik uzun sayılacak içerikler değil 150 - 250 kelimelik kısa içerikler üretirler. Bu yüzden çok kısa içerikler hem yapay zeka dedektörleri hem Google gibi arama motorları tarafından yapay zeka metni gibi olarak algılanabilir.

Çok Resmi Bir Dil ve Bilimsel Veriler Kullanmak​

Kulağa ilginç ve hatta saçma gelse de bir metinde çok resmi bir dil ve bilimsel veriler kullanmak da metnin yapay zeka dedektörleri tarafında yapay zeka metni olarak algılanmasına sebep olabilir. Bu sıkıntılı durum özellikle de bilimsel makalelerin ve sağlık gibi bilim temalı konuları ele alan SEO uyumlu metinlerin yapay zeka tarafından yazılmış gibi algılanmasına sebep olabiliyor.

Yapay Zeka Dedektörleri Güvenilir Mi?​

Yapay zeka dedektörleri güvenilir değildir. Yapay zeka dedektörlerinin güvenilir olmadığını anlamak için yukarıda alt başlıklar altında açıklanan durumlara göz atabilirsiniz. Ne yazık ki yapay zeka dedektörleri içeriklerde bilimsel verilere yer vermek gibi oldukça olağan ve değiştirilemeyecek durumlar için bile uyarı verebilir. Buna ek olarak ChatGPT’nin yaratıcısı OpenAI şirketi bile piyasaya sürdüğü AI Text Classifier isimli yapay zeka dedektörünü bile güvenilir sonuçlar vermediği ve karışıklığa yol açtığı için piyasadan kaldırmıştır. Yapay zeka dedektörlerinin pek güvenilir olmamasından dolayı bir metnin insan yazımı olup olmadığını anlamak için dedektör kullanmak yerine metnin içeriği gibi etkenleri dikkate almak daha doğru olacaktır.