Paranoid Kişilik Bozukluğu Nedir #2
Sürekli Kin BeslerlerMüthiş derecede kin tutarlar. Hani olur ya bir şey yaşamışsınızdır ve sizin düğününüze bile gelmez o kadar büyümüştür ki o kinini içinde sizin en önemli gününüzde belki yaşadığınız kötü bir olaya rağmen asla gelip sizi bir daha sormak istemezler. O kadar büyütebiliyorlar içindeki kini, Örnek olarak diyelim ki bu eşiniz olsun. Arabaya bileceksiniz siz arabayı sürüyorsunuz. Arka koltukta oturdu eşiniz ön koltuğa başka bir misafiri aldınız. Eğer eşiniz paranoid kişilik bozukluğuna sahip ise " neden o öne bindi ben binmedim " diye bu kinini size hiç belli etmeden içinde büyütüp 1 sene sonra bunu önünüze çıkarıp sunabilir." Seni zaten bana verdiğin değer arabada beni öne oturtmamandan belli idi " diyebilir.
Ortada Herhangi Bir Neden Yok İken Başka İnsanların Yaptığı Ya Da Söylediği Şeylere Takılırlar Bunu Kendilerine Bir Saldırı Olarak Algılayabilirler.
Bir garsonsunuz diyelim. Genel olarak dalgınsınızdır. Müşteri ile ilgileniyorsunuzdur. Paranoid kişilik bozukluğuna sahip olan bir müşteri geldi diyelim restoranta ve oturdu diyelim masaya. Onun yanına gittiniz ve istemeden biraz dikkatsiz davrandınız. Bunu öyle öyle büyütür ki bu bir hakarettir, kavga sebebidir, bu sizi öldürme sebebi bile olabilir. Bu kadar aşırı derecede yanlış anlamalar ve yorumlamalar görülebiliyor Paranoid kişilik bozukluğu olan insanlarda.
Eşi Ya Da Kendisine Bağlı Olan Cinsel Birlikteliği Olan Başka Birisinin Kendisine Karşı Sadakatsiz Olabileceği Kuşkusudur, Sürekli Aldatılabileceğini Düşünüp Bununla Alakalı Senaryolar Kurar
Söz gelimi bir restorana gitmişsinizdir. Diyelim ki siz kadınsınız ve eşiniz, erkek olan kişi, paranoid kişilik bozukluğuna sahip. Gittiğiniz restoranda bir garson geldi diyelim yine ve garson çok yakışıklı birisi. İster istemez size bir gülümsedi, ne istersiniz falan ihtiyacınızı sorar iken ufak bir espri döndü bir şey oldu size bir gülümsedi. Eşiniz o garsona saldırabilir, size saldırabilir, onu aldattığını düşünebilir ki muhtemelen şu şeklinde bir senaryo kurmuştur: " Sen zaten bilerek bizi bu restorana getirdin bilerek bu garsonun baktığı masaya bunlar hep bilerek, bunlar hep planlı, oldu ben biliyorum zaten beni aldattığını düşünüyordum şimdi gördüm çok daha rahatladım, bu ilişki burada biter. " noktasına gelebilir. Sizin bundan haberiniz bile yok o garsonu asla görmemişsinizdir. O restorana ilk defa gidersiniz ama o adam öyle bir senaryo kurar ki bunu ona asla anlatamazsınız. Zaten kendi bildiklerinin, kendi yorumladıklarının doğru olacağını düşünürler. Bu yüzden tavsiyeleri pek sevmezler. Çünkü onlara karşı söylediğiniz her tavsiyede muhakkak kendi çıkarınıza bir şeyler yapıyorsunuzdur, ona zarar veriyorsunuzdur. Bu insanlarla sağlıklı bir iletişim kurmak neredeyse mümkün değil. Genel olarak bu 7 kriter önemli. Bunlardan en az 4 tanesini karşılaması gerekir paranoid kişilik bozukluğuna sahip olması için ama bir uzmanın tanı koyması gerekiyor asla kendi başınıza böyle bir şey yapmayın. Bu bahsedilen maddeler her insanın başına gelebileceği şeyler, her insan kendince kötü senaryolar kurabilir ancak bu insanların tüm hayatı böyle geçer ve kendi şüphelerinden şüphe duymazlar bu insanlar. " Hani ben yüzde yüz haklıyım ben böyle düşündü isem bu böyledir " gibi bakarlar bu olaya. Onlara tartışma yapamıyorsunuz bile.
Paranoid kişilik bozukluğunun sebeplerine bakarsak. Bu hem yetiştirilme tarzı olabilir hem de organik bir beyin rahatsızlığı ya da hastalığı olabilir. Özellikle beynin ön kısmında bazı problemlerden dolayı bu kişilik bozukluğunun yaşandığına dair göstergeler, bulgular var. Bir çok hastayı iyileştirmede hasta olduğuna ikna etmede zaten bu bilimsel veriler gösterilir. Çünkü bu insanlar hasta olduğuna inanmıyorlar. Haliyle zaten söylediğiniz her şeyin kötü niyetli olduğunu düşünüyorlar ve bir de siz çıkıp bunlara hasta olduğunu söylüyorsunuz. Onları ikna etmek epey bir zor olmalı.
Tedavi etmek için ise ilaç tedavisi kullanılabiliyor. Nöromodülasyon teknikleri ya da ekarte denilen bir yöntemle iyileştirilmeye çalışılıyor.
Genel olarak Paranoid kişilik bozukluğu bu şekilde. Umarım hayatınızda paranoid kişilik bozukluğuna sahip bir insan ile karşılaşmazsınız. Ama karşılaştınız diyelim onlara karşı nasıl davranacağınızı bilmenizde fayda var. Onlarla asla tartışarak değil onları anlamaya çalışarak, empati kurarak tartışmayı ya da konuşmayı sürdürmek gerekiyor.