Ağız kokusu nasıl geçer? Ağız kokusu sebepleri nelerdir?
Nefeste meydana gelen kötü diyebileceğimiz kokular çoğunlukla ağız içi kaynaklıdır. Ağızda kötü kokuya sebep olan faktörler genel olarak Ağız içinde saatlerce kalmış yemek artıklarına bulaşan bakteriler, Ağız içi bir iltihap veya ilerlemiş bir dış eti hastalığı şeklindedir diyebiliriz. Ağız kokusunun öncelikle nedeni belirlenmeli ve bu nedene göre hareket edilip tedavisi yapılmalıdır. Ağız içi kaynaklı kötü konularda yapılması gereken şeyler şu şekildedir;
Tüm çürükler tedavi edilir, 20 yaş dişleri çekilir ve Diş eti hastalığı tedavi edilir.
Ağızda meydana gelen kötü kokunun başka nedenleri arasında özellikle akciğer ve sinüsden kaynaklanan enfeksiyonlar yer alır. Bunun dışında böbrek yetmezliği de bir sebep olabilir. Bundan kaynaklı olan ağız kokusu balık gibidir. Şeker hastalığı(bunun kokusu daha çok aseton gibidir.), Karaciğer yetmezliği, Diyet, açlık, oruçlu olmak, ağız kuruması şeklindeki durumlarda( Sıvı gıda eksikliklerinde vücutta bulunan protein ve yağın çözünmesi olayı gerçekleşmeye başlar, bu metabolizmanın yan ürünleri kötü olan bir ağız kokusu olarak yansır) ağız kokusu görülebilir. Son olarak metabolizma bozuklukları da aynı şekilde ağız kokusuna sebebiyet verebilir.
Ağız Kokusu Problemi Geçirmek İçin Bazı Yöntemler
1 -) Sakız Çiğnemek
Sakız çiğnerken salgılanan tükürük, meydana gelen ağız kokusu ile baş etmenin en etkili yoludur. İçinde küçük yiyecek parçalarını yerinden çıkarıp mideye götürecek güçlü bakteri öldürücü antibiyotikler, güçlü enzimler bulunmaktadır. Bu sebeple şeker gibi çeşitli hastalıklarda, birçok ilacın yan etkisi şeklinde meydana gelen kuru ağızlar her zaman kötü bir kokuya sahiptir. Sabah vakitleri niçin ağzınızdan kötü bir koku çıktığına dair bir merak içindeyseniz Aradığınız sorunun cevabi buradadır; Gece vakti boyunca tükürük salgısında bir azalma olur ve ağzınızın içinde kalan yemek parçaları uzun saatler boyunca burada durabilir. Bakteriler de bunları çürütür. Bu nedenle sabah vakitleri ağzınızda kötü bir koku hissedebilirsiniz. İçinde şeker içermeyen sakız çiğnemek tükürük salgı miktarını arttırarak ağız temizliğinize katkı sağlar. Nane şekerleri ve tatlı sakızlar genellikle olarak pek gerekli değiller ve bu hususu daha da kötüleştirmeye götürür. Fakat içinde "xylitol" bulunan sakızlar da aynı şekilde bu konuda size yardım edebilir.
2 - Günlük İçtiğiniz Su Miktarını Arttırın
Özellikle yaşla beraber artışa geçen vücuttaki koruma birçok açıdan dikkat edilmesi gereken bir konudur. Fazla su içmek birçok diğer faydası ile birlikte dilinizin kuruması olayının da önüne geçerek ağız kokusu ile savaşmaktan önem arz eden bir silah olarak kullanılabilir. Su ağız içinde bulunan bakterilerin sayısının en az değerde kalması için doğrudan yardım eder. Ayrıca tükürük saldırısını da arttırarak katkıda bulunur.
3 - Tarçın Kullanmak
İçtiğiniz şeylerde ve uygun olan yiyeceklerinizde biraz tarçın kullanabilirsiniz. Tarçın, aynı şekilde su gibi ağız içinde bulunan bakterilerle mücadelede önemli bir etkendir.
4 - Diş Etlerinizi ve Dişlerinizi Korumak
Dişlerde meydana gelen sorunlardan biri olan diş eti iltihapları ve diş çürükleri ağız kokusunun önemli faktörlerinden biridir. Ağız içinde herhangi bir yangı bakteri üremesi olayının hızını arttıracağından dolayı her zaman ağız kokusuna sebebiyet verir. Bu nedenle diş hekimine gidiyor iseniz vermiş olduğu önerileri dikkate almalısınız.