Web 3.0 Nedir ? Bizlere Neler Sunuyor?
Teknoloji, blockchain ve metaverse ile alakalı konuşmalarda bir terim daha ortaya çıktı : Web 3.0. Ancak bu yeni internetin ne olduğunu kavramak için önceki web’in daha önceki ve daha önceki versiyonlarını kavramamız gerekiyor.İnternetin ilk evresi, kullanıcıların başlangıçta web üzerinde etkileşime girme biçimini işaretler. Çoğu, içeriğin pasif harcayıcılarıydı. Haber sitelerine, portallara, sohbet sohbetlerine ve ICQ ve MIRC gibi bazı iletişim servislerini ulaştılar, ancak yeniden de devingen bir ilişkiden çok daha değişmez bir ilişkiydi.
Web 2.0 Nedir ?
İçinde bulunduğumuz düzey olan Web 2.0 ile bu ilişki değişti. Etkileşim efor kazandı. Pasiften etkin kullanıcılara geçtik. İçerik oluşturma dayanarak gelişti. Değişik insanlarla etkileşim kurmak tamamen klasik hale geldi. Whatsapp’sız bir hayat düşünebilen var mı? Veya SMS ve uzun mesafeli aramalar sunan telefon kutuları için kaygılanıyor musunuz? Eh, bu safhada, kullanıcının rolü daha da büyük hale geldi.Ağ daha sosyal, yaratıcı ve işbirlikçi hale geldi, ancak bunun bir “bedeli” oldu. İçerik oluşturabileceğiniz tüm platformlar, kullanıcılarının özel verilerine erişebilir. Algoritmalarında, özelleştirilmiş teklifler göndermek ve insanları alakalı gördükleri bilgilerle bombalamak için bu bilgilerden yararlanırlar.
Gizlilik sorunu birkaç sorunu gündeme getirdi ve dev internet oyuncularını içeren birçok tartışmaya neden oldu ve bu da birçok insan için bazı rahatsızlıklara neden oldu ve hala neden oluyor.
Ayrıca, beraber çalışabilirliğin olmaması da bir sınırlama yarattı. Facebook’u bir sosyal ağ olarak kullanıyorsanız ve misal sadece LinkedIn kullanan biriyle irtibat kurmak istiyorsanız, kesinlikle yeni bir profil oluşturmanız ve aynı ağ üzerinde etkileşim kurmanız gerekir. Ancak kripto para üniteleri ve blok zincirinin ortaya çıkmasıyla beraber, değişik bir şey için bir umut ortaya çıktı.
Web 3.0 Nedir ?
Web 3, internetin bir sonraki aşamasıdır. Hatta yeni internet bile diyebilirim. Hala inşa ediliyor, test ediliyor ve uygulanıyor. Bu nedenle, hala ne olduğu veya nasıl olacağına dair yerleşik bir tanım yok, ancak burada bize bazı ipuçları verebilecek haberleri zaten gördük.Bu konu hakkında konuşmak için üç anahtar kelimeyi aklımızda tutmamız gerekiyor: Birlikte Çalışabilirlik, Yerel Yönetim ve Gizlilik.
Genel olarak Web 3.0, örneğin Ethereum, Solana ve Avalanche gibi merkezi olmayan ağların blok zincirleri tarafından mümkün kılınan bir interneti ifade eder. Bu ağların ana yeniliği, hiçbir merkezi varlığın kontrol etmediği, ancak son derece güvenli ve güvenilir platformların oluşturulmasıdır. Ana fikir, kullanıcılara daha fazla önem, gizlilik ve kontrol sağlamaktır.
Web 3’ün ana avantajı, Web 2 tarafından üretilen en büyük sorunu çözmeye çalışmasıdır: reklamcılara satılan ve hatta bilgisayar korsanları tarafından saldırıya uğrayan özel ağlar tarafından kişisel verilerin toplanması.
Parayı kimin ve hangi para birimini (kripto para birimleri) yolladığını kontrol ettiğiniz ve bilgilerinizi aralıklı olarak kaydolan rastgele bir algoritma olmadan saklılığınızı garanti eden bir internet. Daha sonra mevzuyla alakalı ısrarcı reklamlar görünmeden arama yapabileceğiniz ve kripto para cüzdanınızın adresinden başka bir şeye ulaşmayan tarayıcıları kullanıp kullanamadığınız. Bu alternatifler zaten var.
Web’in geleceği, kullanılabilirliği ve ölçeklenebilirliği artırmaktır. Web 3.0 vizyonunun gerçeğe dönüşmesi için, daha fazla insanın bu amaç için ortaya çıkan uygulamaları kullanmaya başlaması gerekecek. Ancak, özellikle yeni teknolojiler hakkında konuştuğumuzda, insanlar kendilerine zaten aşina olanı tercih etme eğiliminde olduklarından, yapışma o kadar hızlı olmayabilir.
İnternetin önceki sürümlerinde olduğu gibi, Web 3.0’ın tek bir yaratıcısı yoktur. Aksine, farklı bireyler ve kuruluşlar arasında işbirliği içinde doğar ve büyümelidir.