Kuiper Kuşağı ve Cüce Gezegenler

Hakan

WF - Moderatör
moderator
7 Şub 2022
125
63
29
WFTR

Kuiper Kuşağı​

1595069677_726169.jpg

Uzay’ın çöplüğü olarak anılan bu bölgenin bu isimle anılmasının pek çok sebebi vardır ancak sizin de anlayabileceğiniz üzere burada galaktik kalıntılar, gezegensel atıklar ve insan yapımı uyduların da çoğu bu bölgededir. Boyutları gökdelenler kadar büyük olan taşlardan ibaret bir bölgedir.

Plüton, Makemake, Eris, Haumea uyduları olan gökcisimleri ile bu bölgede yaşamlarını sürdürmektedirler.

157466-209198674-jpg.13

Plüton​


Plüton’un keşif sebebi Neptün sayesinde başlamıştır, Uranüs’ün yörüngesini etkileyen bir cisim olduğunu söyleyen Gök Bilimciler Neptün’ün de yörüngesinde bir gariplik sezmişler. Seneler seneleri kovaladıktan sonra takvimler 1930 senesini gösterdiğinde 19. Yy. da başlayan Gezegen kovalamaca sona erdi. Lowell Gözlem evinde Gece Asistanı olarak görev yapan 22 yaşındaki genç Tombaugh, 1930 senesinin Şubat ayının ortalarında (18 Şubat) Tarihinde bu 9. Gezegen bulundu.

76 sene boyunca Gezegen Unvan’ı ile yaşamış olan Plüton Bundan 15 – 16 sene önce Cüce gezegen olarak Gezegenlikten diskalifiye edildi.

Haumea​

Kuiper Kuşağının içersinde yer alan bir diğer gezegen olan Haumea’nın etrafında 2 tane uydusu dönmektedir. Haumea diğer gezegenlerin aksine takla atma şeklinde kendi etrafında dönmektedir. Yüzeyi ince bir buz tabakası ile kaplıdır. Haumea’nın uzunluğu neredeyse Plüton’un genişliği kadardır. Kendi etrafında dönme süresi 4 saattir (Dünya saati). Bir günün uzunluğunun çok kısa olduğunu söyledik ancak bir senenin geçmesi için tamtamına 285 Dünya yılı sürer.

Makemake​

makemake-jpg.15

Güneş Sisteminin en donuk noktalarında dönen bir diğer gezegen Makemake parlak ve şaşırtıcı şekilde kırmızı rengiyle karşımıza çıkıyor. Makemake, Haumea’dan daha farklı olarak normal bir yassı şekline sahiptir. Plüton’dan bir miktar daha küçüktür. Kütleyi tam anlamıyla hesaplayacak bir uydumuz olmadığı için gökbilimciler hesaplama yapamıyorlar, yine de Plüton’dan daha küçük olduğu gözle görülebilir. Makemake’de bir sene 310 Dünya yılıdır.

Eris​

Güneş Sisteminin en soğuk cismi bilindiği kadarıyla Eris’tir. Eris o kadar soğuk mavi görüntüye sahiptir ki bakan insanları etkilemeyi başarmıştır. Bir kez Güneş etrafında dönmek için 560 Dünya yılı boyunca dönmesi gerekir. Plüton kadar büyüklükte bir de uydusu vardır, Dysnomia.

Eris’i ilk defa Gezegen olarak sınıflamaya çalışan gökbilimciler bir türlü anlaşamamıştı. Çünkü Plüton, Makemake, Ceres ile Eris’te listeye alınırsa Güneş Sistemi sınırsız sayıda Gezegen ile dolmaya devam edecektir. Bu nedenle 2006 senesinde Uluslar arası Astronomi Birliği yeni bir Cüce Gezegenler kategorisi yarattılar.
indir (44).jpg