SÖZEL MANTIK NEDİR? NERELERDE KULLANILIR? NASIL ÇÖZÜLÜR?
Sözel mantık, düşünce verilerini ve ispatlarını bütünlemeye ve açıklamaya çalışan bir mantık dalıdır. Bu mantık türü, dilin tutarlılık payını bir şekilde kullanılmasını ve bu özelden sonuçlara ulaşmayı amaçlar. Sözel mantık, özellikle teorilerin geçerliliği ve mantıklı sonuçlara ulaşma süreçlerini analiz etmek için kullanılır.Sözel Mantık Nerelerde Kullanılır?
Felsefe de sözel mantık, felsefi tezlerin bütünleşmesi ve analizi için önemlidir. Felsefeciler, önermeleri ve ispatlarını mantıksal olarak inceleyerek felsefi düşünceler geliştirirler. Retorik alanında kullanılır. ikna etme sanatıdır. Dili ne kadar farkında kullanırsanız ikna etmek o kadar kolaylaşır. Sözel mantık, konuşma ve yazıların sihirini artırmak için kullanılır. Retorik ile uğraşana kişi argümanlarını mantıklı bir şekilde sunarak dinleyici ve okuyucuyu etkilemeye etmeye çalışır. Buradan hukuk alanına geçmek mantıksız olmaz. Hukuk neredeyse alanı gereği doğruyu ispatlamak amaçlı konuşma gerektiren bir alandır ve fazlasıyla ihtiyaç duyulmaktadır. Genellikle ÖSYM tarafından sözel sorular kısmında pratik zekayı ölçmek için kullanılan bir soru kalıbıdır. Eğitim alanında kullanılması düşünmeyi geliştirmek ile bütün derslerin öğrenilmesi kapsamında değerlendirilmiştir. Kişilerin anlık olarak ne kadar hızlı ve tutarlı düşünebildiklerini anlamamıza yardımcı olur. Akademik olarak üniversitelerde bazı bölümlerde kullanılan bir alandır. Bilim alanında hipotezlerin tezlerin yazılması ve anlaşılması konusunda önemli bir yer tutar. Alanı çok geniş olduğundan ötürü. Son olarak edebiyat ve yazım alanı olarak alabiliriz. Edebiyatta yazılan kurguların gerçek hayatta tutarlılığı için dilin işlevselliği açısından önemli bir yer tutmaktadır.
Sözel Mantık Nasıl Çözülür? Hangi Yöntemler Kullanılır?
Öncelikle her soru da olduğu gibi sorunun ne sormak istediğini dikkatlice anlamak gereklidir. ve," "veya," "değil," "eğer...ise..." bağlaçları sözel mantık sorularının kilit noktasıdır. Soru içerisindeki bağlantıları kurabilirseniz ve doğu şekilde analiz edip doğru yerlere yerleştirirsek başından soruyu çözmeyi kolaylaştırmış oluyoruz.- Tablo: Sorunun isteğine göre genellikle 2 ve/ veya 3 değişkenli sorularda tablo yöntemi kullanılır. Verilen öncüllere göre kesin bilgiler tabloya yerleştirilir.
- Sıralama: Sıralama sorularında verilen sırlama genelde en sondan başlamalıdır yine kesin sıralar yerleştirilmeli verilen bilgilere göre diğer öncüller entegre edilmelidir.