Web Projelerinde SEO Alt Yapısının Önemi ( İç SEO – On Page )
İster basit bir blog sitesi açın, isterseniz birçok kullanıcıya hitap edecek bölgesel bir platform. Başta arama motorlarının sevgisini kazanacak bir web sitesi olabilmeniz için, içeriğinizin kalitesi kadar sisteminizin de bazı kriterleri aşarak “ kaliteli “ olabilmesini sağlamanız gerekecek.
Size seo nedir, neden önemlidir diye aslında uzun uzun bahsetmek isteriz, ama zaten şuan bu yazıyı okuyorsanız, başlıktan ötürü dikkatinizi çektiğinin farkındayız. Önemini merak etmediğiniz konuda, fikir ya da bilgi sahibi olmadığınızı düşünemiyoruz. O nedenle, boşuna zaman harcamanızı da istemiyoruz.
Yazılım olarak ele alıp başlayalım o halde :
* PHP, ASP, ASPX veya Python. Yazılım dili ne olursa olsun, hiç fark etmez. Ziyaretçinin deneyimini rahatlık ve kolaylık üzerine kurulmuş bir sitede sunmalısınız. Karmaşık sayfalama, ilişkisiz, iç içe girmiş menülerden uzak durun. Hız önemlidir. Hiçbir kullanıcı, 2 saniyeden fazla bir sayfada beklemek istemiyor.
* URL yapısını, SELF denilen, URL türü ile ayarlamanızda fayda var. Nedir bu? “
/bu-yazimizda-neler-gorecegiz.html
” anladınız siz onu* Google ücretli / ücretsiz onlarca hizmet sunar. Bizi ilgilendiren ise, Analytic ve Webmastertools’tur. Sitenizin kod yapısında, bize bu hizmetleri kullanmak için fırsat tanıyan yapıyı tercih edin. Sitemap, rss feed gibi teknik anlamda bu araçları kullanırken işimize yarayacak noktaları atlamayın.
* Güvenlik önemlerinizi alın. Sitenizin sadece ticari faaliyetleriniz için oluşturulmuş olmasından bahsetmiyoruz. İleriye dönük bir sanal saldırı da, itibar kaybı yaşamanız birçok kullanıcının artık sitenize uğramayacağı anlamına gelir. Aynı şekilde, bir anlık çıkar ve heveslerle Google’ın hoşlanmayacağı türden yayınlardan sakının. Sitenizin güvensiz site olarak işaretlenmemesi için, kullanıcılarınızın siteniz hakkında Google’a olumsuz feedback ( geri dönüş ) yapmasına sebep olacak her türlü şeyden sakının.
Tasarım alanında nelere dikkat etmeliyiz? :
Aslında internet kullanıcıları da, tıpkı gündelik hayatımızda bir mağazada ya da herhangi bir ortamda nelerden hoşlanıyor ya da ilk görüşte neleri içine sindiremiyorsa, sitelerimiz için buda geçerli.
* Soft yani hafif tasarımlar tercih edin.
* Kulvarınız ne konudaysa ( Örneğin E-ticaret ) , renklerin insanlar üzerindeki etkilerini araştırmadan hiçbir sayfanın tasarımına kalkışmayın.
* Logo, banner, footer hangi alan olursa olsun. Sitenizle bütünlüğünü bozacak sürprizlere fazla heveslenmeyin.
* Sayfalarınızı dar alanlara daha çok şey ekleyerek daha kullanışlı olabileceğiniz düşüncesiyle heder etmeyin. Blok ve modülleri birbiriyle uyum içerisinde kullanmaya özen gösterin. Giriş butonlarınız her zaman tarayıcıların scrool ( aşağı-yukarı kaydırma) edilemeyecek kadar iyi noktalarda olmasına özen gösterin. İnsanlar üye olmak için, sayfayı yukarı veya aşağı çekmek zorunda kalmasınlar.
Hem yazılım hem de tasarım aşamalarında bunları sizlere neden tavsiye ettiğimizi merak ettiniz mi? Çünkü bu temeli sitenizde kuramadığınızda dilediğiniz yerlerden backlink, tanıtım yazısı, reklam çalışması yaptırırsanız yaptırın; Google tarafından “ bir türlü ısınamadım sana “ tepkisi alacaksınız
Google, içeriğe her ne kadar insan gibi yapay zekâsını kullanarak “ değer biçme” uygulayıp aramalarda üst sıralara taşıyacak olsa da, nihayetinde bir robottur. Ve botları sitenizi bizim gördüğümüz gözlerle göremez.
Merak ediyorsanız, aşağıda sıradan bir yerden alınmış görüntüye bakabilirsiniz :
İşte! Botların gözünden siteniz muhtemelen böyle görünüyor. O yüzden , siz işin temelinde bazı noktalara dikkat etmezseniz, emin olun bundan daha fena görüntüleyecek botlar sitenizi.En azından, buradan içeriğin çok belirgin olduğunu görebiliyoruz. Karmaşık menü yapısı, iç içe girmiş frame’ler ve daha berbatı sitenizde çok fazla Div’ler kullanırsanız, bildiğiniz deney farelerinin parkuru gibi görünecektir.
Ayrıca, yazının sonuna belirtmeden geçemeyeceğiz. Sitelerinizi, teknolojinin son gereksinimlerine göre dizayn ederseniz, neredeyse her ziyaretçiyi yakalamışsınız demektir. Öyle ki, Responsive ( mobil uyumlu ) web sitelerinin ziyaretleri günden güne artmakta. Artık laptop veya masaüstü bilgisayardan daha çok mobil ziyaretçiler fink atmakta web sitelerinde. Bu sayede mobil ortamlarda ziyaretçileri sıkmayacak ve kolayca dolaşabilmelerini sağlayacak teknolojiyi de kullanmış olmanız sizleri bir adım daha öne taşıyacaktır.