Bilim Adamlarından Şok Eden Açıklama: " Kaçınılmaz Son Daha Hızlı Geliyor"
İsviçre'de yapılmış olan bir çalışma Gezegenimizin iç bölümünün beklenmedik bir şekilde daha hızlı soğuduğu sonucuna varıldı. Doz konusu sonuçlara bakılacak olursa, Dünya'nın Mars ve Merkür gibi daha önce düşünülenden çok daha kısa bir süre içerisinde inaktif duruma geçecek.
Evrene bakacak olursak Şuan kendi gezegenimiz bulunduğumuz evrendeki milyarlarca galaksinin aksine aktif bir şekildedir. Fakat bu aktiflik sonsuza kadar devam etmeyecek.
İsviçreli olan bilim adamları bu felaketin zannedilenden daha çabuk bir şekilde olacağı sonucuna vardı.
İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü (ETH) Zürih'te görevini yapan bilim adamları Dünya'nın diş çekirdeği ile mantosu arasında olan sınırı oluşturan Bridgmanit'in termal niteliklerini inceledi.
Araştırma kapsamında Dünya'nın iç bölümünün sanilandan daha hızlı bir şekilde soğuduğu sonucuna ulaşıldı.
İngiliz Daily Mail adlı gazetede yer verilen habere bakılırsa, bu ısı kaynaklı levha tektoniğinin sanılandan daha hızlı bir şekilde yavaşladığı manasına geliyor. Başka bir şekilde söyleyecek olursak kısacası Dünya'nın inaktif hale gelme hızı arttı. Fakat bu Dünya'nın inaktif olma süresini hesaplayabileceğimiz anlamına gelmiyor. Bu çalışmayı yapan ekip adına açıklamalar yapan dünya bilimcisi Motohiko Murakami'nin yapmış olduğu açıklamalara göre Elde ettiği sonuçlar Dünya'nın dinamiklarinjn evrimi konusunda yeni bir bakış açısı sağlayabilir. Zira sonuçlar diğer kayalık gezegenler Mars ve Merkür gibi, gezegenimizin ısısının beklenenden çok daha hızlı bir şekilde düştüğünü ve hareketsiz hale geldiğine tekabül ediyor.
Ekip, araştırma kapsamında bir Bridgmanit kristalini bir elmas örs hücresi içine sıkıştırdı ve lazer aracılığıyla sıcaklığını arttırdı. Sonrasında sonuçlar 'optik absorpsiyon' adlı ölçüm sistemi kullanılarak karşılaştırıldı.
Motohiko Murakami, Bu ölçüm sisteminin Bridgmanit'in termal iletkenliğinin varsayılan değerden yaklaşık olarak 1,5 kat daha yüksek bir değerde olduğunu göstermeye izin verdiği yönünde açıklamalar yaptı.
Bu, sıcaklığın Dünya'nın çekirdeğinden manto kısmına kaçma hızının da önceden belirlendiğinden yükseleceği manasına gelmiyor.
Ayrıca Bu çeşit durumlar hakkında, zaman saptamak için hâlâ yeterince bilgimizin olmadığını açıklayan profesör Motohiko Murakami, çekirdekte bulunan radyoaktif elementlerin bozulması durumunun manto dinamiklerine etkisinin nasıl olduğunu da belirlememiz gerektiğini vurguladı.
Bu Çalışma hakkında tüm bilgiler Earth and Planetary Science Letters adlı dergide yayınlanmıştır.