• Değerli Ziyaretçi, WF.TR çekilişlerimiz bugün itibarıyla başlamıştır! Hemen kayıt olarak bize katılın ve birbirinden güzel ürünlerin sahibi olma şansını yakalayın! KATIL
  • Merhaba! Ziyaretçi👋 Forumumuzda alışveriş konuları açabilmek için kimlik doğrulaması zorunludur. Üyeler, hesaplarını doğrulamak için üye panelindeki > Kimlik onay başvurusu, bölümünü kullanmalıdır. Doğrulama işlemini tamamladıktan sonra alış/satış konuları açabilirsiniz. Hesap Onayı İçin Tıklayın İyi günler! 😊
  • Merhaba! Ziyaretçi,WF.TR’ye Hoş Geldiniz! 🎉
    WF.TR, Türkiye’nin en iyi webmaster forumu ve freelancer platformlarından biri olarak bilinmektedir. Burada, webmasterlar, yazılım geliştiriciler, sosyal medya, dijital pazarlama uzmanları, domain ve hosting hizmetleriyle ilgilenen kişiler bir araya gelerek bilgi paylaşımı yapabilir ve işbirliği fırsatları yakalayabilir. Daha fazlasını keşfetmek ve webmaster dünyasında yerinizi almak için şimdi bize katılın!
    WF.TR – Türkiye’nin Lider Webmaster Forumu ve Freelancer Platformu!

HTAccess ile HTTPS Yönlendirmesi Nasıl Yapılır? HTTP den HTTPS ye Geçiş (3 kişi okuyor)

Hakan

Hakan

Meraklı
Moderator
Onaylı Üye
Tepki
85
HTAccess ile HTTPS Yönlendirmesi Nasıl Yapılır? | HTTP'den HTTPS’ye Geçiş

HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure), web siteleri ile kullanıcılar arasındaki iletişimi güvenli hale getiren bir protokoldür. Bu protokol, verilerin gizliliğini ve bütünlüğünü koruyarak, kullanıcıların çevrimiçi deneyimlerini güvenli hale getirir. SEO ve güvenlik açısından, HTTPS kullanımı artık bir zorunluluk haline gelmiştir. SSL sertifikasına sahip olmayan web sitelerinin, arama motorları tarafından daha düşük sıralamalarla değerlendirilmesi ve kullanıcılara güvenli olmayan bir deneyim sunması olumsuz etkiler yaratabilir. Bu yüzden, HTTPS protokolüne geçiş yapmak her web sitesi için kritik öneme sahiptir.

Ancak SSL sertifikası kurulumunun ardından HTTPS'ye geçiş yaparken, bazen doğru yönlendirme yapılmadığı için web sitesi hala HTTP üzerinden açılabilir. Bu sorunu çözmek için birkaç basit adımı izleyerek, kullanıcıların HTTPS üzerinden siteye erişmesini sağlayabilirsiniz. İşte adım adım HTTPS yönlendirmesi yapmanın yolu:

Adım 1 – SSL Sertifikası Kurulumunu Tamamlayın​

İlk olarak, web siteniz için SSL sertifikasını satın almalı ve başarılı bir şekilde kurmalısınız. SSL sertifikası, web sitenizin HTTPS protokolünü kullanabilmesini sağlar. Bu işlem tamamlandığında, web siteniz güvenli bir bağlantı üzerinden çalışmaya başlar.

Adım 2 – cPanel’e Giriş Yapın​

Web hosting hesabınıza giriş yaptıktan sonra, cPanel yönetim paneline erişim sağlayın. cPanel, web sitenizin dosyalarını ve ayarlarını kolayca yönetmenizi sağlayan kullanıcı dostu bir ara yüzdür.
HTAccess ile HTTPS Yönlendirmesi Nasıl Yapılır? HTTP'den HTTPS’ye Geçiş

Adım 3 – Dosya Yöneticisini Açın​

cPanel paneli üzerinden "Dosyalar" kısmını bulup, ardından "Dosya Yöneticisi" sekmesine tıklayın. Bu araç, web sitenizin dosyalarını görüntüleyip düzenlemenizi sağlar.

Adım 4 – Public_html Klasörüne Erişin​

Dosya yöneticisinde, ana dizin olan public_html klasörüne girin. Bu klasör, web sitenizin tüm ana dosyalarının bulunduğu yerdir. Eğer burada .htaccess dosyasını göremiyorsanız, sağ üst köşede yer alan Ayarlar sekmesinden "Gizli Dosyaları Göster" seçeneğini işaretlemelisiniz.

Adım 5 – .htaccess Dosyasını Düzenleyin​

Eğer .htaccess dosyası görünüyorsa, üzerine sağ tıklayıp "Düzenle" veya "Edit" butonuna tıklayın. Bu dosya, web sunucunuzun yapılandırma ayarlarını içerir ve URL yönlendirmeleri gibi işlemleri kontrol eder.

Adım 6 – HTTPS Yönlendirme Kodu Ekleyin​

Açılan düzenleme ekranında, .htaccess dosyasının en alt kısmına aşağıdaki kodu ekleyin:

1739706331055

Kod:
# HTTP'yi HTTPS'ye Yönlendirme Kodu - wf.tr
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule ^ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]
# Son: HTTP'yi HTTPS'ye Yönlendirme Kodu - wf.tr

Bu kod, HTTP üzerinden yapılan tüm istekleri otomatik olarak HTTPS’ye yönlendirecektir. Kodun ne yaptığına kısa bir göz atalım:

• RewriteEngine On: URL yönlendirmesinin etkinleştirilmesini sağlar.
  • RewriteCond %{SERVER_PORT} 80: Yalnızca HTTP (port 80) isteklerini kontrol eder.
  • RewriteRule: HTTP ile gelen tüm istekleri HTTPS'ye yönlendirir.
Kodun eklenmesinin ardından, sağ üst köşede bulunan Değişiklikleri Kaydet butonuna tıklayarak işlemi tamamlayın.

Adım 7 – Yönlendirmeleri Test Edin!​

Yönlendirme işlemi başarılı bir şekilde tamamlandığında, web sitenizi HTTP formatında ziyaret ettiğinizde otomatik olarak HTTPS'ye yönlendirilmelisiniz. Bu, HTTPS protokolüne doğru bir şekilde geçiş yaptığınızın bir göstergesidir. Ayrıca, SEO açısından HTTPS'ye yapılan bu geçiş, web sitenizin güvenliğini artırarak arama motorlarındaki sıralamanızı iyileştirebilir.

Yukarıdaki kodu Htaccess dosyanıza ekledikten sonra, HTTP üzerinden yapılan tüm istekleri otomatik olarak HTTPS’ye yönlendirecektir. Ancak manuel olarak denemekte fayda var.
Yönlendirmelerin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için, tarayıcınızda
Kod:
"http://siteniz.com"
ile başlayan URL'leri ziyaret edin. Sayfanın HTTPS versiyonuna otomatik olarak yönlendirildiğini görmelisiniz. Bu, yönlendirmenin başarılı olduğu anlamına gelir.

Başarısız (http) bir bağlantı bunun gibi gözükür!

Başalı (https) bir bağlantı bunun gibi gözükür!

İpucu: HTTP’den HTTPS’ye Geçişte SEO Dikkat Edilmesi Gerekenler​

• 301 Yönlendirmesi Kullanın: Yönlendirme türü çok önemlidir. 301 yönlendirmesi, arama motorlarına kalıcı bir değişiklik olduğunu bildirir ve SEO açısından en doğru yönlendirme türüdür.
  • Google Search Console’a HTTPS Sitenizi Ekleyin: HTTPS’ye geçiş yaptıktan sonra, Google Search Console’a HTTPS adresinizi eklemeyi unutmayın. Bu, Google’ın yeni site adresinizi doğru şekilde taramasını sağlar.
  • Tüm Bağlantıları Güncelleyin: Web sitenizdeki dahili bağlantıları, görselleri ve diğer kaynakları da HTTPS olarak güncellemeyi unutmayın. Aksi halde bazı içerikler karışıklığa neden olabilir.
HTTPS'ye geçiş, web siteniz için güvenlik ve SEO açısından büyük bir adım olacaktır. SSL sertifikasını kurduktan sonra, .htaccess dosyasını doğru şekilde düzenleyerek HTTP’den HTTPS’ye yönlendirme işlemi kolayca yapılabilir. Bu işlem, sadece sitenizin güvenliğini artırmakla kalmaz, aynı zamanda Google ve diğer arama motorlarının güvenli sitelere verdiği önemi de göz önünde bulundurursak, sıralama yükselmesine de katkı sağlar.

WF.TR olarak, bu konu hakkında herhangi bir sorunuz veya karşılaştığınız bir sorun varsa, bize rahatlıkla sorabilirsiniz. Yardımcı olmak için buradayız ve her türlü desteği sağlamak için memnuniyetle size yardımcı oluruz. Sizin için en iyi çözümü bulmak adına sorularınızı yanıtlamaktan keyif alırız!

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar