AMOLED ekran mı? LCD ekran mı? Hangisi daha iyi?
Çoğunlukla çözünürlük sayıları kaliteyle doğru orantılıdır, ancak bu pikseller için kullanılan teknoloji, çoğumuzun kafasının karıştığı yerdir. Akıllı telefonları ele alırsak, kullanılan iki ana teknoloji AMOLED ve LCD'dir. Bununla birlikte, bu ekranlar tam olarak ne kadar farklıdır ve neyi seçmelisiniz? Önce nasıl çalıştıklarını öğrenelim.AMOLED Ekran
AMOLED ekranlarla başlayalım. AMOLED aslında Televizyonlarda kullanılan ünlü OLED ekran teknolojisinin bir çeşidi olduğu için çoğunuz buradaki teknolojiyi zaten tahmin etmiş olabilirsiniz. Başlangıç olarak, LED Işık Yayan Diyot anlamına gelir ve burada O, Organik LED olarak eklenir. Ayrıca, AM, gerektiğinde belirli bir pikseli aydınlatmaya gerçekten yardımcı olan Active Matrix’in kısaltmasıdır. Artık AMOLED’in gerçekte ne anlama geldiğini biliyoruz, ancak nasıl çalışıyor?Adından da anlaşılacağı gibi OLED ekranlar, ayrı piksellerden ışık üretir. Diğer bir deyişle, yeterli akım sağlandığında her bir LED pikseli kendisi için yanabilir. Ayrıca, tüm AMOLED ekranlar, akımı doğru piksele gönderme sürecini çok daha pürüzsüz ve daha hızlı hale getiren bir TFT (İnce Film Transistörü) içerir. Dahası, bir Aktif Matrikse sahip olan TFT, çeşitli pikselleri çalıştırmak için doğru kontrolü yakalamaya da yardımcı olur. Örneğin, AMOLED ekranlarda, bazı pikseller tamamen kapatılırken diğerleri açıkken, böylece derin siyahlar elde edilebilir.
Samsung bu teknolojiyi Super AMOLED olarak pazarlıyor çünkü Güney Koreli dev, kapasitif dokunmatik ekranı ekranın hemen içinde harmanlıyor. Bu da yalnızca ekranı inceltmekle kalmıyor, aynı zamanda yanıt verme açısından biraz daha iyi hale getiriyor.
LCD Ekran
Akıllı telefonlarda nispeten daha yaygın olan LCD’lere gelince, Sıvı Kristal Ekran anlamına gelir. Her bir pikselin kendi kendine yandığı AMOLED ekranların aksine, LCD ekranlar beyaz renkli veya belki mavi tonlu özel bir arka ışığa sahiptir çünkü beyaz ışık temelde diğer tüm renklerin birleşimidir. Çoğu durumda, daha sonra sarı bir fosfor filtresinden geçerek beyaz bir ışıkla sonuçlanan mavi bir ışığa sahibiz.Tüm ekrana yayılan pikselleri oluşturan alt pikseller oluşturan Kırmızı, Mavi ve Yeşil filtrelerden geçer. Ayrıca, LCD ekranlar, gereksinime ve ilgili maliyete bağlı olarak hem aktif hem de pasif matrise sahip olabilir. Karşılaştırma için, buradaki süreç çok daha karmaşıktır ve tamamlanması için çok daha fazla adım gerektirir. Bu nedenle LCD ekranların AMOLED’e kıyasla nispeten daha az pil dostu olmasının nedeni budur.
Ancak, bir teknoloji diğerinden daha mı iyi? AMOLED ekranlar görünüşte geleceğe işaret etse de, her iki ekran teknolojisinin de kendi artıları ve eksileri var ki bu da bize göre hangisinin daha iyi olduğuna karar vermeniz için yeterli olacaktır. Peki tam olarak nasıl farklılar?
Ucuz vs Pahalı
İki teknolojinin maliyeti. Düşük bütçeli bir akıllı telefonda AMOLED ekran bulma olasılığınız, LCD ekranlardan çok daha azdır. Bunun başlıca nedeni, LCD ekranların üretimi ve tedariki ucuzken, özellikle AMOLED veya OLED ekranların çok daha yüksek maliyet gerektirmesidir.Renkler
Muhtemelen önemli farklılıklardan biridir. Bir ekranın kalitesi genellikle ürettiği netlik ve renklerle ölçülür. Ayrıca, bir ekranı yalnızca teknolojisine bağlı olarak daha iyi derecelendirmek mümkün olmayabilir. Çünkü ekranlar, aynı üretici aynı teknolojiyi kullandığında bile farklı davranma eğilimindedir. Bununla birlikte, özellikle Kırmızı, Mavi ve Yeşil gibi yüksek kontrastlı renkleri dikkate alırsak AMOLED ekranlar size gün boyu çok daha iyi hizmet edecektir. Bunun nedeni, bir AMOLED ekranda, her pikselin kendi ışığını yaymasıdır. Ve bir LCD’de ışığın bir arka ışıktan kaynaklanmasıdır. Diğer bir deyişle, AMOLED ekranlar daha canlı renkler oluşturur ve doygunlukta yüksek çubuklara ulaşır.AMOLED ekran çok daha geniş bir renk gamına sahipken, LCD ekranlar daha temiz beyazlar çıkarır. Bu nedenle AMOLED ekranların çoğu, beyazlara sarı veya kırmızı bir tonla geldiklerinden doğada daha sıcaktır.