Yapay zekânın yanlış kullanılması ve kontrolden çıkması gibi durumlar elbette ki tehlikeli olayları da beraberinde getirebilir. Yapay zekanın tehlikeleri denildiği zaman akıllara ilk olarak yapay zekanın insanlık için bir tehdit oluşturması ve hatta insanlıktan daha üstün bir form haline gelmesi gibi durumlar gelir. Yapay zekanın böyle bir forma girmesi şu an için mümkün görünmüyor çünkü yapay zekâ araçlarının kullanımı esnasında kodlanmaların dışına çıkılması gibi olaylar yaşanmıyor. Ancak bu durum yapay zekanın uzun vadede zararsız olduğunu da kanıtlamaz. Yapay zekâ, ileride evrileceği en gelişmiş formu ile insanlık için bir tehdit haline gelebilir. Buna ek olarak yapay zekânın şu anki haliyle bile bazı tehlikelere yol açtığı görülüyor. Bu tehlikeler arasında çeşitli meslek gruplarının yok olması ya da insanların gerçeklik algısını kaybetmesi gibi durumlar yer alıyor.
Yapay Zekanın Tehlikeleri Nelerdir?
Yapay zekanın tehlikeleri güncel durumda şu şekilde sıralanabilir:
Sahte Verilerin Artması
Günümüzde yapay zekâ en gelişmiş haline kavuştuğu için aslında var olmayan bir veriyi bile doğruymuş gibi önümüze sunabiliyor. Yapay zekâ sahte ya da yanlış verileri nadiren ve çeşitli hatalar sonucunda sunsa da bazı insanlar bu durumdan faydalanmaya çalışabiliyor. Örnek olarak etik anlayışına sahip olmayan bazı bireylerin şahısların fotoğrafları ile birlikte yapay zekâ tarafından oluşturulmuş yeni ve sahte görseller hazırlaması gibi durumlar çok tehlikeli olabilir.
İnsanların Yaratıcılığını ve Çalışkanlığını Köreltmesi
Yapay zekâ, içerik oluşturma ya da görsel tasarlama gibi birçok alanda kullanılabiliyor. Bu alanlarda yapay zekâ kullanımından önce yalnızca insan yaratıcılığı ve insanların çalışmaları kullanılıyordu. Yapay zekanın gelişmesi ile birlikte birçok birey normalde kendi yaratıcılıkları ve emekleri ile yapacakları işleri yapay zekaya yaptırmaya başladı. Bu durumun bazı bireylerde alışkanlık haline gelmesi yaratıcılığın ve çalışkanlığın kaybedilmesine yol açabilir. Bir insanın yaratıcılığını ve çalışma azmini kaybetmesi, işini kaybetmesine ve hatta psikolojisinin bozulmasına yol açabilir. Bu yüzden yapay zekanın insanların yaratıcılığını ve çalışkanlığını köreltmesi oldukça tehlikeli bir durumdur.
Silah Üretiminde Kullanılması ve Savaş Riskini Arttırması
Yapay zekâ, günümüzdeki hali ile bile insanların tasarlamakta zorlanacağı silahları saniyeler içerisinde tasarlayabilir. Silahların yapay zekâ ile birlikte mümkün olan en yıkıcı etkilere yol açacak şekilde tasarlanması, savaşların da artmasına ve bu savaşlarda insan kayıplarının yaşanmasına yol açabilir. Bu yüzden yapay zekâ, ülkeler arasında savaşların meydana gelme riskini arttırabilme açısından da tehlikelidir.
Bazı Meslek Gruplarını Yok Etmesi
Günümüzde yapay zekâ, özellikle de dijital üzerinden gerçekleştirilen birçok iş için aktif bir şekilde kullanılıyor. Normal şartlarda bu işlerin gerçekleşmesi için bazı meslekler bulunuyor. Örnek olarak yapay zekanın kodlama alanında bu kadar gelişmiş olması ve bazen insanlardan çok daha hızlı ve doğru çalışmalar sunması, yazılımcıların mesleki açıdan sonunu getirebilir. Böyle durumlar da bazı meslek gruplarının tamamen yok olmasına ve işsizliğin artmasına yol açabilir. İşsizliğin artması, toplumların ekonomik ve sosyolojik açıdan büyük zarar görmesine ve hatta yıkılmasına sebep olabilir.
Sosyal İzolasyona Sebep Olması
Sosyal izolasyon, bir bireyin toplumdaki diğer bireyler ile herhangi bir etkileşime girmeden hayatını idame ettirmesidir. Yapay zekâ hem iş alanında yenilik ve destek sunması hem tıpkı gerçek bir insan gibi sosyal açıdan destek sunması gibi özellikleri ile bir bireyin toplumdan tamamen soyutlanmasına yol açabilir. İnsan, doğası ve evrimsel süreci gereği sosyal bir canlıdır ve insanların toplumdan soyutlanması çok tehlikeli olabilir.