Müzik Dinlemenin İnsan Sağlığına Etkileri

Hakan

WF - Moderatör
moderator
7 Şub 2022
125
63
29
WFTR

Müzik Dinlemenin İnsan Sağlığına Etkileri​

turk-muzik-dinleme-aliskanliklari.jpg

Müzik dinlemek hemen hemen hepimizin sevdiği bir aktivitedir. Ayrıca bu aktivitenin Bilim adamlarının uzun yıllar süren araştırmalar, çalışmalar sonrasında insan sağlığına hem fiziksel hem ruhsal açıdan yararları olduğu ortaya çıkmıştır. İşte müzik dinlemenin verdiği etkiler.

Müzik Dinlemek Daha Az Yemek Yemenizi Sağlayabilir​

Georgia Tech Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada loş ışık ve müzik ile birlikte yemek yiyen insanların yemekten daha fazla keyif alması ve üstüne bir de daha az yedikleri ve daha az kalori aldıkları tespit edilmiş.

Müzik Dinlemek Sözel Zekayı Arttırır​

Öncelikle Sözel zeka kısaca tüm insanların birbiriyle konuşma sırasında kullandığı zekadır.

York Üniversitesi’nde 4 ila 6 yaş arası çocuklar üzerinde yapılmış olan bir çalışmada sadece 1 ay süren bir müzik dersi sonucunda bile çocukların sözel zekasının kayda değer ölçüde artış gösterdiği görüldü. Çalışmayı yapanlar bu artışın nedeninin müziğin transfer etkisinden olduğunu, müzik dersi alan çocukların kelimeleri anlama ve anlamlarını açıklama becerilerinin geliştiğini düşünüyor. Buna ek olarak müzik eğitimi almış olan yetişkin kadın ve çocukların yapılan sözlü hafıza testlerinde daha başarılı olduğu tespit edilmiş.

Müzik Dinlemek Stres Seviyenizi Azaltan Bir Etkiye Sahiptir​

Müzik dinlediğiniz zamanda insan vücudundaki stres hormonu olan kortizol seviyesinde bir düşüş meydana gelir. Hastalıkların yüzde 60 gibi bir kısmı stresten kaynaklı olduğundan mütevellit bu bilgi gerçekten çok önemli. Yapılan bir başka çalışma müzik dinlerken bir enstrüman çalmanın, şarkı söylemenin veyahut tempo tutmanın bağışıklık sistemine güçlendirici bir etkisi olduğunu ortaya koyuyor

Müzik Dinlemek Ağrılara İyi Gelir​

Drexel Üniversitesi’nde yapılmış olan bir çalışmada müzik dinlemenin ve müzik terapisinin kanser hastası olan insanların ağrılarına iyi bir etkisi olduğu tespit edilmiş. Yapılan bir başka araştırmada ise yaşlı bakım merkezinde bulunan hastaların ve yoğun bakımda tedavi görenlerin müzik dinlediklerinde ağrılarının azaldığı tespit edilmiş. Dinlenen parçaların klasik müzik, meditatif müzikler ya da hastanın şahsen seçtiği şarkılar olması gerekiyor.

Müzik Dinlemek Uyku Kalitesini Artırır​

Artik neredeyse çağımızın hastalığı halini almaya başlayan uykusuzluk, gün geçtikçe daha fazla insanda görülmeye başladı. Sakin, yavaş tempodaki müzikleri insanda rahatlatıcı bir etkisi bulunduğunda dair hepimiz hemfikirizdir. Yapılan bir çalışma yatmadan 40-45 dakika önceki zamanda klasik müzik dinleyenlerin, sesli kitap dinleyenlere göre ya da başka bir şey dinleyenlere göre genel olarak kalitesi daha yüksek bir uyku deneyimi yaşadığını ortaya koyuyor.

Müzik Dinlemek Ağrılara İyi Gelir​

Drexel Üniversitesi’nde yapılmış olan bir çalışmada müzik dinlemenin ve müzik terapisinin kanser hastası olan insanların ağrılarına iyi bir etkisi olduğu tespit edilmiş. Yapılan bir başka araştırmada ise yaşlı bakım merkezinde bulunan hastaların ve yoğun bakımda tedavi görenlerin müzik dinlediklerinde ağrılarının azaldığı tespit edilmiş. Dinlenen parçaların klasik müzik, meditatif müzikler ya da hastanın şahsen seçtiği şarkılar olması gerekiyor.

Müzik Dinlemek Daha Güvenli Bir Şekilde Araba Kullanmanızı Sağlar​

Danimarka’da yapılmış olan bir çalışmada müzik dinlemekte olan şoförlerin araç kullanımının daha güvenli bir şekilde olduğu ve kendilerini daha iyi hissettikleri bulunmuştur.



Müzik Dinlemek İnsanın Üzerinde Mutlu Edici Bir Etkiye Sahiptir​

Yapılmış olan çalışmalar, insan beyninin müzik dinlerkenki zamanda daha fazla dopamin salgıladığını ortaya koyuyor. McGill Üniversitesi’nde yapılmış olan bir çalışmada 8 müzikseverin sevdikleri şarkıları dinledikleri zaman diliminde beyin tomografileri çekilmiş ve normale göre daha yüksek düzeyde dopamin salgıladıkları, bu nedenle de biyolojik olarak haz, mutluluk ve heyecan gibi hisler yaşadıkları görülmüş

Müzik Dinlemek, Egzersiz Yaparken Ki Performansınızda Bir Artış Sağlar​

2015 yılında yapılmış olan bir çalışmada, 800 metre uzunluğunda koşu yapan insanların verdiği performansları karşılaştırılmış ve hem hızlı hem de motive eden, hızlı müzikler dinleyen insanların koşuyu müzik dinlemeyenler kıyasla daha hızlı bir şekilde bitirdikleri kaydedilmiş.

Klasik Müzik Dinlemek Depresyona Olumlu Bir Etkisi Vardır​

Tüm dünyada 350 milyondan fazla insanın depresyondan müzdarip olduğu kaydedilmiş. Bu insanların yüzde 90’ından fazlası depresyonla eş zamanlı olarak uykusuzluk çekiyor. Yapılan geniş çaplı bir araştırma, yatmadan önce klasik müzik dinleyen deneklerin depresyon seviyelerinde kayda değer ölçüde düşüş olduğu sonucuna varmış. Almanya’da yapılan bir başka araştırmada da motivasyonel seslerin ve klasik müziğin depresyon semptomlarını azalttığı, tekno ve heavy metalin ise bu semptomları daha kötü hale getirdiği ortaya konulmuş.