Admin

WFTR
Admin
Kurumsal Plus
Onaylı Üye
22 Ocak 2022
2,068
3
104
678
34
Bursa

C Vitamini Nedir? C Vitamini Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?​


C vitamini nedir? C vitamini faydaları nelerdir? C vitamini en çok bilinen vitaminlerden biridir. Hastalandığımız zamanlarda ilk aklımıza gelen vitamindir diyebiliriz. Özellikle kış aylarında hastalıklardan korunmak için bolca almamız gerektiğini herkes bilir. Sokaklarda sıkma portakal suyu satıcılarının ortaya çıkmasına ön ayak olan başlıca vitamindir. C vitamini suda eriyen vitaminler arasındadır. Birçok hayvan vücutlarında C vitaminini sentezleyebilir. Fakat insan vücudunda sentezlenmez. Besinlerimizle alarak C vitamini ihtiyacımızı karşılarız.

C Vitamini Nedir? C Vitamini Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?

C Vitamini Ne İşe Yarar?​

Bu kadar popüler ve herkes tarafından bilinen C vitamini, vücudumuz için birçok faydası olan bir vitamindir. Vücudumuzu koruyan, kuvvetlendiren, yenilenmesine yardımcı olan bir vitamindir. Bizleri skorbüt hastalığından koruyan vitamindir. C vitamininin bir antioksidan olarak çoğu biyolojik reaksiyonda görevleri olan bir vitamindir. Bakteri ölümünü arttırdığı bilinmektedir. İnflamasyonu azaltıcı, doku hasarını giderici rolleri de mevcuttur. C vitamini takviyesi alan kanser hastalarında olumlu sonuçlar gözlenmiştir. Büyüme ve kemik sağlığına olumlu etkileri vardır. Bizleri anemiden korur. Demir emilimini artırır. Göz damarlarının ve bağ dokusunun korunmasına yardımcı olur. C vitaminini yüksek düzeyde alan kişilerde katarakt riskinin düştüğünü gösteren çalışmalar mevcuttur.

C Vitamini Normal Değeri Nedir?​

C vitamini vücudumuzda depolayabildiğimiz vitaminlerden değildir. Bu yüzden besinlerimizle her gün düzenli olarak almamız gereken bir vitamindir. C vitamini düzeyini ölçen testler günümüzde pek kullanılan testlerden değildir. Günlük almamız gereken miktarda C vitamini aldığımızda vücudumuzda yetersizlik oluşmaz. Günlük almamız gereken C vitamini miktarı ortalama 90 -100 miligramdır.

C Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?​

C vitamini sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunduğundan yetersizliği pek görülmemektedir. Ancak bazı hastalıklarda emilim bozukluğu meydana geldiğinden C vitamini yetersizliği yaşanabilmektedir. C vitamini eksikliğinin genel belirtilerinden birisi anemidir. Bunun yanı sıra peteşi, ekimoz, kollar ve bacaklarda ağrı, yara iyileşmelerinde yavaşlama, ödem, diş eti kanamaları gibi bir çok sistemi etkileyen belirtiler ortaya çıkar. Skorbüt hastalığı da C vitamini eksikliği ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

C Vitamini Eksikliği Nasıl Tespit Edilir?​

C vitamini günlük yiyeceklerimizle yeterli miktrda aldığımız bir vitamindir. Ayrıca bir çok gıda C vitamini takviyesi içermektedir. Bu yüzden eksikliği pek yaşanmaz. Ancak eksiklik durumunda oluşabilecek belirtiler doktor tarafından değerlendirilerek ihtiyaç durumunda C vitamini takviyesi verecektir.

C Vitamini Eksikliği Sebepleri Nelerdir?​

C vitamini sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunan bir vitamindir. Ancak çok hassastır. Yıkama esnasında, açıkta bekletilen gıdalarda, ışık maruziyetinde özelliğini kaybetmeye başlar. Başlıca C vitamini eksikliği sebepleri şunlardır;
⦁ Diyetle yetersiz miktarda alım
⦁ Sigara kullanımı
⦁ Alkol kullanımı
⦁ Kaşeksi
⦁ Kanser
⦁ Böbrek yetmezliği
⦁ Bağırsak emilimi bozuklukları

C Vitamini Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?​

C vitamini eksikliği nasıl tedavi edilir? C vitamini eksikliğini gidermekten çok genellikle C vitamini alımını arttırmak için tedaviler uygulanmaktadır. C vitamini eksikliği nadir görülen bir durumdur. C vitamini eksikliğinde ağız yoluyla takviye alınabildiği gibi damardan parenteral yol ile de takviye verilebilir. Doktorunuz en uygun yönteme karar verecektir.


C Vitamini Hangi Gıdalarda Bulunur?​

C vitamini hangi gıdalarda bulunur? C vitamini beslenmemizde yer alan sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunan bir vitamindir. Ancak hava ve ışıkla temas etmeye başladığında değeri de düşmeye başlar. Gıdalar bekletilmeden tüketilmelidir. C vitamininden zengin gıdalar hangileridir bir bakacak olursak başlıcalarını şu şekilde sıralayabiliriz;
⦁ Kırmızı biber
⦁ Yeşil biber
⦁ Brüksel lahanası
⦁ Brokoli
⦁ Kırmızı lahana
⦁ Çilek
⦁ Portakal
⦁ Karnabahar
⦁ Kivi
⦁ Kiraz
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar