Alkol İçmenin İnsan Sağlığına Zararları Nelerdir?

Elbeate

Elbeate bir gün...
kullanici
23 Ocak 2022
95
1
43
14
eniyinet

ALKOLÜN İÇMENİN SAĞLIĞA ZARARLARI​


Alkolün insan sağlığına verdiği pek çok zarar vardır. Hatta bilim insanları tarafından kullanmış olan insana vermiş olduğu zararlar göz önünde tutulduğu zaman diliminde yine alkol gibi insan sağlığına zararları olan uyuşturucudan bile daha tehlikeli olduğunu söylüyor. Peki, bilim adamlarının uyuşturucudan bile daha tehlikeli olabilir şeklinde açıklamalar yaptığı alkolün insan sağlığına zararları nelerdir? Bu makalede bu soru cevabini öğreneceğiz. Hadi o zaman alkolün insan sağlığına zararları neymiş öğrenelim.

Alkol’ün Beyine Zararları​

Alkolün insandaki organlar arasında en fazla tahribata sebebiyet verdiği organ beyindir. Alkolün insan beynine doğrudan olarak verdiği etki insanın mantıklı düşünme, hareket etme ve karar verme yeteneklerini bozuntuya uğramasıdır. Alkolün insan beyninde oluşturduğu bu etkiler, kişinin alkol aldığı andan sonraki zaman diliminde hemen ardından görülür ve daha sonra ciddi yaralanmalar, ciddi kazalar ve hatta ölüm gibi durumlara sebebiyet verebilmektedir. Alkolde insan beynindeki hücreleri öldürme etkisi bulunduğu için zamanla beyinde bir küçülme durumu meydana gelir, alkol kullanan kişinin hafızasında bir zayıflama görülür. Erken yaşlanma ve bunama gibi durumlarda görülebilir.

Alkol’ün Uyku Sağlığına Etkileri​

Alkol kullanmış olan insanlarda uykusunda çeşitli bozukluklar ve sabahları yorgun, yeni bir güne hazır olmayan bir şekilde uyanma gibi şikâyetler sık görülür.

Alkol Kanser Yapar mı?​

Alkol, kullanmış olan insanlarda kanser olma riskini çok ciddi bir oranda artış gösterir. Yemek borusu, mide, gırtlak ve pankreas kanserlerinin gerçekleşmesinde büyük bir rol oynar. Alkolün hangi kanserlere neden olduğu sorusuna cevap vermek için Yeni Zelanda'da Otago Üniversitesi Koruyucu İlaç Bölümü'nde okuyan Dr. Jennie Connor ve ekibi, son 10 yıl içerisinde Dünya Sağlık Örgütü, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, Dünya Kanser Araştırma Fonu ve diğer kuruluşlar tarafından yürütülmüş olan çalışmalardan yola çıkarak, alkol kullanma durumunun bağırsak, yemek borusu, karaciğer, kolon, göğüs, gırtlak ve ağız kanserlerine sebebiyet verdiği sonucuna vardı.

Alkol’ün Kalp Sağlığına Verdiği Zararlar​

Alkol, kullanmış olan insanlarda çeşitli kalp hastalıklarına sebebiyet verebilir. Kişinin kalbinde kalp yetmezliği, ritim bozukluğu gibi sıkıntılar meydana gelir. Damar kireçlenmesi durumuna sebebiyet verir. Alkolü az bir miktarda kullanmış olan insanlarda dahi olası damar ve kalp hastalıkları riski artış göstermektedir.



5 -) Alkol kullanmış durumda olan insanlarda ağız kuruluğu ve baş ağrısı durumunun gerçekleşmesine yol açar. Ek olarakta kişinin vücudunuzda aşırı şu kaybı durumunun görülmesine de yol açabilmektedir.



6 -) Alkol kullanmış durumda olan insanların göze giden görme sinirlerinde bir tahribata sebep olarak, bir zaman sonrasında gözde körlüğe kadar kötü olabilecek problemlere, sorunlara sebep olur.

Göz hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, metil alkol zehirlenmesi olarak da bilinen sahte alkol içilmesi durumu ile olan zehirlenmelerinde herhangi bir geri dönüşü olmayan ani bir şekilde gerçekleşen görme kayıpları oluşturması durumunu belirterek başladığı konuşması şu şekilde;



"Kalitesiz alkol kullanımına bağlı metil alkol zehirlenmesi olarak bilinen durumda ise her iki gözde ani körlük gelişimleri ve geri dönüşü olmayan körlükler olabilmektedir. Uyuşturucu madde kullanımı ile gözde zararlar oluşabilmektedir. Bunlar göz kas felçleri ile şaşılık oluşması olabildiği gibi gözbebeğinde büyüme veya küçülme şeklinde olabilmektedir. Ayrıca gece körlüğü ve çeşitli görme bozukluklarına neden olmaktadır. Tüm bu bulguların bir kısmı toksik etkenin ortadan kalkması ile düzelebildiği gibi bir kısmı da geri dönüşü olmayan körlüklerle geri dönüşümsüz sorunlarla sonlanabilir”

Alkol’ün Yarattığı Bazı Hastalıkları​

Alkol kullanmış olan insanlarda ülser ve gastrit oluşumu durumuna neden olur. Çeşitli vitaminlerin ve diğer besin maddelerinin kişinin vücudu tarafından edilmesi durumuna engel koyar.

Alkol’ün Cinsel Sağlığa Zararları​

Alkol kullanmış olan insanlarda Adet düzensizliği, sertleşme ( iktidarsızlık ) sıkıntılarına sebep olur.

Alkol’ün Kan Sağlığına Zararı​

Alkol kullanmış olan insanlarda herhangi bir yaralanma durumu söz konusu olduğunda, yara alan bölgedeki kanın pıhtılaşma durumunu engellediği için ciddi bir kan kaybı durumuna yol açar.

İç Organlara Verilen Zarar​

Alkol kullanmış durumda olan insanların Karaciğer organında harabiyet durumu meydana gelir.

Alkol Alma Miktarının Önemi Var mı?​

Alkol kullanmış olan insanlarda Alkolün zarar verme durumu miktarına göre değişmez. Alkolün az miktarda kullanılması durumu da çok kullanılma durumu da Alkol kullanmış durumda olan insanın vücudu için zararlı bir etkiye sahiptir.

Alkol Bağımlılığı​

Bağımlılık tanımının ilk kez alkol bağımlılığı için yapılmış olduğunu, içinde alkol barındıran içkilerin insan sağlığına vermiş olduğu zararlarının, Hipokrat dâhil olmak üzere tarih boyunca dünya çapında pek çok hekim tarafından dile getirilmiş olduğunu anlatan Nöroloji Uzmanı Dr. Derya Gölgeleyen, İnsanlarsa alkol kullanımının giderken daha fazla artış göstermesine dikkat çekip genç yaşta olan insanların çoğunluğunun ergenlik döneminde özenme durumu ile alkole başladığını belirterek, alkol yüzünden gerçekleşmiş olan ölümlere 55-60 yas aralığında daha sık rastladığını, alkole bağlı olan ölümlerin; kaza, intihar kalp hastalığı ve kanser gibi sebeplerle meydana gelmiş olduğunu söyledi.



Alkol ile beraber ben alma durumunun, alkol emilim oranını yavaşlatmış olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Derya Gölgeleyen, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Alkol bağımlılığı sürecinde beyni doğrudan etkileyen ve bağımlılığın oluşumunda rol oynayan maddenin alkol metabolizması sonucu oluşan asetaldehit isimli madde olduğu söylenmektedir. Alkolün kanda artması sonucu uyanıklık azalır, dikkat bozulur ve davranışlar etkilenir. Alkol beyincik adı verilen denge merkezi üzerinde de etkili olup, bu sistemin işlevlerini bozmaktadır."

Pasif Alkol İçiciliği​

Anne alkol alır ise bebek de anne ile aynı oranda alkol almış gibi olur. Anne olan kişinin alkol alması durumunun süresi ne kadar fazla ise bebeğin de doğru orantılı bir şekilde alkol alma süresi o kadardır. Alkollü içecekler içmeye başladıktan yaklaşık olarak yarım saat ve bir saat arası bir zaman sonra anne sütünde alkol seviyesi maksimum seviyeye ulaşmaktadır. Üstteki alkol seviyesi anne kanında bulunan alkol seviyesi ile hemen hemen aynı seviyededir, artış doğru orantılı olarak devam eder. Anne alkol kullandıktan sonra göğüslerinden süt akimsinin bol olmadığı görülür. Bunun nedeni ise alkolün süt akımına yavaşlatır bir etkisi bulunduğundan kaynaklanmaktadır. Alkol anne sütünde faydalı bir etki göstermediği gibi bebeğin emme süresini ve iştahını bir azalma oluşturur. Alkol kullanımı bebeklerde görme ve duymalarında problem, çocuğun eğitim zamanı öğrenme güçlüğü çekebilmesi, davranışlarının kontrolünde sorun olabilmesi gibi çeşitli sorunlara yol açabiliyor.